Avtor Sporočilo
<  Ostalo  ~  International Shipping Company - ISC Express - pozor!
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
matejxy4
PrispevekObjavljeno: Pon 31 Mar, 2008 12:58  Odgovori s citatom



Pridružen/-a: Pon Jan 2007 15:21
Prispevkov: 1691

Prijatelj je pred nekaj dnevi brskal med prenosniki po bolhi in dobil dve zelo zanimivi ponudbi. Dva prodajalca iz tujine sta ponujala Apple-ov MacBook Pro po skoraj neverjetno ugodni ceni. Na emaile sta mu odgovarjala skoraj simultano.

V oglasih, ki sta bila na bolhi le kratek čas (do poizvedovanja prijatelja), ni pisalo nič, razen konfiguracije računalnika in cene:
- tega, ki se pri nas prodaja za 2.620 eur sta ponujala za 700 eur:
http://www.mimovrste.com/artikel/2750058835/prenosnik-apple-macbook-pro-24-ghz-17
- tale, ki se pri nas prodaja za 2.300 eur pa je imel ceno 500 eur:
http://www.mimovrste.com/artikel/2750058734/prenosnik-apple-macbook-pro-24-ghz-154

Prenosnika naj bi bila popolnoma nova, zapakirana v originalni embalaži, z enoletno mednarodno garancijo. Oba sta ponudila nakup prek podjetja International Shipping Company ( http://isc-express.com/index2.html ), saj bi tako lahko preizkusil računalnik, preden bi potrdil svoj nakup (podjetje deluje kot tretja oseba; denar se nakaže podjetju, prodajalec pošlje prek njih prenosnika, uporabljaš ga npr. 3 dni in potem sporočiš, ali si z artiklom zadovoljen. Če si, potem nakazani denar pošljejo prodajalcu, drugače pošlješ artikel nazaj, podjetje pa vrne denar.)

Prelepo, da bi bilo res?

Ja, ko stvar zgleda tako ugodno, je potrebno zastriči z ušesi in vklopiti detektivski predel možganov…

Pa pogooglajmo malo ( http://www.google.si/ )…

Vtipkajmo najprej »International Shipping Company«…

Vrže nam en kup družb, ki se ukvarjajo z mednarodnim transportom, kar je tudi razumljivo, saj so vse tri besede v nazivu družbe zelo splošne…naše družbe na prvih nekaj straneh nismo našli…

Poskusimo najti še »isc-express«…

Vrže nam zgolj 4 strani povezav, pri čemer je najprej opaziti, da ISC-Express nikjer ne omenjajo kot stran, ki bi se ukvarjala z mednarodnim pošiljanjem denarja ali transportom (očitno ni ravno znana družba). Od najdenih zadetkov jih nekaj napotuje na njihovo stran http://isc-express.com/index2.html , nekaj jih je povezanih z molekularno biologijo, nekaj pa jih vodi na stran http://wiki.aa419.org/index.php/Main_Page .

Tukaj se ustavimo malo dlje. Stran »aa419« (Artists Against 419) je namenjena odkrivanju internetnih prevarantov in je ime dobila po znameniti potegavščini »419«. Gre za številko člena v nigerijskem kazenskem zakoniku, ki ureja tovrstne potegavščine (v sredini 90ih so nigerijski študentje začeli razpošiljati pisma, v katerih so prejemnika obveščali, da so npr. podedovali ogromno vsoto denarja, ki pa jo ne morejo dobiti, ker so prerevni, da bi plačali davek. Če jim bi pomagal s tem, da bi jim nakazal znesek za davek, bi ti velikodušno odstopili 50 % te vsote.). No v arhivu strani »aa419« je stran ISC-Express navedena kot lažna stran:
http://db.aa419.org/fakebankslist.php?psearch=isc-express&psearchtype=

Po podatkih strani »aa419« je domena registrirana v ZDA, s strani osebe z imenom Faith A. L. Knotts
http://db.aa419.org/fakebanksview.php?key=25041

Google pove, da gre za profesorico na Pravni fakulteti Univerze v Indiani, pri čemer se email ne ujema z zgornjimi podatki...pa tudi drugače dvomim, da bi se po službi ukvarjala z mednarodnim pošiljanjem denarja oziroma transportom:)
http://indylaw.indiana.edu/people/profile.cfm?Id=29

Zdaj pa si podrobneje poglejmo podatke o družbi ISC-Express na njihovi spletni strani:
http://isc-express.com/company.html

Na njej trdijo, da obstajajo že od leta 2000, vendar je iz registracije domene razvidno, da so jo registrirali šele leta 2004...OK, so pač malo pozno postavili spletno stran, čeprav ni jasno kako so izvajali svojo dejavnost prej (posredništvo pri spletnem nakupovanju).

Nadalje piše na njihovi strani, da so iz VB, domena pa je registrirana v ZDA s strani Američanke...malo čudno, a ne?

Gremo naprej...podrobneje si poglejmo njihove kontaktne podatke:
http://isc-express.com/contact.html

Hmmm…googlanje razkrije, da so pri angleški in ameriški podružnici prepisali kontaktne podatke znane transportne firme UPS:
- http://www.ups.com/content/gb/en/contact/index.html (angleška podružnica - glej naslov, registrsko številko in DDV številko)
- http://www.ups-psi.com/contact/contactus.asp (pa še ameriška - glej isti naslov)

No pri grškem naslovu so si sposodili Fed-Ex-ovo grško podružnico:
http://www.fedex.com/gr/customer/

Tole pa že bolj smrdi… malo verjetno je, da bi poslovali na prav istem naslovu kot UPS in Fed-ex… prav neverjetno pa je, da bi imeli dve družbi (UPS in ISC-Express) isto registrsko številko in isto davčno številko (DDV)…

In glej ga zlomka, identična registrska številka in DDV številka je tudi pri teh prevarantskih primerih:
http://419.bittenus.com/7/12/YahooMsnLottery.html (prevarantska firma Evens Business Center)
http://www.consumerfraudreporting.org/lotteryscam_courier_TNTCourier.php (prevarantska firma TNT Express)
http://www.catsailor.com/forums/showthreaded.php?Cat=0&Number=62824&page=0&vc=1 (prevarantska firma UPS Global Home)

Najslajše pride pa na koncu…

Na dnu kontaktnih podatkov ISC-Express piše še, da jih je pregledala "The European Chamber of E-Commerce East Lancashire" in da so pri njih pridobili licenco #9631865...skratka zaupanja vredna družba, ki ima licenco za poslovanje…

No ja…google odkrije stran, na kateri nekdo sprašuje ali je varno če nakaže denar preko strani www.europa-courier.net/contact.html za CD player, pri čemer navaja čisto enake podatke o pregledovalcu in identično številko licence, ki naj bi jo imela družba Europa-curier, kot na strani ISC-Express...odgovorili so mu, da gre za scam (prevaro), saj da "The European Chamber of E-Commerce East Lancashire" ne podeljuje nikakršnih licenc in ne pregleduje takih firm:
http://forums.whirlpool.net.au/forum-replies-archive.cfm/496599.html

Ista zgodba, le da gre za nakup motorjev in družbo Better Business Support:
http://www.sportbikes.net/forums/general-sportbikes/891-fake-escrow-company-warning.html

Pa še uradno obvestilo na spletnih straneh "The European Chamber of E-Commerce East Lancashire", da ne izvajajo nobenih pregledov in ne podeljujejo takih licenc in da gre za nateg:
http://www.chamberelancs.co.uk/index.cfm?header_id=8&menu_id=BBB9D140-50BA-1829-18D1F6E8AAB0C821&news_id=134&function=show_news

Mislim, da ni več dvoma o ugodnosti ponudbe…upam, da jim ni uspelo pretentati veliko naivnežev…za v bodoča pa nasvet – ni nujno vsaka spletna stran resnična, zato prej preverite verodostojnost…ponavadi zadostuje par klikov v googlu.

_________________
LP
matej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Ostalo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu