Avtor Sporočilo
<  Upravno pravo  ~  zastaranje
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
uroš3
PrispevekObjavljeno: Sre 22 Jan, 2020 14:48  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Avg 2014 13:28
Prispevkov: 59

zanima me po kolikšnem času zastara za vložitev tožbe ali kako lahko na drug način izpodbijemo vpis v z.k.

Geodetska je sprovedla vpis parcel cesta v z.k. glede uskladitev podatkov med geodetsko in z.k. vletu 2016. Na z.k. pravijo, da ni nič pravo, ker so vpisali parcelo, ki se je delila 1255 v 1255/1 in 2 in zato ne rabijo nobene odločbe itd. Nič pa jih ne zanima, da je ta novo nastala parcela 1255/2 se je povečala iz 300m2 na 6500 m2.

Za te parcele (elaborat) so leta 2006 v drugem postopku navajali, da ta elaborat sprememb parcel ni dokončan in zato ni možen vpis v z.k. Da rabijo pogodbe z lastniki zemljišč. Pogodb ni bilo.
Ali je kakšna možnost vrnitve v prejšnje stanje v z.k.
Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 22 Jan, 2020 18:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1679

Če gre samo za spremembo parcele ZK ne izda sklepa, ampak samo obvestilo o poočitvi. Zadevo je mogoče izpodbijati samo, če se podatki v obvestilu razlikujejo od podatkov, ki jih je GURS vnesel v kataster. Sprememba velikosti parcele se ne vpisuje v ZK (vpisuje se samo sprememba parcelne številke; če te ostajo iste in se spremeni samo kvadratura, to na ZK stanje ne vpliva). V ZK postopku ni možno izpodbijati sklepa, ki je bil podlaga za spremembe v katastru. ZK sodišče namreč ne odloča o vsebini (vknjižbo mora dovoliti takoj, ko je odločba, ki je podlaga za vknjižbo pravnomočna, ne glede na to, ali obstajajo še kakšna sredstva za njeno izpodbijanje; ZK sodišče bi daleč prekoračilo svoje pristojnosti, če bi ocenjevalo zakonitost take odločbe, zato se v ZK postopku na to ni mogoče sklicevati).

Treba bi bilo torej izpodbiti sklep, ki je podlaga za delitev parcel. To pa gre po pravilih postopka, v katerem je tak sklep nastal. Pravna sredstva je običajno mogoče izrabljati nekje 8 do 60 dni od izdaje sklepa, pod določenimi izrednimi pogoji do 3 mesece. Če je sprememba posledica spremembe občinskega prostorskega načrta pa bi bilo treba sprožiti upravni spor v 30 dneh od dneva, ko je občinski svet sprejel tak prostorski načrt.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
uroš3
PrispevekObjavljeno: Sre 22 Jan, 2020 21:28  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Avg 2014 13:28
Prispevkov: 59

obstajal je samo elaborat izmere celotne ceste in ta cesta je dobila številko 1255/2 nastala pa je iz delčka parcele 1255- javno dobro in iz zemljišč večih parcel več lastnikov, ki niso podpisali elaborata. In ta elaborat naj bi sedaj postal osnova za novo parc. št. 1255/2, ki se je vpisala v z.k. kot javno dobro. Za vpis v z.k. ne obstaja nobenega sklepa, vsaj tako so mi odgovorili, ko sem bil tam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 22 Jan, 2020 21:35  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1679

Za to, da neka parcela postane javno dobro, je potreben sklep občine. V ZK ga ne morejo imeti. Elaborat ne more biti osnova za nastanek javnega dobrega - podlaga je lahko samo občinski sklep (ali sklep države), na podlagi katerega se izdela elaborat.

Pojdite na občino in zahtevajte, da vam izročijo listino, ki je podlaga za nastanek javnega dobrega. Mogoče pa je tudi, da je objavljen na spletni strani občine (če zadeva ni preveč stara). Odvisno od vsebine tega sklepa in časa izdaje je, ali imate kakšne pravice ali ne. Dosti je odvisno tudi od tega, kakšen je bil status parcel pred izdajo sklepa, torej ali so bile pravnoformalno zasebna last (to ne pomeni samo, da so bile dejansko v lasti ali uporabi zasebnikov, ampak da je bil tudi njihov status v celoti pravilno urejen.

Pojdite s tem sklepom k odvetniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Upravno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu