Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  Kaj v praksi pomeni ZK zaznamba stvarne služnosti
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Mijec
PrispevekObjavljeno: Sob 07 Mar, 2020 17:41  Odgovori s citatom



Pridružen/-a: Ned Feb 2017 17:27
Prispevkov: 13

Pozdravljeni,

Imel bi nekaj vprašanj glede vpisanih služnosti na parcelo, konkretno gre za atrij, z izpiskom iz zemljiške knjige, kot je razviden tule: link-klik.

In sicer me zanima sledeče:

(1)
Kaj v praksi pomeni vknjižena stvarna služnost za lastnika stanovanja, kateremu je atrij dodeljen v uporabo? Kakšni posegi so v atriju dovoljeni in kakšni ne (npr. obnova ograje oz. podrtje obstoječe in postavitev nove, postavitev nadstreška itd.). Je za kaj potrebno dobiti soglasje lastnika - v tem primeru MOL?

(2)
Če recimo poči kakšna cev pod atrijem ali se pretrga kak kabel, kdo je dolžan to popraviti in na čigave stroške?

(3)
Kaj na kar človek ne bi pomislil se lahko v prihodnosti zgodi, kar se, če bi bil lastnik, ne bi zgodilo? Lahko npr. nekega dne pride lastnik (MOL) in začne računati najemnino? Ali ponudi v prodajo in je potrebno odkupit? Če se ne odkupi, kaj se zgodi?

(4)
Kako dolgo velja ta služnost? Predvidevam, da časovno ni omejena?

(5)
V kakem primeru se lahko ta služnost zbriše in ali je vedno potrebno soglasje lastnika stanovanja, kateremu je služnost dodeljena?

(6)
Zakaj je pri služnosti z ID 16124224 kot glavna nepremičnina napisana parcela št. 2219/103 in ne 2219/191? ZK izpisek se namreč nanaša na slednjo (torej 2219/191).

Že vnaprej najlepša hvala za pomoč.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sob 07 Mar, 2020 20:32  Odgovori s citatom



Pridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1639

Lastnik lahko tretji osebi dodeli uporabo svoje lastne nepremičnine samo v obsegu, v katerem je ni obremenil s služnostjo. Če torej prideta navzkriž dogovorjena uporaba in služnost, potem "zmaga" služnost.

Služnostni upravičenec je dolžan služnost uporabljati tako, da se ne dela škoda na lastniški nepremičnini, razen če ni s pogodbo o ustanovitvi služnosti dogovorjeno drugače. Torej, če zaradi napeljave nastane škoda na nepremičnini, potem se lastnik in služnostni upravičenec med sabo dogovorita, kdo jo krije. Kakšno pa je vaše razmerje z lastnikom je odvisno od pogodbe, na podlagi katere vam je bila nepremičnina dana v uporabo.

Lastnik lahko nepremičnino proda. V tem primeru na novega lastnika preidejo samo obremenitve, ki so vknjižene v zemljiški knjigi (razen če niso s prodajno pogodbo dogovorjene še druge obremenitve). Vaša uporaba torej ne bo varovana. Ali bo nov lastnik še naprej to upošteval, je izključno stvar novega lastnika. Sedanji lastnik vam ni dolžan ponuditi nepremičnine v odkup, razen če s pogodbo med vami in lastnikom ni dogovorjeno drugače. Ali sedanji lastnik lahko naknadno zahteva plačilo najemnine je odvisno od pogodbe med vami in njim. Če pogodbe ni, obstaja velika verjetnost, da bo (lahko) zahteval uporabnino, saj vi uporabljate nepremičnino brez pravne podlage.

Služnost je trajna. To pomeni, da traja dokler služnostni upravičenec ne reče, da naj preneha, ali ko postane neuporabna (npr. če se tehnologija toliko spremeni, da telekomunikacije ne tečejo več po kablih) in lastnik ob tem zahteva izbris služnosti.

Služnost na ZK izpisku ni vpisana v korist lastnika stanovanja, ampak v korist Telekom.

Glavno nepremičnino določi predlagatelj ob vpisu zaradi tehničnih razlogov sistema eZK. Pravno gledano kakšnega bistvenega pomena to nima.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mijec
PrispevekObjavljeno: Ned 08 Mar, 2020 18:24  Odgovori s citatom



Pridružen/-a: Ned Feb 2017 17:27
Prispevkov: 13

Najprej prav lepa hvala za odgovore in informacije.

Imam občutek, da ne razumem najbolje tega, kar ste zapisali. Najprej bi želel preverit, če se prav razumemo, da sta vpisani dve različni služnosti. Ena v korist lastnika stanovanja, druga v korist Telekoma. Večino mojih vprašanj se nanaša na tisto prvo. Le zadnje vprašanje pa na služnost Telekoma.

Če prav razumem, pri nobeni od služnosti ni govora o pravici do uporabe. Pri prvi je lastniku stanovanja dodeljena služnost. Si to prav razlagam? Piše celo, da se v korist vsakokratnega lastnika stanovanja vknjiži lastninska pravica na parcelo, ki je predmet ZK izpiska. V luči tega me zanima, kakšne so možne pasti, pravice, dolžnosti lastnika stanovanja v zvezi z atrijem, uporabo in morebitnim spreminjanjem le tega.

Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 08 Mar, 2020 18:31  Odgovori s citatom



Pridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1639

Glede prve "služnosti" je ZK izpisek nejasen. Vsebina nakazuje na lastninsko pravico lastnika stanovanja (kot če bi šlo za posebni skupni del stavbe), vendar je ta lastninska pravica opredeljena kot služnost. Pri najboljši volji vam ne morem razložiti, kaj bi to pomenilo, razen tega da gre za zmešnjavo, ki jo bo treba urediti, preden bo komurkoli jasno, kakšne pravice kdo ima. Treba je pogledati listine, ki so podlaga za ta vpis ter listine, na podlagi katerih je prišlo do delitve ali združitve predhodno obstoječih parcel. Te listine niso javno dostopne, dobite jih v zemljiški knjigi na podlagi pisne vloge, kjer izkažete pravni interes za vpogled (torej da so listine pomembno osebno zaradi vašega premoženjskega statusa). In mimogrede - teh listin na spletu ne smete objavljati, kot se objavili zk izpisek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mijec
PrispevekObjavljeno: Ned 08 Mar, 2020 22:09  Odgovori s citatom



Pridružen/-a: Ned Feb 2017 17:27
Prispevkov: 13

Še enkrat hvala za informacije.
Se mi je zdelo, da bo potrebno pogledati tudi v odločbo in obvestilo, na katero se izpisek sklicuje. Sam sem sicer kar pisal mail na GURS (za obvestilo) in UE LJ (za odločbo). Odgovor še čakam. Pravite, da je potrebno oddat pisno vlogo na ZK in potem oni pridobijo oboje? Je to kaka posebna vloga (ima kako ime) in ali veste, če jo je možno oddati elektronsko?

Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 08 Mar, 2020 22:11  Odgovori s citatom



Pridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1639

Ni obrazca in ni mogoče oddati po elektronski poti. Napišite vlogo, obrazložite pravni interes, povejte, katere listine potrebujete in pošljite ZK sodišču.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu