Avtor Sporočilo
<  Družinsko pravo  ~  Nasilništvo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Saopaolina
PrispevekObjavljeno: Čet 24 Maj, 2018 12:20  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Maj 2018 12:18
Prispevkov: 2

Pozdravljeni! Zaradi nasilništva, nadlegovanja in grdega ravnanja nekdanjega partnerja sem bila zaslišana na preiskovalnem sodišču, zaradi tega, ker je nekdanji partner v preiskovalnem priporu.
Želela bi vprašati zaradi česa nisem po končanem zaslišanju kot oškodovanka prejela nobenega spisa, niti iz svojega zaslišanja niti iz zaslišanja obdolženca ter ostalih prič?
Zanima me kako gredo potem tu zadeve dalje in kako je z varovanjem osebnih podatkov (naslov bivanja, služba itd...) ali je lahko to kar vsem v pogled, kljub temu da bi iz varnostnih razlogov lahko te stvari prikrili?
Po tem ko sem poklicala na kazenski oddelek, da bi želela pregledati spise so mi rekli, da je zadeva že na vrhovnem sodišču. Zanima me kaj to sedaj pomeni?
Bom morala biti še 1x zaslišana ali je bilo zaslišanje na preiskovalnem sodišču dovolj?
V primeru, da bi morala na zaslišanje ponovno ali se lahko izognem ponovnemu soočenju z obdolžencem zaradi strahu pred njim?

Hvala že vnaprej za odgovore!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Čet 24 Maj, 2018 12:47  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 486

Hej.

Zapisnika ti niso dali, ker ti ne pripada. Stranke v postopku so upravičene do zapisnika, ti to nisi, čeprav si oškodovanka. Ne bom šel v daljše razpredanje o tem, naj ti zadostuje, da ga nisi dobila in nimaš vpogleda v spis (zaenkrat), ker ti zakon te pravice ne daje.

Na pogled je strankam v postopku: tožilcu in obdolžencu. Ne vem koga misliš z "vsem na vpogled": splošna javnost seveda nima vpogleda v kazenske spise, stranke jasno, da ga imajo. Ne razumem vprašanja.

Od tu gre zadeva tako, da po opravljeni preiskavi ali posameznih preiskovalnih dejanjih, tožilec odloči ali bo vložil obtožnico. V primeru, da jo in ta postane pravnomočna, se opravi glavna obravnava. V tem primeru si še enkrat vabljena na sodišče, da še enkrat pričaš. Tokrat pred drugim sodnikom. Poveš isto.

Da je zadeva na Vrhovnem sodišču pomeni, da o neki vlogi ene od strank v postopku trenutno odloča Vrhovno sodišče.

Predlagaš lahko, da se z obd. ne soočiš, ampak moraš vedeti, da je njegova pravica, biti prisoten pri tvojem zaslišanju in ti tudi postavljati vprašanja. Sodišče sicer lahko to prepreči, ampak samo če so zelo utemeljeni razlogi, ki so nedvoumno izkazani. V primeru, da ti sodišče to dovoli, se lahko zoper tako postopanje sodišča obd. pritoži in ima dobre možnosti za uspeh. Če s pritožbo uspe, se te zasliši še enkrat, takrat v njegovi prisotnosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Saopaolina
PrispevekObjavljeno: Čet 24 Maj, 2018 19:30  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Maj 2018 12:18
Prispevkov: 2

Najlepša hvala za tako hiter odgovor. V tistem odstavku kjer sem spraševala glede varstva osebnih podatkov sem želela vedeti le to zaradi česa moram na sodišču navajati svoj poklic in to kje sem zaposlena, glede na to da me je obdolženec zalezoval doma kjer živim in obstaja bojazen da bi me potem kje sem zaposlena kasneje nadlegoval tudi tam oz. mi povzročal tam težave.
Če to ni predmet obravnave ne razumem zaradi česa je takšen podatek pomemben.

Če sem vas prav razumela, če so rekli, da je moja zadeva že na vrhovnem sodišču, se pravi da je tožilec že dal to naprej v razsojanje?

Kakšna je razlika med preiskovalnim sodiščem, okrožnim sodiščem, višjim sodiščem in vrhovnim sodiščem?

Želela bi vprašati tudi koliko časa približno trajajo te zadeve na sodišču da se zaključijo? Obdolženca so namreč priprli po večkratnem kršenju prepovedi približevanja, tako da predvidevam da bo postopek iz takšnega razloga pospešeno zaključen.

Hvala za odgovore že vnaprej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Čet 24 Maj, 2018 19:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 486

Hej.

A veš, da ti ne znam povedat zakaj sprašujejo kaj več od tega, da tako določa zakon. 3. odstavek 240. člena ZKP: Pričo je treba nato vprašati za ime in priimek, poklic, prebivališče, rojstni kraj, dan, mesec in leto rojstva in njeno razmerje do obdolženca in oškodovanca. Kje delaš te ne bi smeli spraševati, odgovor lahko zavrneš, če ni povezan z vsebino očitkov (npr. da se mu očita, da te je čakal pred službo. Potem je relevantno vprašanje kje delaš). Zakaj hočejo vedet tvoj poklic: ker tako pravi zakon. Zakaj zakon tako pravi? Nimam pojma.

Kot rečeno je razlogov zakaj je spis na Vrhovnem lahko ogromno. Težko ugibam, ampak v povezavi s podatkom, da je odb. v priporu, bi rekel, da je spis gor zaradi pritožbe zoper pripor.

Hierarhija sodišč pri nas je taka: okrajno (za kazni do 3 leta), okrožno (za vse kar je več), Višje (za pritožbe zoper odločitve okrajnega in okrožnega), Vrhovno (za izredna pravna sredstva). Tako preprosto. Preiskovalnega sodišča nimamo, to je zgolj oddelek Okrožnega sodišča. Praviloma se mora postopek končati, preden gre zadeva na Višje in potem morda izjemoma na Vrhovno, je pa drugače, če je odrejen pripor. V teh zadevah se, ne glede na vsebino očitka samega (nasilništvo), lahko da pritožba na Vrhovno v primeru dolgotrajnega pripora.

Še dodatek: preberi si 141.a člen ZKP. ZKP je Zakon o kazenskem postopku, ki ureja postopek kako se sodi v kazenskih zadevah. Link: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/108445
141.a se ukvarja z zaščito priče, kar te je prej zanimalo.

Vedi tudi, da imaš po Direktivi 2012/29/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25. oktobra 2012 bistveno več pravic kot oškodovanka, kot jih je urejenih v našem ZKP. Vključno s tem, da te morajo obveščati o tem, kdaj je obd. izpuščen iz pripora. Za njihovo uveljavitev bi pa verjetno rabila odvetnika, ker tudi če jim rečeš, da imaš pravico, jim bo verjetno potrebno jasno razložiti kaj morajo naredit, ker "še niso dobili navodil".

pravo zadeve so absolutno prednostne, zadeva zato poteka hitreje. Ampak težko ti povem koliko časa bo trajala, ker je možno tudi,da ga bodo izpustili iz pripora. Pripor po vložitvi obtožnice lahko traja max 2 leti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Družinsko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu