Avtor Sporočilo
<  Družinsko pravo  ~  Nagajanje v času EPIDEMIJE
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
topblizq81
PrispevekObjavljeno: Tor 28 Apr, 2020 20:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Apr 2018 17:37
Prispevkov: 6

Pozdravljeni. Imam vprašanje glede stikov, kako ti potekajo v času epidemije. Namreč svoje hčerke nisem videl že od kar se je epidemija začela, pa četudi je dovoljeno iti v drugo občino zaradi stikov. Živim v Ljubljani, bivša partnerka pa je iz Nove Gorice. Hčerko mi v tem času ne daje niti na video klic, pokliče me le ko njej to ustreza in ni v naprej dogovorjenih stikov. Na zadnji stik ki naj bi se izvršil 18 in 19 aprila sem bivši partnerki čez teden poslal enih 8 sms sporočil naj mi odgovori glede stika čez vikend a žal mi ni niti na enega odgovorila. Odločil sem se da grem to sobotno jutro vseeno na stik v NG. Ampak tja mi hčerke niso pripeljali. Poslal sem ji sporočilo da bom počakal 20 min vendar tudi na to ni bilo odgovora. Poizkusil sem jo poklicati a mi je prekinjala. Zadnji teden mi hčerke sploh ne da več na telefon tako da praktično nimam nobenega stika.
Nagajala mi je že v preteklosti.
Zanima me če lahko vložim osebno tožbo zoper bivšo partnerko zaradi nagajanja, stresa in žalosti, povračilo stroškov ki so mi nastali. Nimam nobenih zamer, ampak žal nikjer se nič ne naredi. CSD, policija, tožilstvo.....nihče ne pomaga. Morda bi zaleglo če bi iz nje iztržil neko vsoto denarja, zato me zanima če lahko to storim. Hvala za odgovor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 29 Apr, 2020 3:50  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Če so stiki dogovorjeni s sodbo (ali sodno poravnavo) je tako sodbo mogoče izvršiti, torej zagotoviti, da se otroka pripelje na stik v času in na kraj, ki je naveden v sodbi.

Če sodbe ni, je treba vložiti tožbo na določitev stikov.

Stiki so pravica otroka, ne pravica starša. Stiki se dovolijo samo, če so v korist otroka. Glede na to, da v tem času obstaja možnost prenosa okužbe na otroka (zlasti, ker vsak od vaju živi v drugem okolju in je zato izpostavljen drugačnim okoliščinam), bi ocenila, da bi sodišče ugotovilo, da stiki ne bi bili v korist otroka - ne glede na to, da je prehajanje iz občine v občino dovoljenjo. Upoštevati pač morate, da je tu otrok na prvem mestu.

Da bi s tožbo proti partnerki uspeli, bi morali najprej dokazati, da ste storili vse potrebno za zagotovitev stikov (vključno z vložitvijo izvršbe oziroma tožbe kot sem navedla zgoraj). Nadalje bi morali dokazati, da so bili stiki v korist otroka - kar bi po moji oceni bil problem. In tretje kar je, bi morali dokazati, da ste "upravičeni", da se ne počitite slabo, kot ste opisali - namreč pravni sistem vsakemu posamezniku nalaga, da ima do neke meje trdo kožo in da je sposoben prenesti neke obremenitve, ki jih sistem šteje za normalne. Odškodnina pripade samo kolikor obremenitev presega normalno pričakovano trdoživost posamznika. Recimo primerjalno, odškodnina za duševne bolečine - hud strah, ki nastane, ko potnik v avtomobilu vidi drugo vozilo, kako bo trčilo vanj - zavarovalnice plačujejo po kakšnih 500 eur v najboljšem primeru.

Če želite, da bi stiki res potekali v korist otroka, normalno, potem predvsem uredite odnos s partnerko. Če hočete ali ne, bosta vidva preostanek vajinih življenj povezana, ker imata skupnega otroka. In otrok mora imeti prednost - vsak od vaju mora prvenstveno poskrbeti za to, da otrok živi v najboljših možnih pogojih, pa četudi to pomeni, da se odrečete kakšni svoji "pravici". Skratka, rajši k psihologu kot na sodišče.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
topblizq81
PrispevekObjavljeno: Sre 29 Apr, 2020 19:06  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Apr 2018 17:37
Prispevkov: 6

Hvala za tale odgovor.
Verjemite, da sem poizkusil že vse mogoče, lepo sem se poizkusil z njo pogovoriti v prid otroka ampak je vedno zmagala volja njenih staršev. Imajo močan vpliv nanjo in tako naredi kot oni rečejo. Tako smo pristali na sodišču, od mene zahtevala skoraj 500 eur preživnine. Otrok pa takrat ni porabil več kot 200 eur na mesec. Odločila se je, da bo zamero do mene držala celo življenje, čeprav sem jo prosil in sta ji moj kot tudi njena odvetnica svetovala, da bi bilo dobro če bi delal v prid otroka. Ampak zaman. Stike imam sodno urejene. V tem času epidemije se je pač odločila, da mi stike onemogoča. Hčerke mi tako noče dati na telefon, kaj šele video klic. Ko jaz pokličem se nikoli ne javi, sms sporočila pa mi ne odpiše. Hčerke tako pač ne vidim in ne slišim. Mislim da je to žal nečloveško in protizakonito.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 29 Apr, 2020 19:18  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Če ste stike po telefonu, smsu ali video klice določili v sodbi ali sodni poravnavi, potem se mora tega držati. Če se ne, je možnost izvršbe. Če niso določeni, potem jih ne morete zahtevati (ni mogoče, da bi namreč sami odločili, kdaj boste srečali otroka v živo in kdaj namesto tega po telefonu).

Torej ponovno - za stike v obsegu določenem s sodbo je mogoča izvršba, torej prisila drugemu staršu, da pripelje otroka v določenem času na določen kraj na stike. Sodišče pa lahko tako izvršbo zavrne, če meni, da ni v korist otroka. Če bi srečevanje z otrokom lahko pomenilo povečanje tveganja za otrokovo okužbo, potem mora sodišče stike zavrniti.

Glede na to, da ste navedli, da imate odvetnika, se s to zadevo obrnite nanj.

Mogoče še glede preživnine - potrebe otroka so samo en kriterij za njihovo določitev. Druga je preživljalska sposobnost staršev. Če starši več zaslužijo, potem je pravično, da tudi več dajo za otroka kot zgolj za njegove minimalne potrebe. Tretji kriterij pa je tudi razlika v preživljalski sposobnosti med staršema (če eden zasluži precej več kot drugi, potem je pravično, da nosi večji delež stroškov preživljanja svojega otroka) ter dejansko preživljanje (torej to, kar s svojim dejanskim delom z otrokom k njegovemu življenju prispeva tisti od staršev, pri katerem je otrok v varstvu in vzgoji).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Družinsko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu