Avtor Sporočilo
<  Davčno pravo  ~  Plačilo računa
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
atia
PrispevekObjavljeno: Pon 26 Sep, 2016 22:08  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Mar 2013 14:55
Prispevkov: 21

Ker smo obnavlajlai del hiše, smo pri podiranju stene ugotovili, da nimamo ravnega tlaka. Našli smo izvajalca, ki nam je bil pripravljen brez računa poravnati tlak in postaviti vinil na lepilo (zaradi neravnega tlaka). Po elektronski pošti nam je poslal predračun v višini 1650 eurov. Strinjali smo se s tem. Ustno je rekel, da bo še polaganje vinila dodatnih 400 eurov. 1000 eurov smo mu že plačali avansa. Delo je opravil zadovoljivo, ni pa še postavil obrobnih letvic, ker nam je prej poslal po elektronski pošti začasen račun, ki pa je tokrat 2560 eurov. Če odštejemo 1000 eurov avansa, mu moramo še vedno plačati 1560 eurov. Če tu odštejem še 400 eurov za polaganje vinila, še vedno menim, da je končni začasni račun glede na predračun močno previsok. Moti me, ker je računal vsako delo posebej, tako merjenje in postavljanje višinskih točk, rezanje podbojev vrat, postavljanje obrobnih letvic in še in še. Ali je tu res kaj narobe ali se le nam zdi? Ali ni neko pravilo glede visoke razlike med predračunom in končnim računom? Poleg tega so vsi računi brez ddv-ja. Izvajalec del želi, da mu plačamo na njegov trr ali pa na roko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 27 Sep, 2016 0:07  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1612

Odvisno od tega, za kakšno naročilo je šlo. Eno je, če so bila naročena vsa dela, katerih cilj je neko določeno stanje (npr. ravni tlaki) - to je "ključ v roke" klavzula; drugo je če so bila naročena posamična dela (v tem primeru se vsa dela, ki so bila naknadno naročena in torej niso navedena v ponudbi, zaračunajo posebej). Omejitve, koliko smejo znašati naknadno naročena dela, seveda ni.

Prav zato je pametno, da se z raznimi obrtniki že na začetku dogovorite, da vam izdajo ponudbo za vsa dela (torej vse, kar je treba da se vzpostavi določeno stanje), sicer začetna ugodna ponudba postane izrazito neugodna. V idealnem primeru se sklene pisna pogodba, kjer je točno napisano kdo je dolžan kaj narediti/plačati, kako se bo obračunavalo, kako je z garancijami za strokovno opravljeno delo itd. Malo več papirja na začetku lahko prihrani ogromno stroškov na koncu.

Izdajanje računov brez DDVja in sprejemanje denarja brez računa "na roko" pa so davčni prekrški.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
atia
PrispevekObjavljeno: Sre 05 Okt, 2016 18:26  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Mar 2013 14:55
Prispevkov: 21

Izvajalec del nam je izstavil v primerjavi z predračunom za 900 eurov višji končni obračun, seveda brez DDV -ja. Ko smo ga zaprosili za uradni račun,smo ga takoj po prejetju s priporočeno pošto zavrnili na njegovo ime, saj je pod računom lastnoročno podpisan, pa nam je danes zagrozil s tožbo, ker je bil račun poslan na njegovo ime in ne na njegovo podjetje, zatoraj naj bi se to štelo za neutemeljeno zavrnitev, tako da smo mu dolžni plačati še zamudne obresti. Ali je to res? Pod računom je podpisan poimensko. Hvala za pomoč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 05 Okt, 2016 19:15  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1612

Račun sam po sebi ne ustanavlja nobenih obveznosti. je samo stvar računovodstva. Vaše obveznosti so odvisne od pravnega temelja - pogodbe, ki ste jo sklenili z izvajalcem (pisne ali ustne). Če je bilo s to pogodbo dogovorjeno "ključ v roke" izvedba vseh del, ste dolžni plačati samo dogovorjeni znesek. Če takega dogovora ni bilo, ste dolžni plačati tudi dodatno opravljena dela in sicer po cenah, kot so bile dogovorjene ob naročilu teh dodatnih del s pogodbo o naročilu teh del (pisno ali ustno). Kolikor razumem, boste imeli tako vi kot on problem dokazovati, kaj je bilo dejansko naročeno in kakšna cena je bila dogovorjena.

Zavrnitev računa sama po sebi ne pomeni, da vas ne more tožiti (ne glede na to, kam je bila zavrnitev poslana); lahko sicer na podlagi računa vloži izvršbo (kar pa dvomim, da bo naredil, ker je račun brez DDV) ali vas toži, ne da bi sploh bilo govora o računu, za plačilo naročenih in opravljenih del.

Dolžnik dolguje zakonske zamudne obresti, ko pride v zamudo s plačilom. Rok plačila izhaja iz osnovnega pogodbe (o naročilu del), sicer se ugotavlja, kakšen je krajevno običajen rok plačila (npr. 15 dni po končanih delih - to je dejansko vprašanje in ne morem na pamet odgovorit).

Najboljše, kar lahko storite, je da greste z zadevo k odvetniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
atia
PrispevekObjavljeno: Sre 05 Okt, 2016 23:30  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Mar 2013 14:55
Prispevkov: 21

Hvala za odgovor. Izgleda, da bomo res potrebovali odvetnika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Davčno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu