Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  Težave s sosed
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Damdam
PrispevekObjavljeno: Pet 09 Feb, 2018 11:00  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Feb 2018 10:21
Prispevkov: 3

Pozdravljeni. Imam problem, ki mi res para živce, zato vas prosim za nasvet. S partnerjem sva kupila odročno kmetijo, kjer ima služnost samo prvi sosed in še to samo za cesto, ki je od hiše odaljena cca 300m.Mimo hiše pa mi konstantno hodi , nek drug sosed, ki živi na čisto drugem koncu(ne mejimo) in, ki mi je po opozorilu, da naj mi ne hodi čez dvorišče, zabrusil.,da on tukaj mimo hodi že 50 let, od kod sem se pritepla, naj se poberem in mimogrede še navže, da se bova že še srečala, kar sem jaz vzela kot grožnjo, da bo na objektih delal škodo. Ko je prišel po dvorišču prvič, sem ga prosila, naj gre po drugi poti, ki je še vedno na naši zemlji, vendar od hiše odaljena vsaj 50 metrov. Takrat se je strinjal in nekaj časa tam tudi, hodil, zdaj pa mi spet hodi na sprehod čez dvorišče. Ker še ne živiva na kmetiji, sva tukaj samo vikende, on pa se redno sprehaja mimo.. Zmanjkale pa so tudi že določene malenkosti. Trenutno čakava na kamere, ki sva jih naročila, mene pa zanima ali obstaja kakšna pravna pot, ki bi mu prepovedala prehod mimo hiše oziroma po celotni naši posesti in kaj lahko narediva, če se bo ujel na kamere, ko bo spet hodil mimo? Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav. Naj še omenim, da je hiša čostp na samem, gospod pa prode iz gozda, ki je naš, mimo hiše, na našo lastniško cesto in potem na občinsko cesto, čez kakšno uro pa nazaj...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RED_line
PrispevekObjavljeno: Ned 11 Feb, 2018 23:51  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Feb 2012 18:30
Prispevkov: 613

kličeš policijo in jim prijaviš kaj sosed dela
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 11 Feb, 2018 23:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1561

Policija se ne bo kaj dosti ubadala s tem.

Predvsem morate razčistiti, ali ima sosed služnost poti po parceli ali ne. Kollikor jo ima, nimate kaj proti njemu, lahko pa od prejšnjega lastnika zahtevate odškodnino, kolikor vas je o tem zavajal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RED_line
PrispevekObjavljeno: Ned 11 Feb, 2018 23:57  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Feb 2012 18:30
Prispevkov: 613

eno je služna pot, drugo pa je če hodi po tvojem zemljišču. če ti kdo hodi po stanovanju kaj boš kar tiho?!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 11 Feb, 2018 23:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1561

Če ima nekdo služnost stanovanja v tvoji hiši, potem ja, boš tiho.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RED_line
PrispevekObjavljeno: Pon 12 Feb, 2018 21:34  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Feb 2012 18:30
Prispevkov: 613

mislim da je to logično dddd
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Damdam
PrispevekObjavljeno: Sre 14 Feb, 2018 11:17  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Feb 2018 10:21
Prispevkov: 3

Služnosti nima, ker je to zadnja hiša, potem pa je še samo naš gozd, je pa bila kmetija zapuščena 40 let, oziroma toliko časa ni nihče živel na njej,pa si je gospod bljižnico mimo naredil, ko psa sprehaja. Sploh ne vem kje je doma?!? Zdaj smo kupili mi on pa še kar misli, da bo po dvorišču hodil,čeprav sem ga prosila naj hodi za gospodarskim poslopjem, kjer nikogar ne moti. Najbolj me je razjezilo, ko sva prišla na kmetijo v snegu in tega seveda ni pričakoval.. Pa stopinje povsod, prav do vhodnih vrat v hišo, pod kozolcem, pred in zadaj gospodarskim poslopjem.. Kot, da ogleduje kaj bi lahko odnesel.. Do zdaj so izginila samo drva(ena prikolica pod kozolcem) in sekira, stvar pa je v tem da je to starejša hiša in so okna zelo nizko, ko nas ni lahko skozi okno stopiš v hišo, ko pa smo, se pa vse vidi notri, nikoli pa ne veš, kdaj bo mimo prišel. Ali je motenje posesti tudi takrat, če nas ni na kmetiji? Hvala za odgovore.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
susa
PrispevekObjavljeno: Sre 14 Feb, 2018 11:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2009 11:56
Prispevkov: 693

Boste mogli zagradit ali pa psa nabavit. Pa kamere bi bile tudi ok.
Motenja posesti ni ker on to izvršuje že daj časa.
Bi pa bilo vznemirjanje, ampak a se je vredno tožarit?
Drva vam je verjetno en drug ukradel, ker da bi jih ta ročno znosil dam dvomim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Damdam
PrispevekObjavljeno: Sre 14 Feb, 2018 12:23  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Feb 2018 10:21
Prispevkov: 3

Psa imamo, pa ga to ne ustavi, saj ga ima tudi on.. Naš pes se sicer repenči napadalen pa ni. Skoraj cela posest je ograjena(sicer z električnim pastirjem) , ker je prejšnji lastnik oddal posest nekomu, ki je imel govedo, ker pa tega več ni, so pastirja potrgali in se prosto sprehaja mimo.To kmetijo smo kupili, da bomo imeli mir, zdaj pa imamo probleme z nekom, ki ne razume, da nas njegovi sprehodi motijo. Se bolj pa me jezi, da ni nekega pravnega načina, da zadevo uredimo. Kar pa se drv tiče, odpeljati jih ni mogel nihče, ker bi soseda to takoj povedala, ne trdim, da je bil ravno on, bil pa je nekdo, ki hodi peš mimo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 14 Feb, 2018 14:37  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1561

Pravni način je samo preventiva. Ker nepremičnino kupite v takem stanju (stvarnopravnih pravic), kot jih je imel predhodni lastnik, je treba zagotoviti, da je pred nakupom s tega vidika vse urejeno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mZeta
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Feb, 2018 15:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Feb 2018 15:35
Prispevkov: 1

Moj nasvet je sledeč:

1. preverite zemljiškoknjižno stanje svojih parcel in ali imate vknjiženo kakršnokoli služnost na parceli, kjer vam ta sosed hodi (lahko mi pošljete tudi št.parcele pa vam po svoji dobri volji preverim, če ne veste sami).

V kolikor v zemljiški knjigi ni vknjižene služnosti:
2. Zbrati čim več dokazov, da je sosed dejansko hodil po vaši nepremičnini (posnetek varnostne kamere/fotografije z opozorilom, da je objekt pod videonadzorom, izjave prič, zapisniki policije ipd.)

3. Sosedu poslati pisni dokument - prepoved uporabe vaše parcele in vznemirjanja lastninske pravice kot neke vrste opomin pred tožbo.

4. V kolikor bo nadaljeval z vznemirjanjem, greste do odvetnika in vložite negatorno tožbo na vznemirjanje lastninske pravice (kjer boste morali dokazati dejstvo, da je bila vaša lastninska pravica vznemirjena in da jo je vznemiril prav sosed, zato si te dokaze priskrbite prej).

5. V praksi bi sosed potem med tožbo podal ugovor priposestovovanja, češ da tukaj hodi že več kot 50 let in mu ni nihče preprečeval. Vi boste stali za stališčem, da v kolikor je temu tako, bi se morala ta služnost vknjižiti že v preteklosti v zemljiško knjigo - pa se ni, prav tako je prej tam stala ograja (koliko let??), najdete priče, ki govorijo, da po dvorišču ni nikoli hodil + stojite za stališčem sodne prakse: Vam so zatrdili, da služnost ne obstoji in ste bili ob nakupu dobroverni. Nasproti dobrovernemu pridobitelju pa ne učinkuje stvarna služnost, ki je že bila pridobljena, pa še ni bila vknjižena ali katere potek se še ni iztekel (komentar SPZ 1054) in obstaja zeeeelo velika verjetnost, da sodnik dosodi vam v prid. Seveda je pogoj, da imate dokaz, da ste nasprotovali (ustno, pisno) in legitimen dokaz, da ste bili z njegove strani vznemirjeni.

Torej, pravo ima za vas rešitev, v kolikor služnost ni vknjižena v zemljiško knjigo.

Vprašanje pa je, ali ste pripravljeni plačati odvetnika ali pa boste raje s tem denarjem postavili ograjo okoli svoje posesti Smile

Kakorkoli že se boste odločili ... Vam vseeno svetujem zbiranje dokazov o vznemirjanju in samo pisna prepoved hoje, ki jo pošljete priporočeno sosedu. To vas ne stane skoraj nič, pa še pripravljeni boste, če bo se vznemirjanje nadaljevalo in boste primorani vložiti tožbo.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
susa
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Feb, 2018 21:46  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2009 11:56
Prispevkov: 693

v gozdu in na pašnikih nimate nobene možnosti preganjati soseda,
KMETIJSKA ZEMLJIŠČA
Osebam, ki niso lastniki kme­tijskih zemljišč, je kljub dejstvu nelastništva dovoljeno stopi­ti na tujo nepremičnino. Prost prehod čez nekatera kmetijska zemljišča ureja Zakon o kme­tijskih zemljiščih (ZKZ, Uradni list RS, št. 55/03), in sicer v 5. členu določa, da mora lastnik, zakupnik ali drug uporab­nik kmetijskega zemljišča drugim osebam na neobdelovalnih kmetijskih ze­mljiščih dopustiti čebelarjenje, lov, rekreativno nabi­ranje plodov prostorastočih rastlin, zelnatih prostora­stočih rastlin, gob in prostoživečih živali in prosto gibanje.

GOZDNA ZEMLJIŠČA
Podobno kot ZKZ tudi Zakon o gozdovih (ZG, Uradni list RS, št. 30/93, 13/98 Odl.US: U-I-53/95, 24/99 Skl.US: U-I-51/95, 56/99-ZON (31/00 popr.), 67/02, 110/02-ZGO-1,112/06 Odl.US: U-I-40/06-10,115/06, 110/07) v 5. členu do­loča, da se lastninska pravica na gozdovih izvršuje tako, da la­stnik gozda v svojem gozdu dovoli prost dostop in gibanje ter čebelarjenje, lov in rekrea­tivno nabiranje plodov, zelna­tih rastlin, gob in prostoživečih živali tudi drugim osebam v skladu s predpisi. Rekreativno nabiranje gozdnih plodov, zelna­tih rastlin, gob in prosto živečih živali je nabiranje za lastne po­trebe, podrobneje pa je določe­no v Pravilniku o varstvu gozdov (Uradni list RS, 114/09); med dru­gim lahko posamezni obiskovalec gozda v smislu rekreativnega na­biranja za lastne potrebe nabere dnevno največ dva kilograma gob ter en kilogram zelnatih rastlin.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu