Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Ločitev in nadaljevanje izvenzakonske skupnosti?
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Spirit
PrispevekObjavljeno: Sob 15 Jun, 2019 15:03  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Okt 2007 18:29
Prispevkov: 15

Kakor razumem se izven-zakonska skupnost izenači z zakonsko skupnostjo (potrjeno s poroko) takrat, ko par živi skupno življenje vsaj tri leta. Takrat partnerjema pripadajo enake zakonske pravice, ko bi jih imela, če bi se uradno poročila.

Kako pa je s tem v primeru ločitve zakonske skupnosti?

Torej zakonca živita desetletja skupaj, na neki točki se pravno gledano ločita, do ločevanja premoženja niti ne pride. Dejansko ne pride do nobene druge spremembe, saj zakonca živita dalje še leta ali desetletje tako kot sta do ločitve, živita skupaj, spita skupaj, si kuhata, pereta perilo, si pomagata in na sploh delujeta kot zakonca.

Kako je v takem primeru z zakonskimi pravicami (tudi pravice do dedovanja) med tema dvema izvenzankonskima partnerjema? Ali v tem primeru ločitev nima več vpliva na njune pravice?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 16 Jun, 2019 15:22  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Zunajzakonska skupnost nastane, ko partnerja živita skupaj z namenom, da živita kot zakonca oziroma kot par. Samo trajanje tu ni ključno. Če se zakonca razvežeta, a še naprej živita kot par (čustvena povezanost, dejansko skupno življenje (ali v primeru, da objektivno to ni mogoče (npr. eden dela v tujini in se vidita samo trikrat na leto) pa namen, da živita kot zakonca kljub temu, da skupaj ne živita), ekonomska skupnost, medsebojna pomoč itd.), potem zakonsko skupnost takoj nadomesti izvenzakonska skupnost, tako da ostanejo pravice posameznikov nespremenjene. Če je vmes kakšen čas, ko zgornji pogoji niso izpolnjeni (ko osebi ne živita skupaj z namenom, da bi živela kot zakonca), potem v tem času ni izvenzakonske skupnosti in nastane šele, ko so ti pogoji izpolnjeni.

Če zakonca ob razvezi ne razdelita svojega premoženja, to ne pomeni, da to premoženje ni nastalo. Tako da je treba najprej ugotoviti, kakšno je bilo premoženjsko stanje ob razvezi (oziroma ob prenehanju ekonomske skupnosti, če je ta prenehala pred razvezo, vendar glede na vaš opis se to v vašem primeru ni zgodilo). Skupno premoženje se razdeli glede na ta trenutek, tako da postane to premoženje posebno premoženje vsakega zunajzakonskega partnerja, ki ga ta prinese v izvenzakonsko skupnost. Kar nastaja premoženja v času zunajzakonske skupnosti se obravnava enako, kot če bi šlo za premoženje, ki nastane v času zakonske skupnosti.

Vprašanje skupnega premoženja je bolj kot z razvezo povezano z vprašanjem ekonomske skupnosti - torej ali zakonca po razvezi živita finančno povezano, ali imata povsem ločene prihodke in odhodke (izjema je nerazdeljeno skupno premoženje - obstoj takega premoženja še ne pomeni nujno, da obstaja ekonomska skupnost).

Če obstaja zunajzakonska skupnost (ali obstaja je odvisno od tega, ali so izpolnjeni pogoji, ki so navedeni zgoraj), ima vsak izvenzakonski partner pravico do dedovanja po drugem zakoncu. Preden pride do dedovanja ima preživeli izvenzakonski partner pravico zahtevati, da se iz premoženja zapustnika (oziroma zapuščine) izloči tisti del skupnega premoženja (nastalega v zakonski zvezi (če še ni bilo razdeljeno) in v izvenzakonski skpnosti)), ki pripada preživelemu zakoncu. Preostanek (torej del skupnega premoženja, ki pripada umrlemu izvenzakonskemu partnerju, ter posebno premoženje tega partnerja) spada v zapuščino, kjer dedujejo vsi zakoniti dediči po enakih deležih, v primeru oporoke pa ima preživeli partner pravico do nujnega deleža.

Od 19.4.2019 lahko zakonca ali zunajzakonska partnerja določita drugačen režim za skupno premoženje, vendar gre za zelo formalno pogodbo, tako da je ne poskušajte pisati sami, ker bo štela za nezapisano.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu