Francka je lastnica sosednjih parcel, naj bosta A in B. Dostop do njiju poteka po dovozni cesti, ki 200 m stran od B prečka tudi parcelo C. Francka je solastnica (1/ parcele C.
Vaščani se lotijo urejati služnostne zadeve, leta 2015 pripravijo pogodbo o služnosti, v njej cel kup služnosti za celo vas. Med drugim na parceli C ustanovijo služnost v korist vseh parcel, ki so v lasti vseh 8 solastnikov parcele C, vendar teh služnosti ne morejo vpisati v ZK - služnosti ne moreš imeti na svoji parceli. Pogodba (v notarskem zapisu) je overjena, ostale služnosti vpisane. Vpis v ZK lahko za katerokoli stranko pogodbe predlaga katerakoli stranka pogodbe.
Francka leta 2017 proda parcelo A, vendar ostane lastnica 1/8 C. Nova lastnica A zato rabi služnost na C. Francka predlaga vpis v ZK (na podlagi pogodbe iz l. 2015) in služnost se vpiše.
Leta 2018 Francka proda parcelo B. Novi lastnik izvede parcelacijo, nastaneta parceli BA in BB. Nato ugotovi, da nima služnosti za dostop prek C.
Ali se na podlagi obstoječe pogodbe in ZK dovolila lahko vpiše služnost na C v korist BA in BB?
Ko sem ravno pri besedi - kolega mi je omenil, da se v zadnjem času ni več mogoče registrirati na pravniki.info zaradi težav s captcho. Prosim, preverite. Hvala.
Ko sem ravno pri besedi - kolega mi je omenil, da se v zadnjem času ni več mogoče registrirati na pravniki.info zaradi težav s captcho. Prosim, preverite. Hvala.
Da, res je nekaj narobe. Administratorji, dajte preverit.
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu