Avtor Sporočilo
<  Družinsko pravo  ~  DOM ZA OSTARELE
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
SIBRA67
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Apr, 2019 11:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Okt 2007 17:38
Prispevkov: 30

Pozdravljeni.
Mojo taščo smo nastanili v dom za ostarele. Ker njena vdovska dodhodnina po možu ne zadostuje za pokritje stroškov doma, razliko doplačujeta sin in ena sestra, namesto druge sestre (moja žena) pa plačujem jaz, vsi po istih 1/3 deležih.
Vse lepo in prav, sedaj pa je sestra pričela komplicirati, češ, da ne more več plačevati svojega deleža. Ker ima res malo pokojnino, sestra namreč, bo verjetno dosegla, da ji ne bo potrebno plačevati.
Nepremičnino, v kateri je tašča živela, smo prodali. Ker je bila tašča samo četrtinski lastnik, ostale tri tretjine pa otroci, je dobila na TRR slabih 5000 €. Ker je nepremičnina zelo stara, preko 100 let, ni bila veliko vredna.
Lahko sedaj jaz dosežem, da se razlika plačuje od tega zneska, dokler se ne izkoristi, saj jaz nisem dedič po zakonu, dedinja je žena, jaz plačujem zato, ker ima tudi ona premale dohodke, tako je bilo dogovorjeno. Mislim, da jaz po zakonu tudi nisem obvezen plačevati, saj nisem sklenil nikakršne pogodbe o preživljanju ali izročilne pogodbe s taščo.
Vem, da bo zvenelo zlobno, ampak tudi moja žena bi lahko glede na njene prihodke dokazala, da ne more plačevati domske oskrbe. Ali se potem upošteva dohodek gospodinjstva ali ne.
V kolikor se doseže plačilo razlike od taščinega deleža, kaj se zgodi, ko bo deleža zmanjkalo, sestra pa dokaže, da ne more plačevati domske oskrbe.
Nimamo več nobene nepremičnine, saj kot sem omenil, smo domačijo prodali.
Samo še to, ali lahko kaj dosežemo pri plačilu oskrbe, tašča je sicer pokretna, ne vidi pa na eno oko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Apr, 2019 15:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1639

Oskrbnina se primarno pokrije iz sredstev oskrbovanca. Tja pade tudi pokojnina in prihodek od prodaje nepremičnine. Dom tega ni dolžan upoštevati - če ste se v razmerju do doma zavezali, da boste plačevali, potem ne morete od doma zahtevati drugače. Lahko pa se med samo in z oskrbovanko dogovorite, da se nekaj časa položnice krije iz sredstev oskrbovanke.

Ko tega zmanjka, nastopi preživlljalska dolžnost otrok oskrbovanca. Ti so dolžni oskrbovanca preživljati skladno s svojo pridobitno sposobnostjo (kar ni vedno nujno enako dejanski plači, ki jo prejema taka oseba), tako da ne ogrožajo preživljanja svojih otrok (mladoletnih, ali starih do 26 let, če se redno šolajo), ali sebe. Če ta kriterij ni izpolnjen, oskrbnino doplačuje občina. Ni pa prepovedano, da se osebe, ki sicer niso sposobne preživljati, zavežejo k temu preživljanju. To še ne pomeni, da si kasneje ne morejo premisliti.

Kdor preživlja preživljalskega upravičenca namesto preživljalskega zavezanca, ima pravico od tega zavezanca zahtevati povračilo plačanega preživljanja. Vi torej lahko zahtevate od svoje žene povračilo zneskov, ki ste jih plačali v njenem imenu. V razmerju do ženinih sorodnikov nimate zahtevkov.

V vsakem primeru je nujno, da sklenete sporazum, kako bo teklo preživljanje. Doma vaša medsebojna razmerja čisto nič ne zanimajo - izterjali bodo oskrbovalnino od tistega, ki se jo je zavezal plačati, doseči povračilo od ostalih preživninskih zavezancev pa je potem stvar te osebe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Družinsko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu