Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  PROSIM - NUJNO, NUJNO ODGOVORITE
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
poštenost
PrispevekObjavljeno: Sre 15 Feb, 2006 10:35  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Feb 2006 10:24
Prispevkov: 3

Z možem sva kupila zemljišče z več parcelnimi številkami. Opravila sva vse potrebne vpise, prejela lokacijsko informacijo in ostalo dokumentacijo... Ker se izogibava vsakršnih sporov, sva poklicala geodeta, ker nisva našla mejnikov, sosedje pa niso bili prepričani o poteku mej. Po izmeri, se je izkazalo, da nama pripada tudi del zemljišča za katerega je sosed trdil, da je njegova last - gre za gozd z zelo starimi drevesi, hrasti. Privolil je v podpis meje s pogojem, da si poseka hraste. Ker se nisva z nikomer posvetovala in nisva želela pravd, sva na to pristala. Sedaj je prišel in pričel s sečnjo kar po vrsti - vsa drevesa. Kontaktirala sva pristojnega logarja, ki trdi, da sva z zemljiščem kupila tudi drevesa in naj mu ne dovoliva sečnje in da on ne bo žigosal teh dreves. Tudi vsi ostali, ki poznajo situacijo, pravijo, da so drevesa najina. Opozorila sva soseda, da naj prekine z delom, ta je za enkrat to upošteval, a se bojiva, da bo z delom nadaljeval. Katasterski dohodek in ta parcelna številka se je od leta 1932 vodila v katastru kot last prejšnjega lastnika in kasneje njegovih dedičev, ne razumeva, kako je sosed mislil, da je to njegova last in zakaj je pričel s sečnjo sedaj, saj se je zemljišče prodajalo nekaj let. Zakaj dreves ni posekal takrat, če je mislil, da so njegova? V kolikšni meri naju bremeni obljuba pred pričami, glede na to, da nisva poiskala pravnega nasveta? Kako naj ukrepava naprej? Kaj, če bo sedaj preklical podpis meje oz. bo vložil pritožbo? Kaj naj z že posekanimi drevesi, čigava last so?
Prosim, za čimprejšenj odgovor, ker se bojiva, da bo posekal gozd, katerega želiva midva ohraniti. Lahko seka brez privolitve oz. žiga logarja?
Prosim, nujno, nujno!!!

_________________
poštenje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jadran
PrispevekObjavljeno: Sre 15 Feb, 2006 10:50  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2005 17:57
Prispevkov: 848

Glede na vaš opis sklepam, da so bile meje parcel geodetsko odmetjene in kot take vrisane v kataster ter da ste v zemljiški knjigi uredili vse potrebno za vpis.

Glede na to, da stojijo drevesa na zemljišču, ki je sedaj vaša last, so le-ta prav tako tudi vaša last, saj velja načelo, da vse kar je na zemljišču ( hiša, drevesa ipd.) je last lastnika zemljišča. S sosedom ste sicer podpisali sporazum za poseg določenih hrastov, ne pa vseh dreves, zaradi česar menim, da ge v tem primeru za motenje vaše posesti. V tem primeru bi bilo možno vložiti tožbo zaradi motenja posesti, ki pa jo lahko vlođite v 30 dneh, od kar ste izvedeli za motenja oz. najkasneje v enem letu od kar je motenje nastalo. V pravdi se boste morali sklicevati na to, da imate zemljišče v posesti ter dokazovati, da ste sicer določen poseg v svojo posest sosedu dovolili, vendar da je leta prekoračil dogovor in motil vašo mirno posest s tem, ko je sekal kar vsa drevesa po vrsti.

Svetujem vam, da se za vložitev tožbe obrnete na odvetnika in to čimprej, da ne bo za tožbo prepozno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
poštenost
PrispevekObjavljeno: Sre 15 Feb, 2006 14:13  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Feb 2006 10:24
Prispevkov: 3

Hvala za odgovor. Kot sem rekla, z možem ne želiva sporov in ga ne želiva tožiti le drevesa naj pusti pri miru, vseeno pa je dobro vedeti kakšne pravice imava. Ima pa tudi on še eno možnost: 1. 2. 2006 je prejel odločbo o določitvi meje (vloženo s strani geodetske službe) in ima 15 dnevni pritožbeni rok. Kaj če se pritoži? Se potem določa meja s pomočjo sodišča in kakšne pravice ima? Ne razumem prav razlage geodeta, da je bila meja knjižena v času Marije Terezije. Pravi, da ni bila vrisana, kako pa je potem določena površina 13 arov in določen katasterski dohodek, pa tudi če meriš skico v lokacijski informaciji in potem narediš izmero v naravi se velikosti ujemajo s sedanjo, novodoločeno mejo???

_________________
poštenje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu