Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Polbrat si lasti solastniško hišo in jo oddaja v najem.
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
tinalo
PrispevekObjavljeno: Tor 02 Feb, 2021 14:10  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Maj 2008 19:35
Prispevkov: 5

V letu 2007 mi je prvo umrl oče.Mama in oče sta bila lastnika hiše ,vsak ½.
Sledila je zapuščinska razprava, pred katero me je polbrat vseskosi nagovarjal,da naj se skupaj s polsestro odpovemo nujnega deleža v korist mame. Po nasvetu sodelavca ,sem svoj 1/8 delež obdržal,že na samem sodišču pa sem po razpravi opazil veliko jeze polbrata do mene. Polsestra se je svojega deleža odpovedala. Kmalu za tem me je polbrat povabil v hišo kjer mi je pokazal notarski zapis “Pogodbe o dosmrtnem preživljanju”. Polbratu sem samo dejal naj korektno poskrbi za mamo,jaz pa se bom umaknil. Mama, pa je že takrat kazala znake hude demence.
Vedel sem, da bo polbrat pogodbo teško izpoljnjeval ,saj je ekstremni športnik ,popotnik,uživač življenja vendar sem pustil, da vidim kako se bo spopadel s tem. Imel sem prav.
Polbrat je bil kmalu za tem dvakrat v Himalaji ,potem v spremljevalni ekipi lokalnega kolesarja na RAAM-u (Race Across Amerika) v zimskem času učil v Kranjski gori smučanje ,padalstvo itd..itd..Za časa potovanj pa je mamo vedno odpeljal k polsestri .Kmalu sta s polsestro ugotovila da bo z mamo in njeno demenco teško,zato sta jo dala v dom za ostarele na Hrvaško,baje zaradi nižjih stroškov.Čez čas sem opazil ,da je polbrat brez mojega soglasja zrušil zidano garažo ki se je držala hiše in tam uredil parkirišče, sam pa sem od prijateljev izvedel, da brat oddaja hišo ,z partnerko pa živita v najemniškem stanovanju v Kranjski gori. Sam se še vedno nisem hotel vpletati in sem vsake toliko časa šel pogledat mamo. Letos marca pa je mama umrla.Po samem pogrebu sem se hotel z polbratom pogovoriti, kako bova z nepremičnino,vendar se on od tega pogovora odmika.Klučev hiše mi ne da, saj ima v hiši novega najemnika.
Zanima me ,kaj lahko storim.
Ali lahko izpodbijam pogodbo o dosmrtnem preživljenju?
Ali lahko zahtevam ključe hiše,saj sem še vedno solastnik 1/8 hiše?
Ali lahko kako zahtevam izpraznitev hiše?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 03 Feb, 2021 0:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Lahko zahtevate delitev nepremičnine v sodnem postopku. Bodisi tako da se razdeli v dve enoti in vi dobite eno (verjetno ob doplačilu solastniškega deleža), bodisi tako, da vas brat izplača (če se s tem strinja), bodisi da vi izplačate njega, bodisi da se nepremičnina proda in kupnina razdeli.

Pri pogodbi o dosmrtnem preživljanju je treba videti, kakšna je vrednost preživljanja, ki ga je dal brat. Kar je razlike med vrednostjo preživljanja in vrednostjo pogodbe o dosmrtnem preživljanju se šteje kot darilo bratu, ki se všteje v dedni delež. Odvisno od vrednosti cele zapuščine se lahko zgodi, da vam pripade kakšen delež na hiši. Tu niti ni važno, ali je brat mamo preživljal sam (osebno) ali ji je plačeval dom. Bistveno je, koliko je imel z mamo stroškov, oziroma kolikor so bili ti stroški kriti npr. iz maminih prihrankov.

Močno priporočam, da greste k odvetniku.Že sedaj ste zaradi vaše dosedanje pasivnosti v slabšem položaju kot bi bili sicer.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tinalo
PrispevekObjavljeno: Čet 08 Apr, 2021 11:33  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Maj 2008 19:35
Prispevkov: 5

M_L_P hvala za odgovor.
Po vašem nasvetu sem se odpravil do odvetnika.Le ta je polbrata pozval k sporazumni razdružitvi nepremičnine in sicer na skupnem sestanku v njegovi pisarni.Po preteku nekaj časa me začuda pokliče polbrat ,ki bi prišel na obisk,da se pogovorimo.Prvo me je napadel,kaj hodim k odvetniku,saj se lahko sami dogovorimo.Povedal mi je ,da on ne misli odkupiti mojega deleža,ga pa zanima, koliko sem jaz pripravljen ponuditi za odkup njegovega dela.Dejal sem, da bi z partnerko prodala stanovanje ter bi moja vzela še kredit da ga poplačava.Sam mi je povedal da je sedaj zadovoljen tako kot je (dobiva lepo najemnino in če se mu kaj zalomi še vedno lahko pride domov v hišo.
Njegove besede pri odhodu so bile:Nikar ne hodi na sodišće ,se bomo že sami dogovorili in brez jasnega dogovora odšel.Mislim da si kupuje čas.
Po premisleku sem se odločil da grem na sodišče in sedaj me zanima,samo in izključno prodaja hiše .Sedaj pa vprašanja in se že vnaprej zahvaljujem za odgovor.
Kaj moram sprožiti na sodišću za civilno delitev -fizična me več ne zanima.
Kdo krije stroške taks,cenilca,dražbe itd.. ter koliko časa cca to na sodišču traja.HVALA
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 08 Apr, 2021 11:46  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Se strinjam, to je tipičen primer vzdrževanja statusa quo, ki mu ustreza. K odvetniku ste šli, ker se nista mogla dogovoriti. Prav trapasto je slišati, kako vam nekdo to očita, kot da bi bilo iskanje strokovnega nasveta nekaj najslabšega pod soncem.

Najprej vas bom "poslala" spet nazaj k odvetniku. Predlog za delitev solastnih nepremičnin ni ravno najbolj enostaven za napisat in če je na začetku zadeva narobe zastavljena je kasneje težko sanirati.

Delitev teče v nepravdnem postopku na podlagi predloga enega (ali več) solastnikov proti preostalim solastnikom. V predlogu sicer lahko navedete, da želite civilno delitev (s prodajo), ampak nepremičnine se primarno delijo fizično. Tako da če bo vaš brat zahteval fizično delitev in če je ta mogoča (ugotovi izvedenec), potem se taki delitvi ne boste mogli izogniti. Boste pa pridobili v tem primeru samostojni del hiše, ki ga boste lahko sami prodali naprej. Potem pa naj se brat ukvarja z novimi kupci.

Stroške svojega odvetnika vedno in v celoti krije vsaka stranka svoje. Preostale stroške (takse, izvedenci, cenilci in podobno) krije vsak solastnik sorazmerno s svojim solastniškim deležem, založi pa jih predlagatelj postopka (to pomeni, da najprej te stroške sodišču plačate vi, sodišče pa izda sklep, koliko vam je brat dolžan vrniti, in če vam ne vrne, lahko vložite izvršbo).

Sama civilna delitev (dražba) ni predmet nepravdnega postopka, ampak sodišče samo izda nalog solastnikom, da lahko prodajo nepremičnino in si razdelijo kupnino. Tu so stroški različni, odvisno od tega, kako teče prodaja. Večina stroškov se poplača prednostno iz kupnine, možno pa je, da boste del stroškov na koncu nosili sami.

Trajanje postopka je odvisno od tega, kako aktivno se upira druga stran, katero sodišče je pristojno (kakšni so zaostanki - nekatera sodišča so bolj obremenjena kot druga, recimo v Ljubjani boste čakali precej dlje kot nekje na periferiji; od marca lani so zaradi lockdowna sodišča "pridelala" za najmanj štiri mesece zamud), ali bo nastal spor o višini solastniškega deleža itd. Imela sem zadeve, ko je bilo v pol leta vse rešeno, pa tudi enega rekorderja, ko je trajalo štirinajst let, da so se zaključili vsi postopki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tinalo
PrispevekObjavljeno: Pet 09 Apr, 2021 9:33  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Maj 2008 19:35
Prispevkov: 5

Pozdravljeni.
M_L_P najlepša hvala za hiter ter izčrpen odgovor, ter vam želim lep dan še naprej. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu