Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Izročilna pogodba
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Anča
PrispevekObjavljeno: Pon 17 Maj, 2021 16:54  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Jul 2006 7:41
Prispevkov: 13

Pozdravljeni,
oče je z notarskim zapisom pogodbe o izročitvi in razdelitvi premoženja razdelil svoje nepremičnine med naju s sestro. V pogodbi so zajete tudi prepoved odtujitve, pravica stvarnega bremena - imetnik oseba in služnost stanovanja.
Novo lastništvo z vsemi zgoraj naštetimi pravicami je sprovedeno tudi v ZK.
Moja vprašanja:
1. Ali sva s sestro dolžni obvestiti očeta o vsakokratnem namenu obiska ali koriščenja dodeljenih nepremičnin?
2. Ali potrebujeva kakšno očetovo privolitev, če bi katera od naju želela izvesti kakšno spremembo na dodeljeni nepremičnini ( npr. tlakovanje dvorišča, priklop kabelske tv,...)
3. Ali lahko oče vsakokrat po vrnitvi z nepremičnine, zahteva vrnitev ključev (kljub temu, da je nova lastnica nekdaj očetove nepremičnine sestra ozirom jaz.)
Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 17 Maj, 2021 19:15  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1679

Pozdravljeni,

Služnost je po svoji naravi pravica, ki je močnejša od lastninske pravice in lastninsko pravico "povozi" (omeji ali izključi).

Odgovori na vsa vprašanja so odvisni od tega, kakšna je pogodbena vsebina služnosti, še zlasti ali je bila za očeta dogovorjena izključna služnost ali ne. Če je dogovorjena izključna služnost, potem vi in sestra ne smeta uporabljati nepremičnine brez vsakokratnega dovoljenja očeta. Če je uporaba neizključna, potem dovoljenja ne potrebujete.

Če ni drugače dogovorjeno je oče dolžan redno vzdrževati nepremičnino, o potrebi po večjih popravilih pa je dolžan takoj obvestiti vaju, vidve pa morata ta popravila brez odlašanja izvesti. Če želita izboljšati nepremičnino (sem spadajo tudi novi priključki, tlakovanje) lahko to storita brez soglasja očeta; če je zaradi teh del omejena njegova možnost uporabe nepremičnine, potem mu dolgujeta odškodnino (če se drugače ne dogovorita). Možno je, da ste se s pogodbo dogovorili kaj drugega.

V primeru neizključne uporabe vračila ključev oče ne more zahtevati. V primeru izključne uporabe vam je oče dolžan samo enkrat letno dopustiti, da si nepremičnino ogledate zaradi ugotovitvi njenega stanja. Torej tudi če imate ključ, ga ne smete uporabiti.


Ne razumem o kakšnem stvarnem bremenu govorite. Služnost ni isto kot stvarno breme. Služnost nalaga lastniku pasivnost (torej da dopusti, da njegovo nepremičnino uporablja služnostni upravičenec), medtem ko stvarno breme nalaga aktivnost (lastnik se zaveže, da bo v korist upravičenca nekaj naredil, plačal itd.). Tako da preverite h čemu ste se pravzaprav zavezali.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anča
PrispevekObjavljeno: Pon 17 Maj, 2021 20:15  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Jul 2006 7:41
Prispevkov: 13

Pozdravljeni,

to je prepis iz dokumenta

Izročitelj xy v skladu z določili petega poglavja Obligacijskega zakonika s to pogodbo izroči v last in posest prevzemnici xx .......in prevzemnici xx......


Ob izročitvi premoženja si xy s to pogodbo pridrži in izgovori osebno služnost užitka stanovanja v ...... in osebno služnost stanovanja na stanovanju v ....... ter na stanovanju v stanovanju v počitniški hiši .... Služnostna pravica užitka upravičuje xy k neomejeni dosmrtni brezplačni rabi in uživanju stanovanja v ... ter k rabi stanovanja v ....in počitniške hiše v....

S prevzemom sva s sestro prevzeli tudi vsa plačila storitev (elektrika, komunala, vodovod....) na omenjenih nepremičninah.

Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 17 Maj, 2021 20:16  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1679

Kdo vam je pisal pogodbo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anča
PrispevekObjavljeno: Pon 17 Maj, 2021 20:26  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Jul 2006 7:41
Prispevkov: 13

Notar
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 19 Maj, 2021 0:07  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1679

Tako kot je zapisano, ne smete nepremičnin uporabljati. Tja greste lahko enkrat letno, da si ogledate stanje po predhodnem dogovoru, in to je to. Izboljšave lahko delate pod pogoji, ki sem jih navedla. Ne glede na to ste dolžni plačati vse stroške, ki jih vaš oče naredi z uporabo nepremičnin - in to ne glede na vrsto in način uporabe, ter ne glede na to, ali te stroške povzroči vaš oče ali kdo tretji z njegovim dovoljenjem. Oče lahko nepremičnino odda tudi v najem. Tako da do očetove smrti imate z nepremičninami samo bremena in odgovornosti. Preseneča me, da ste pristali na to.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu