Avtor Sporočilo
<  Civilno pravo  ~  Pomoč pri preživljanju
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
izibika
PrispevekObjavljeno: Ned 08 Sep, 2019 12:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Maj 2005 14:35
Prispevkov: 55

Pred očetovo smrtjo sem dobil z darilno pogodbo parcelo na kateri sem zgradil hišo. Po očetu smo dedovali jaz, mati in dva brata. Brata sta dobila v izključno last nekaj nepremičnin, mati tudi v izključno last nekaj nepremičnin, nepremičnine, ki so še ostale pa sem dedoval skupaj z materjo vsak do 1/2. V dednem dogovoru je zapisano, da moram materi preskrbeti kurjavo in doplačati za preživljanje , če bo to potrebno.
Mati je sedaj vse svoje premoženje razdelila med nas brate. Pri moji nepremičnini je vpisala dosmrtno služnost stanovanja.
Zanima me, ali je dogovor o pomoči po preživljanju za mene še obvezen ali je z njenim dejanjem to ukinjeno. Že 25 let ji plačujem elektiko, vodo in TV.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 08 Sep, 2019 15:32  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1671

Škoda, da niste namesto dednega dogovora z mamo sklenili pogodbo o dosmrtnem preživljanju, s katero bi uredili vsa ta vprašanja. Ali še bolje, že takrat z izročilno pogodbo uredili vsa vprašanja, ki se nanašajo na materino premoženje.

Če ste se z dednim dogovorom dogovorili, da morate skrbeti za mater, potem ste z izpolnjevanjem svoje obveznosti "plačali" samo za tisto, kar ste dobili v takratnem dedovanju. Z ničemer pa si niste s tem zagotovili pravic na materinem preostalem premoženjem. Vaša obveznost tako ostaja, ne glede na to, kaj je mati storila s svojim premoženjem.

Lahko pa se poskusite z materjo in ostalimi sodediči dogovoriti, da se vas razbremeni te obveznosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
izibika
PrispevekObjavljeno: Pon 16 Dec, 2019 23:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Maj 2005 14:35
Prispevkov: 55

Najlepša hvala za odgovor.
Pozabil sem napisat, da se je mati obvezala, da mi dovoljuje uporabo, izkoriščanje in gospodarjenje z njenimi nepremičninami, ki jih ima v solasti z mano. Sm pa moram preskrbeti kurjavo in če bo potrebno doplačati stroške preživljanja.
Ker je svoj solastniški delež podarila svojima sinovoma smatram, da je razdrla dedni dogovor. Ali se motim.
Kako je v primeru, če se bo odločila, da bo šla v dom starostnikov. Ali se doplačilo ( zaradi nizke pokojnine ne bo majhno) razdeli na vse otroke ali to breme pade samo na mene.
Hvala za odgovor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 17 Dec, 2019 0:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1671

Dogovor o načinu uporabe veže samo tistega lastnika, ki ga je sklenil, in ne njegovih pravnih naslednikov. Tako da proti bratoma tega ne boste mogli uveljavljati.

Ali je mati "razdrla" dogovor z vami ali ne pa je odvisno od vsebine dogovora - in sicer ali ste se izrecno dogovorili, da vam mora mati omogočiti tako souporabo in izkoriščanje do svoje smrti (v tem primeru bi morala ob delitvi to svojo obveznost prenesti na vaša brata). Če pa to ni bilo definirano, potem mati ni kršila dogovora.

S tem, ko nekdo postane lastnik (npr. z dedovanjem), potem pridobi pravico razpolagati s svojimi nepremičninami. vključno s tem, da jih lahko odsvoji. Razen če se taka oseba z dogovorom ni izrecno zavezala, da jih ne bo odsvojila, odsvojitev ne pomeni razveze dednega dogovora.

V vašem primeru je vse odvisno od tega, kako točno je bil zapisan dedni dogovor. Če so v njem varovalke za vas, potem se mogoče še rešite, sicer pa vam bo ostala zgolj dolžnost preživljanja matere v obsegu, kot je bil dogovorjen.

Predlagam vam, da greste z dedim dogovorom do odvetnika, ki vam bo lahko konkretno povedal, v kakšni situaciji ste se znašli. Zadeva pa ni enostavna in predvidevam, da boste imeli še velike težave. Zakon namreč nikomur ne prepoveduje, da bi sklenil dogovor v lastno škodo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
izibika
PrispevekObjavljeno: Tor 17 Dec, 2019 0:22  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Maj 2005 14:35
Prispevkov: 55

hvala za hiter in izčrpen odgovor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Civilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu