Avtor Sporočilo
<  Upravno pravo  ~  PLAČILO IZVEDBE DEL v bloku
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
backy
PrispevekObjavljeno: Pet 27 Jan, 2017 9:16  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Apr 2012 10:29
Prispevkov: 6

Spoštovani,
Sem stanovalkai manjšega bloka (8 različno velikih stanovanj) Pred kratkim so nam izvedli dela ureditve meteorne vode in zaradi razkopanega asfalta tudi asfaltacijo parkirišča in deleža poti. Imeli smo sestanek in se strinjali z plačilom del. Na rezervnem skladu smo imeli večino denarja in smo dela plačali iz sklada PO DELEŽIH (tako je navedeno tudi na računu). Ostalo (UREDITEV PARKIRIŠČA - piše na položnici pod postavko 500), kar je zmanjkalo denarja iz sklada, pa bomo plačali po treh položnicah. Le te položnice pa so bile izstavljene NA STANOVANJSKO ENOTO (ne na delež). Ko sem o tem napisala vprašanje na našega upravnika, je odgovoril: Stroški, ki so črpani iz rezervnega sklada se delijo po kvadraturi. Del računa za parkirišča (strošek 500), ki je ostal za plačilo, ker ni dovolj sredstev na rezervnem skladu, pa se deli v skladu s sklepom etažnih lastnikov na stanovanjsko enoto na 3 obroke." in "Etažni lastniki Na Kresu 8, so sprejeli sklep z več kot 75% etažnih lastnikov, da se ta strošek deli na stanovanjske enote." Ker menim, da smo takrat dali poudarek na to, da se stroški delijo na položnice, ne pa na to, da se delijo ENAKOMERNO PO ENOTAH, sem mnenja, da taka porazdelitev ni prava. Dodajam še izvleček iz pravilnika, ki vam bo mogoče v pomoč.
30. člen

(delitev stroškov upravljanja)

(1) Etažni lastniki so odgovorni za plačilo vseh stroškov upravljanja ter drugih stroškov, ki izvirajo iz večstanovanjske stavbe, v skladu s svojimi solastniškimi deleži, če pogodba o medsebojnih razmerjih ne določa drugače.
(2) Za plačilo stroškov, ki so posledica veljavno sprejetih sklepov, odgovarjajo etažni lastniki ne glede na to, ali so glasovali proti predlaganim sklepom.
(3) Etažni lastnik ne odgovarja za stroške iz prvega odstavka tega člena, ki nastanejo po tem, ko je obvestil upravnika o spremembi lastninske pravice v skladu s prvim odstavkom 17. člena tega zakona.

Zanima me, če mi lahko odgovorite kakšno je vaše stališče glede plačila stroškov. Po deležu ali po enoti. Hvala Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franci83
PrispevekObjavljeno: Čet 16 Mar, 2017 16:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Nov 2015 9:40
Prispevkov: 7

Pozdravljeni,
Menim, da je odgovor na vaše vprašanje odvisen od tega, za kaj je dejansko šlo pri "ureditvi parkirišča". Če je šlo zgolj za vzdrževanje, potem se skladno s 26. členom Pravilnika o upravljanju večstanovanjskih stavb (Uradni list RS, št. 60/09, 87/11 in 85/13) ta strošek res deli na posamezne enote. Če pa je šlo za poseg, ki presega redno upravljanje (npr. ureditev novega parkirišča ali rekonstrukcija starega), potem se skladno s 30. členom Stanovanjskega zakonika (SZ-1) ta strošek deli glede na solastniške deleže, razen če pogodba o medsebojnih razmerjih določa drugače. Potrebno je torej preveriti pogodbo o medsebojnih razmerjih. Zgolj sklep lastnikov (tudi, če so za sklep glasovali lastniki, ki imajo skupaj več kot 75% solastniških deležev) ne zadošča za določitev drugačnega ključa delitve.

Lep pozdrav!

PARAGRAPHUS
http://www.paragraphus.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Upravno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu