Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  menjava zemljišč
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
uroš3
PrispevekObjavljeno: Čet 08 Mar, 2018 21:48  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Avg 2014 13:28
Prispevkov: 42

Imamo primer.
Babica je umrla pre 7 leti. Po njej smo podedovali zemljišča.
Pred mesecem se je pri nas oglasil moški, ki je rekel, da ni urejena zadeva z zemljiščem. Rekel je da imamo še za prepisat dve parceli na njega, ker naj bi jih menjal z babico z svojo parcelo. To parcelo, ki je dal babici za zamenjavo je babica že prodala pred smrtjo, moramo še preverit. Sedaj želi, da mu prepišemo ti dve parceli.
V dvomih smo zakaj se javi po sedmih letih. Zakaj se ni takoj oglasil, ko je babica umrla.
Zakaj je on prepisal parcelo babici in ni istočasno poskrbel za prepis parcel, ki jih bi dobil od babice.
Menda je pokazal neke pogodbe, ki niso notarsko overjene.
Seveda mu bomo parcele prepisali če je to vse res. Parcel se ni lastil, razen pred 3 leti je nekaj zemlje navozil na rob parcele. Mi smo zemljišče dali v najem in nismo vedeli kaj se dogaja ker ne živimo v bližini.
Kako urejati to zadevo, prosim za mnenja. Ali se sploh kaj menit. ? Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 08 Mar, 2018 22:27  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1476

To je ena tistih tipičnih zadev, kjer lahko dolgoročno največ prihranite, če greste takoj do odvetnika.

Nekaj teorije:
- menjalna pogodba, ki ni overjena (oziroma natančneje, v kateri ni overjenega zemljiškoknjižnega dovolila) ni podlaga za prenos lastninske pravice, je pa podlaga da ena stranka od druge iztoži prenos lastninske pravice (je pa to pravica, ki lahko zastara); neoverjena pogodba torej še ne izključuje, da je bilo zemljišče zamenjano
- na podlagi (neoverjene) menjalne pogodbe je mogoče priposestvovati lastništvo, če se nepremičnino uporablja kot svojo 10 let, zemljiškoknjižni lastnik pa se temu ni uprl
- najem nima z lastništvom nobene povezave
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
uroš3
PrispevekObjavljeno: Čet 08 Mar, 2018 23:31  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Avg 2014 13:28
Prispevkov: 42

Da je bilo zemljišče dano v najem.To omenjam zato, da zemljišča ni imel v posesti, ker najemnik ni bil on ampak je bil drug.
Škoda, ker ta gospod ni počakal še tri leta in potem prišel prosačit za prepis. Bi si mi nazaj priposestvovali svojo parcelo, če ima njegov dokument res kakšno težo. Ker mi smo bili res v dobri veri, da je to naše, ker nismo in nismo mogli vedet, da so s tem zemljiščem hoteli kakrkoli početi naši predniki.
Moramo zadevo raziskat , ker še vedno ne vemo kaj je prav. Verjetno ZK obstaja zato, da se zadeve vpišejo če si vsten.
Po kolikšnem času pa pravica iz neoverjene pogodbe zastara?
Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 09 Mar, 2018 0:20  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1476

Najem/lastništvo/posest so trije ločeni koncepti, ne jih mešat.

"Priposestvovanje nazaj" ne deluje tako, kot si predstavljate. Samo z uporabo (torej brez pogodbe) si parcele ne bi mogli pridobiti na podlagi priposestvovanja.

Ni bistvena vaša dobra vera - bistvena je dobra/slaba vera vaših prednikov. Če je babica stvar zamenjala, potem je vedela, da ni več lastnica (= glede tega vprašanja slaboverna), zato ste posledično slaboverni tudi vi.

Zemljiška knjiga je verodostojen dokaz lastništva RAZEN v primeru priposestvovanja. Proti priposestovalcu ne morete uveljavljati argumenta, da ni vpisan kot lastnik.

Glede na podatke, ki ste jih dali, ni izključena niti možnost da je parcela vaša niti možnost, da ni. Pojdite s papirji k odvetniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
uroš3
PrispevekObjavljeno: Pet 09 Mar, 2018 18:11  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Avg 2014 13:28
Prispevkov: 42

Hvala za odgovor.
Glede na nova dejstva bi vprašal tako.
Po kolikšnem času pa pravica iz neoverjene pogodbe zastara ker mislimo, da ni bila nikoli realizirana.
Ugotovili smo, da parcela, ki bi jo morala babica dobiti za zamenjavo ni nikoli bila vpisana nanjo (lastnik je že nekdo tretji) čeprav ta tip pravi, da jo je prodala prej naprej kot se je sploh visala nanjo v zk. Verjetno bi bilo potrebno v zk pogledat pogodbo na kakšen način je izvedel vpis zk.
Je to sploh možno, če nisi v zk lastnik nekaj prodajat naprej. No verjetno je možno sploh, če gledamo kako se prodajajo stanovanja brez vpisov v zk.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 09 Mar, 2018 21:09  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1476

Terjatev po pogodbi zastara v 5 letih od zapadlosti (ne od sklenitve). Kdaj zapade - odvisno od vsebine pogodbe.

Če pogodba še ni bila realizirana, še ne pomeni, da je neveljavna. Praviloma pogodba velja in vsaka stranka lahko od druge zahteva, da jo realizira.

Možno je z enim vpisom v ZK izvesti več verižnih pogodb (tako da se ne vpisuje vsakega lasnika), je pa v zbirki listin razvidno, kdo so bili vsi "vmesni členi".

Ni pa mogoče prenesti lastninske pravice, če zemljiškoknjižni lastnik ne izda zemljiškoknjižnega dovoljenja (to je specifična klavzula v pogodbi, ali izven nje) oziroma če ne obstaja zakonska podlaga za pridobitev lastninske pravice in da je to ugotovljeno s sodno odločbo (to so razna priposestvovanja).

Ne mešat prodajne pogodbe s pridobitvijo lastništva. Pridobitev lastništva ima tri faze: (1) sklenitev pogodbe (t.i. zavezovalni posel) s katerem en sopogodbenik drugemu obljubi, da mu bo prenesel lastništvo v zameno za kupnino (=prodajna pogodba) ali za drugo zemljišče (=menjalna pogodba) ali brezplačno (=darilna pogodba) itd.; (2) izdaja zemljiškoknjižnega dovolila (t.i. razpolagalni posel), s katerim zemljiškoknjižni lastnik (ki je prodajalec) dovoli, da se v zemljiški knjigi prenese lastništvo na drugo osebo (kupca); (3) vpis v zemljiško knjigo. V točki (1) ima kupec pravico zahtevati ZK dovolilo, ni pa še lastnik, tudi če je plačal kupnino. V točki (2) lahko kupec zahteva od ZK da izvede vpis, ni pa še lastnik. Šele na koncu (3) pride do prenosa lastništva. Če pride do kombinacije zvitega prodajalca in naivnega kupca, potem lahko prodajalec proda (1) isto nepremičnino večim osebam in pokasira več kupnin, lastništvo pa pridobi samo tisti, ki prvi izvede (3); ostali imajo samo terjatev na vračilo kupnine, ki pa do takrat že "izpuhti". Pameten kupec ne bo kupnine dal od sebe vse do točke (3).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 09 Mar, 2018 21:15  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1476

Mogoče še to: pravica iz overjene pogodbe zastara v enakem roku kot pravica iz neoverjene. Skratka, overitev na vsebino absolutno nič ne vpliva.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
uroš3
PrispevekObjavljeno: Pet 09 Mar, 2018 23:24  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Avg 2014 13:28
Prispevkov: 42

Hvala.
Mi je že nerodno spraševat, ker za tistega ki sprašujem mi da vedno nova dejstva.
Babica podari- travnik enki. Enki je dolžna dvojka. Dvojka podari gozd babici, gozd je sedaj prepisan na trojko. Vpogodbi piše da bo gozd prepisan na babico, ki pa nikoli ni bil. Ali je kaj babica dobila se ne ve.

Ta gospod, ki hoče parcelo je prišel s pogodbo v kateri mubabica podarja del parcele, pogodba iz leta 2011. Ali je imel ta del parcele v posesti ne vemo.
Ne razumemo, da se je ta tip pojavil 7 let po smrti. Zakaj ni prišel takoj. Lahko bi prišel pred zapuščinsko. Kaj naj sedaj ta, ki je ta travnik dobil v zapuščinski ostane brez zapuščine.
Škoda ker na parcelo niso vzeli hipoteke Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sob 10 Mar, 2018 10:30  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1476

Pojdite k odvetniku. Kaj se bo zgodilo, je odvisno od podrobnosti, od vsebine listin, od dejanskega stanja "na terenu" za zadnjih 20 let, itd. tako da ne glede na to, kaj napišete, vam ne morem dati odgovora, ki ga hočete, torej da ta domnevni lastnik nima nobenih pravic.

Verigo "daril", ki jih opisujete očitno niso darila ampak gre za odplačne pogodbe. Tako jih bo treba tudi obravnavati.

Če travnik ni bil last babice, potem ne spada v zapuščino in ga dedič nikoli ni podedoval (tudi če je trenutno vknjižen kot lastnik); ta dedič bo v primeru, da se ugotovi, da je lastnik nekdo tretji, lahko od drugih dedičev zahteval nadomestilo svojega dednega deleža.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu