Avtor Sporočilo
<  Avtorsko pravo  ~  Spletni portal - prenos avtorskih pravic
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
rannt
PrispevekObjavljeno: Pet 16 Mar, 2012 10:04  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Mar 2012 9:58
Prispevkov: 1

Naročnik spletnega portala želi, da podpišem dogovor o prenosu avtorskih pravic v zvezi z uporabo tega portala.

Tole je glavni člen:

Citiram:
3. Avtorske pravice
Vse avtorske pravice v zvezi s specifikacijami spletnega portala in v zvezi z vso dokumentacijo in komunikacijo, posredovano s strani naročnika izvajalcu v postopku razvoja spletnega portala, so izključno naročnikove. Izvajalec jih lahko uporablja izključno za namen razvoja, vzdrževanja, in nadgradnje spletnega portala www.******* oziroma skladno s sprotnimi navodili naročnika.

Izvajalec izrecno potrjuje, da je na razvoju portala delal sam in brez pomoči drugih razvijalcev in da z naročnikovim plačilom obveznosti v 2. členu izključno prenaša na naročnika vse avtorske in sorodne pravice in licence za funkcionalno in oblikovno rešitev, programsko kodo, arhitekturo spletnega portala in podatkovnih baz ter tabel, HTML dokumente, datoteke z grafičnimi elementi predstavitve in vse datoteke, ki so nastale kot produkt razvoja spletnega portala, neodvisno od formata datotek, in sicer za način delovanja portala kot celote. Naročnik s temi pravicami razpolaga brez omejitev, enkrat za vselej in za vse primere.

Izrecno izvzete iz prenešenih pravic so avtorske in sorodne pravice, povezane s posameznimi deli oziroma funkcionalnostmi spletnega portala, nad katerimi izvajalec zadrži pravico uporabe. Te med drugimi vključujejo avkcijsko funkcionalnost, funkcionalnost obveščanja, funkcionalnost avtomatskih poizvedb preko spletnih servisov in funkcionalnost plačilnih transakcij.


Najbolj kritičen se mi zdi drugi odstavek. Je možno, da mi na podlagi podpisa tega prepreči uporabljati določen del php kode, isto strukturo baze ali html-ja na drugih projektih? Res je, da v zadnjem odstavku izvzame ključne funkcije portala, ampak to ne pokriva vsega. Glavna skrb naročnika je, da bi jaz zadevo prodal kakšnemu konkurentu, kar zapiše tudi v naslednjem členu:

Citiram:
4. Konkurenčna klavzula in omejitev uporabe
Izvajalec se obveže, da ne glede na to, da lahko funkcionalnosti, izvzete iz prenosa pravic, prosto uporablja v drugih projektih, teh funkcionalnosti ne bo uporabljal v povezavi s storitvami oziroma portali, ki imajo kot osnovo ****** oziroma sorodne storitve, oziroma, da jih ne bo uporabljal brez predhodnega izrecnega pisnega soglasja naročnika.


Na sestanku smo se sporazumeli, da jaz lahko vse "sestavne dele" portala prosto uporabljam v vseh naslednjih projektih (razen dizajna), tudi kot celoto, razen če bi projekt pomenil konkurenco naročniku. Ali zgornja člena to potrjujeta, ali je kakšen pravni haklc?

Hvala, lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Avtorsko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu