Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Dedovanje med polsestrami in polbrati
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
tamburin
PrispevekObjavljeno: Ned 29 Dec, 2019 22:19  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Dec 2005 17:02
Prispevkov: 5

Pozdravljeni,

Imam hči iz prve zveze, katera ima po očetovi strani še polsestro, in sina iz druge zveze, kateri ima po očetovi strani še polbrata. Moja otroka sta tesno povezana, saj od malega živita kot brat in sestra, čeprav nimata istega očeta. Hči ima stike tudi s svojo polsestro po očetovi strani, medtem ko sin svojega polbrata po očetovi strani ne pozna.

Sinu nameravam kupiti zazidljivo parcelo. Enako želim pomagati tudi hčerki, ko bo potrebovala materialno/finančno pomoč, saj se trudim, da med njima ne delam razlik.
Se mi pa poraja vprašanje, kdo bi to sinovo parcelo podedoval v primeru da (bog ne daj!) sin umre preden si ustvari svojo družino, potomce. Kolikor vem, so v takem primeru dediči bratje in sestre (oziroma še prej starši, če so še živi). Ali obstaja kakšen dokument, s katerim bi parcelo, ki jo dobi sin kot darilo od svoje mame, podedovala v celoti samo njegova polsestra, s katero imata skupno mamo, čeprav bi verjetno bil dedič tudi njegov odtujeni polbrat po očetovi strani? Je morda smiselno napisati darilno pogodbo za to parcelo - bi lahko tako na podlagi darilne pogodbe med mano in sinom ta predmet v celoti dedovala samo polsestra, ki je moja hči?

V naprej najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,
T.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 30 Dec, 2019 1:48  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Velja pravilo, da dediču ni mogoče postaviti dediča. Torej karkoli bo v lasti vašega sina ob njegovi smrti bo spadalo v njegovo zapuščino. Če bo obstajala oporoka (sinova), potem so zraven nujni deleži, če oporoke ni pa gre za zakonito dedovanje.

Zakonito dedovanje gre takole: v primeru, da vaš sin umre brez potomcev, potem dedujejo po njem njegov zakonec ali zunajzakonski partner in njegovi starši. Če je kateri od staršev že pokojen, potem delež tega starša dedujejo otroci tega starša (bratje/sestre pokojnega in polbratje/polsestre pokojnega - npr. recimo da ima oče pokojnega še dva sinova, od teh ima eden isto mater kot pokojni (brat), drugi pa drugo (polbrat), potem vsak od teh dveh sinov deduje očetov delež po enakih delih). Če je kateri od teh dedičev pokojni, potem dedujejo njegovi potomci itd.

V primeru nujnega deleža in če sin umre brez potomcev, potem gre za nujni delež polovico njegovega premoženja, nujni dediči pa so zakonec in njegovi starši. Njegovi bratje/sestre in polbratje/polsestre so nujni dediči samo, če so pokojnikovi starši že mrtvi, te osebe pa nimajo sredstev za svoje preživljanje.

Ali so med pokojnim in dediči stiki ali ne pri dedovanju ni relevantno.

Mogoče bi veljalo razmisliti, da namesto da sinu podarite nepremičnino, nepremičnino kupite zase, sinu pa date zgolj stavbno pravico, ki je omejena npr. na 10 let, potem preneha. Če je takrat sin še živ jo lahko podaljšate, če pa stavbno pravico podedujejo njegovi dediči, potem je niste dolžni podaljšati in parcela ter stavba ostane vaša last. Bo pa to povzročilo tveganje za vašega sina, saj bo gradil na tuji parceli, "nad glavo" pa mu bo visela nevarnost, da bo izgubil investicijo s prenehanjem stavbne pravice. (Mimogrede, nepremičnino in stavbo bodo v primeru vaše smrti dedovali vsi vaši otroci!) Gre pa za precej zapleteno zadevo, z dostimi "finesami", zato ne poskusite sami pisati take pogodbe, ker se boste zapletli. Pojdite raje k odvetniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tamburin
PrispevekObjavljeno: Tor 31 Dec, 2019 22:25  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Dec 2005 17:02
Prispevkov: 5

Najlepša hvala za izčrpen odgovor.
Lp, T.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tamburin
PrispevekObjavljeno: Ned 05 Jan, 2020 22:25  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Dec 2005 17:02
Prispevkov: 5

Pozdravljeni,

Če prav razumem dedovanje, bi v našem primeru (ob dejstvu, da ni oporoke, torej zakonito dedovanje po sinu) bilo teoretično tako:

1.) Če sin umre pred obema staršema in nima ne zakonca ne otrok, deduje polovico njegovega premoženja oče, polovico jaz.
2.) Če sin umre za mano in pred očetom in nima ne zakonca ne otrok, deduje polovico njegovega premoženja oče, polovico polsestra, ki je moja hči, čeprav ima lastna sredstva za preživljanje.
3.) Če sin umre za očetom in pred mano in nima ne zakonca ne otrok, dedujem polovico njegovega premoženja jaz, polovico polbrat po očetovi strani, čeprav ima lastna sredstva za preživljanje.
4.) Če sin umre za obema staršema in nima ne zakonca ne otrok, deduje polovico njegovega premoženja polbrat po očetovi strani, polovico polsestra po moji strani, čeprav imata oba lastna sredstva za preživljanje.

V primeru oporoke polovico deduje tisti, ki je naveden v oporoki, ostala polovica pa se deli na nujne dediče kot zgoraj, le s to razliko, da polbrat in polsestra ne dedujeta, če imata lastna sredstva za preživljanje.
Če to drži, kdo deduje v primeru, da sva oba starša pokojna, sin pa nima nikogar drugega, razen polbrata in polsestro, ki imata lastna sredstva za preživljanje? Ali deduje vse tisti, ki je naveden v oporoki?

Prosim za potrditev, če prav razumem, oziroma popravek, če se motim.

Hvala in lep pozdrav,
T.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 06 Jan, 2020 11:39  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Zakonito dedovanje:

Če vaš sin umre pred vami in nima zakonca in ne otrok, deduje polovico deleža njegov oče (če je oče že pokojen, potem dedujejo očetovi dediči), polovico vi.

Če umrete najprej vi, potem vaše premoženje dedujejo vaši dediči (vaši otroci in vaš zakonec (če je živ) po enakih deležih). Kdo je potem dedič po vašem sinu se ugotavlja glede na stanje ob njegovi smrti (mimogrede, če sin zapuščino po vas zapravi, ali gre v stečaj in podobno, potem zapuščina po vas ne pride v zapuščinsko maso - zmeraj se deduje samo to, kar ima zapustnik v svoji lasti v trenutku smrti (vključno z dolgovi), dediča pa ni mogoče obvezati, da npr. ohrani določeno premoženje za svoje dediče)).

Če sinov oče umre pred sinom (nerelevantno je, ali ste vi takrat živi ali ne), potem očetovo zapuščino dedujejo vsi očetovi otroci in njegova žena ali zunajzakonska partnerka po enakih deležih.

Če sin umre za obema staršema, potem sinovo premoženje dedujejo vsi njegovi (pol)bratje in (pol)sestre.

V teoretičnem primeru, da ima pokojni A očeta B in mater C (oba pokojna), po očetovi strani polbrata D, po materini strani polbrata E in F, ter pravega brata G, potem D deduje 1/4, E in F vsak 1/6, G pa 10/24 A-jeve zapuščine.

Velja še pravilo vstopne pravice - če je oseba, ki bi morala dedovati že pokojna, potem namesto nje njen delež dedujejo njeni potomci ali posvojenci.

Pri zakonitem dedovanju je nerelevantno ali imajo dediči sredstva za svoje preživljanje ali ne.V primeru oporoke se nujne dediče ugotavlja po enakem principu kot zgoraj. Višina nujnega deleža je drugačna. Znaša polovico zakonitega dednega deleža, če je nujni dedič zakonec ali potomec pokojnega (oziroma če pokojni nima potomcev, potem to velja tudi za pokojnikove starše), v primeru bratov in sester pokojnega pa znaša eno tretjino zakonitega dednega deleža. Oporočna razpolaganja se zmanjšajo za vrednost nujnih deležev. Koliko lahko pokojni razpolaga z oporoko je odvisno od tega, kdo so nujni dediči ob njegovi smrti in ali ti po njegovi smrti uveljavljajo nujni delež.

Če nujnih dedičev ni (pokojni nima otrok, nima zakonca, starša sta oba mrtva, bratje in sestre imajo sredstva za preživljanje), potem se oporočna razpolaganja ne zmanjšajo. (Lahko pa bratje ali sestre izpodbijajo veljavnost oporoke in če uspejo, potem se deduje kot da oporoke ni, torej gre za zakonito dedovanje).


Na kratko - zanesljivega načina, kako izločiti sinovega polbrata brez njegovega soglasja iz dedovanja, ni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu