Avtor Sporočilo
<  Delovno pravo  ~  Nepodaljšanje pogodbe kljub 100% bolniški (poškodba na delu)
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
samson
PrispevekObjavljeno: Čet 27 Apr, 2006 17:00  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Čet Apr 2006 14:35

Pozdravljeni...

Potreboval bi pomoc v mojem primeru...Namrec podpisal sem pogodbo za dolocen cas 7 mesecev konec meseca oktobra. 10 februarja se je zgodila hujsa delovna nesreca, kjer sem zadobil frakturo levega prstanca, ter srednji sklep sredinca, rahlo tudi kazalca. Torej sem na bolniski od 10.02. Pogodba potece konec aprila, torej se kaksen dan. Dobil sem obvestilo o nepodaljsanju pogodbe in po zakonu koliko vem so ravnali prav...
Sedaj nucam vaso pomoc kako naprej. Vsekakor bo sledila tozba za poskodbe (prstanec bo cca 1 cm krajsi v tretjem sklepu ki ga bodo zatrdili na naslednji operaciji, sredinec bo omejeno gibal). Shodno temu, da nisem delal varstva pri delu ker me niso poklicali niti poslali na predavanje, me zanima ali imam kaksne moznosti poleg tozbe za same poskodbe se privat tozbo same firme iz naslova malomarnosti, ker me niso poslali na varstvo pri delu....
Prav tako so na isto delovno mesto sprejeli nekaj novih delavcev, s tem da meni niso podaljsali pogodbo. Zato me sedaj zanima kako je z dokazovanjem da so sprejeli na isto delovno mesto delavca, meni pa dali odpoved ceprav sem na 100% bolniski ker je poskodba nastala na delovnem mestu kjer so sedaj zaposleni drugi. Ali imam kaksno moznost na delavskem sodiscu kar se tudi tega primera tice? In kako dokazovat da so nekoga drugega sprejeli v istem casu kot so meni dali odpoved. Kasne so moznosti za pravdanje z delodajalcem?

Za odgovore se najlepse zahvaljujem. Ce vas zanimajo se kaksne podrobnosti sme jih pripravljen tudi napisak, ker so se dogajale cudne zadeve...naprimer po poskodbi je varnosti inzinjer nucal 4 oz. 5 dni da je prisel na ogled, vmes so pa veselo delali na isti masini. Seveda ni mogel ugotoviti dejanskega stanja kako in kaj se je zgodilo. Verjetno bi se se kaj naslo toda bolje da pustim se kaj za drugic...

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
abaks
PrispevekObjavljeno: Tor 09 Maj, 2006 7:54  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sre Dec 2005 8:51
Kraj: Maribor

Glede na vaše navedbe, je očitno delodajalec opustil svoje dolžnosti, oz . obveze da bi vam zagotovil varno delo ali točneje ni poskrbel za vašo varnost kot mu to nalaga zakon. Do delodajalca imate iz naslova nesreče pri delu odškodninski zahtevek katerega lahko uveljavljate.
Glede tega, da delodajalec zaposluje za ista dela oz. na enaka in podobna delovna mesta sedaj druge delavce, pa žal po mojem mnenju nima smisla vlagati tožbe na delovno sodišče. Namreč bili ste zaposleni za določen čas, ki je potekel in vam delodajalec zaposlitve ni podaljšal. Delodajalčeva pravica je, da si po svoji volji izbira delavce s katereimi bo sklenil pogodbo o zaposlitvi. Vsekakor pa morda vseeno nebi bilo napak preveriti vse okoliščine vašega primera.
LP

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov Yahoo Messenger - naslov MSN Messenger - naslov
samson
PrispevekObjavljeno: Tor 09 Maj, 2006 16:03  Odgovori s citatom

Glede na to da pravite da nebi bilo napacno preveriti okoliscine glede primera, bi vas vprasal kaksne podatke bi se potrebovali...
Nazaj na vrh
abaks
PrispevekObjavljeno: Sre 10 Maj, 2006 7:46  Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sre Dec 2005 8:51
Kraj: Maribor

Za natančnejšo ugotovitev dejanskega stanja je potrebno predvsem pregledati in oceniti recimo enostavno "vse papirje s katerimi razpoagata tako vi, kot tudi delodajalec, če so vam seveda dosegljiv, kar pa bi vam morali biti". In sicer predvsem pogodbo o zaposlitvi, kopijo obrazca prijave v zdravstveno zavarovanje t.i. obrazca M1/M2 in eventualne druge listine, kot tudi akte delodajalca, če in katere ima, dokumentacijo v zvezi z nesrečo pri delu itd. Iz tega kot tudi ustnih navedb, si je mogoče ustvariti konkretno sliko dejanskega stanja in na podlagi tega ustrezno ukrepati. Vskakor pa kot sem že rekel po vsej verjetnosti nima smisla vlagati tožbe na delovno sodišče v zvezi z prenehanjem pogodbe o zaposlitvi, a to je brez pregleda vsega navedenega vseeno težje z gotovostjo trditi, medtem ko je za odškodninski zahtevek, katerega imate do delodajalca pot odprta. zato se v zvezi z odškodninskim zahtevkom poiščite strokovno pomoč že sedaj. Le ta vam bo tudi povedal katero dokumentacijo bo zato potrboval.
LP

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov Yahoo Messenger - naslov MSN Messenger - naslov
samson
PrispevekObjavljeno: Sre 10 Maj, 2006 7:51  Odgovori s citatom

Najlepsa hvala za izcrpen odgovor. Zanima me se, ali so kaksne moznosti, da tozim firmo za neodgovornost, ker mi niso omogocili varstva pri delu? Kar se tice odskodninskega je jasno kako in kaj. :O)

Hvala za odgovor in pomoc.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Delovno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu