Avtor Sporočilo
<  Delovno pravo  ~  ZAPOSLITEV ZA KRAJŠI DELOVNI ČAS
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
ninika
PrispevekObjavljeno: Čet 16 Apr, 2020 13:45  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Mar 2008 18:28
Prispevkov: 36

Zaposlena je v podjetju 25 let. Zaradi zmanjšanja obsega dela in opravil, bi ji v bodoče delodajalec lahko zagotovil delo za tedensko 20 ur ( namesto ) 40.
Zanima nas, ali bi v primeru prekinitve trenutne pogodbe o zaposlitvi in sklenitvi pogodbe za skrajšan delovni čas, morali zaposleni izplačati odpravnino ( ali celo ali polovico). Prav tako nas zanima ali bi zaposlena v primeru zaposlitve za polovični delovni čas imela pravico do nadomestila za čas brezposelnosti za drugo polovico.

Hvala za vsako pojasnilo! Idea
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 16 Apr, 2020 16:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1639

Najprej morate upoštevati, da sprememba zaposlitve s polnega na polovični delovni čas ni mogoča s spremembo obstoječe pogodbe. Gre za tako bistven poseg v pogodbo o zaposlitvi, da je nujno izvesti postopek odpovedi in sklenitve nove pogodbe, kar pomeni, da morajo biti izpolnjeni VSI pogoji za podajo odpovedi iz poslovnega razloga delavki.

Zaposleni morate dati odpoved pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove iz poslovnega razloga. Če zaposlena zavrne sklenitev, potem ji date odpoved z odpovednim rokom in polno odpravnino, zaposlena pa vas lahko pred delovnim sodiščem toži, da ni bilo razlogov za odpoved pogodbe (torej, da imate razpoložljivo delo za polni delovni čas, ki bi ga lahko opravljala ona). V tem primeru je na vas v celoti dokazno breme, da dokažete, da ni bilo nobene možnosti, da bi ostala zaposlena za polni delovni čas.

Če sklenitev pogodbe delavka sprejme, ste ji dolžni plačati odpravnino od razlike med plačo po sedanji pogodbi in plačo po novi pogodbi, za celotno obdobje, ko je delala pri vas. Ko (oziroma če) pride do odpovedi nove pogodbe pa ji izplačate odpravnino od takratne plače, vendar za ves čas, ko je bila zaposlena pri vas (torej ne le za čas od sklenitve nove pogodbe).

Če zaposlena zavrne sklenitev nove pogodbe ji zaposlitev v celoti preneha. V tem primeru ji gre nadomestilo na zavodu za zaposlovanje samo, če ponujena pogodba ne šteje za ustrezno po kriterijih, ki jih določa zakon (okvirno - sprememba s polnega na polovični čas v principu ne šteje za ustrezno novo zaposlitev, vendar je to predvsem dejansko vprašanje, ki ga boste morali razjasniti s svojim odvetnikom). Če zaposlena sklene novo pogodbo (in je ne izpodbija ali je ne uspe izpodbiti), potem ostane v delovnem razmerju in seveda pravic iz naslova brezposelnosti nima.

Še nekaj - če je razlog, da vam je obseg dela zmanjšan, epidemija, potem to ne šteje za poslovni razlog, zaradi katerega bi lahko delavcu odpovedali pogodbo o zaposlitvi. Taka odpoved na sodišču pade. Poslovni razlog je lahko samo trajna situacija, epidemija pa je začasna in v tem primeru ste dolžni delavko dati na čakanje, dokler ni epidemije konec, ne smete pa ji odpovedati pogodbe.

Če delavka spada v varovano kategorijo delavcev (starši z otroci do določene starosti ali z otroci s posebnimi potrebami, starejši delavci itd.), potem ji ne smete dati odpovedi in posledično ne boste mogli doseči, da bi delala s skrajšanim delovnim časom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Delovno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu