Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  Odstranitev mejnika
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
avi
PrispevekObjavljeno: Sre 21 Dec, 2005 13:42  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Dec 2005 13:26
Prispevkov: 1

Prosim za nasvet kako ukrepati. Sosed je na parceli poleg naše spomladi z buldožerjem ravnal teren, da je lahko celovito poravnal teren je pričel z ravnanjem že na meji oziorma še malce v našo parcelo. V zvezi s tem je bil odstranjen mejnik, ki naj bi se po opravljenih delih vrnil na točno določeno mesto. Mejnik se je odstranil ob prisotnosti obeh strank in ob točno določeni izmeri, kje se mora na novo postaviti. Ker sosed tega mejnika ni postavil nazaj sem ga na to opozoril, vendar je dejal, da on tega mejnika ne bo postavljal nazaj, da je za to pristojen geometer. Sedaj izsiljuje, da bi moral jaz pridobiti geometra (in ga tudi plačati), da bi naredil izmero, saj pravi, da sedaj ni določene meje in je v mojem interesu, ki imam ob meji gradbene objekte, da geodet izmeri parcelo in postavi manjkajoči mejnik.
Ali moram zadevo predati na policijo, ker sosed noče postaviti mejnika ali kako se naj lotim zadeve oz. kakšni so postopki v teh primerih.
Lepo prosim za odgvor, ker res ne vem kaj narediti ne zdi se mi prav, da bi sedaj jaz imel stroške, ker je sosed izkopal mejnik. Question

_________________
Hvala in lep dan!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vojko
PrispevekObjavljeno: Ned 05 Feb, 2006 14:30  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Dec 2005 0:40
Prispevkov: 252

Zakon o evidentiranju nepremičnin, državne meje in prostorskih enot /ZENDMPE/ (Ur. l. RS, št. 52/2000, 37/2002 - odl. US, 87/2002 - SPZ, 44/2003 - odl. US)

86. člen (varovanje mejnikov)

(1) Prepovedano je odstraniti, prestaviti, zasuti ali kakorkoli poškodovati mejnike.
(2) Mejniki so skupna lastnina lastnikov sosednjih zemljišč oziroma zemljišč, ki se jih dotika meja.

87. člen (postavitev, prestavitev in odstranitev mejnikov)

(1) Mejnik se lahko postavi, prestavi ali odstrani samo v primerih in na način, ki jih določa ta zakon. Postavitev, prestavitev oziroma odstranitev mejnikov lahko izvede samo uradna oseba geodetske uprave ali geodetsko podjetje, razen v primerih, ko zakon določa, da mejnik odstrani lastnik.
(2) Če je zaradi gradbenih del, skladnih s predpisi, ali zaradi drugih utemeljenih razlogov potrebna začasna ali trajna prestavitev oziroma odstranitev mejnikov, izda geodetska uprava na zahtevo lastnika oziroma investitorja dovoljenje za začasno ali trajno prestavitev oziroma odstranitev mejnikov. V primeru, da niso izpolnjeni pogoji iz tega odstavka, geodetska uprava zavrne zahtevo za izdajo dovoljenja.
(3) Prestavitev ali odstranitev mejnika po prejšnjem odstavku opravi geodetsko podjetje. Lastnik lahko ugovarja v skladu z 39. členom tega zakona (obnova mej v naravi).

Nekaj pojasnil tudi na http://www.gu.gov.si/gu/Ijz/Files/Zemljisca/Dovol.odstran.mej.doc.

Tudi za začasno odstranitev mejnika bi moral sosed dobiti dovoljenje geodetske uprave. Vajin dogovor o začasni odstranitvi mejnika ni bil v skladu s predpisi, saj bi morali v skladu z zakonom predhodno dobiti ustrezno dovoljenje. Sosed ima dejansko prav, ko pravi, da bi moral mejnik postaviti geodet. Oba sta nekoliko kiksala, ko sta se le dogovorila, ne da bi zadeve izpeljala po pravilnem postopku.

Mogoče bi opozorilo sosedu, da ima odstranitev mejnika znake prekrška, kaj zaleglo. Ob tem pa še trkanje na vašo vest, da ste s takim sosedovim posegom soglašali in ste tako tudi sami v to vpleteni.

89. člen (prekrški)

(1) Z denarno kaznijo od 400.000 do 750.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki:
– poškoduje, zasuje oziroma odstrani oznako državne meje (tretji odstavek 69. člena),
– v nasprotju s prvim odstavkom 84. člena tega zakona geodetu prepreči dostop na zemljišče, izvajanje meritev in opazovanj,
– zasuje, poškoduje ali protipravno odstrani ali prestavi mejnik oziroma mejnike (prvi odstavek 86. člena),
– postavi lažni mejnik oziroma mejnike (88. člen).
(2) Z denarno kaznijo od 150.000 do 350.000 tolarjev se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori dejanje iz prejšnjega odstavka.
(3) Z denarno kaznijo od 50.000 do 150.000 tolarjev se kaznuje posameznik, ki stori dejanje iz prvega odstavka tega člena.

Najbolje je, da neformalno povprašate, kako naprej v takem primeru, na geodetski upravi. Vam bodo vedeli iz prve roke povedati, kakšna bi bila v vašem primeru najustreznejša rešitev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markx
PrispevekObjavljeno: Ned 05 Feb, 2006 15:13  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Apr 2005 6:36
Prispevkov: 48
Kraj: gorenjska

Jaz sem imel podoben primer,le ,da mi je nekdo(seveda je znan) po malomarnosti izruval mejnik.Podal sem prijavo na policijo ,ta pa naprej na tožilostvo.Dobil sem odgovor da ga moram tožit.Pri tožbah se ve kako in kaj,koliko časa trajajo itd.Samo če bi podal tožbo bi moral plačati nekje 50.000sit.Tako da še toliko doplačam pa dobim geometra.Tistega ki mi je to storil biga pa najraje enkrat na g.......
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Yahoo Messenger - naslov
Edo114
PrispevekObjavljeno: Tor 28 Feb, 2006 0:23  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Feb 2006 12:03
Prispevkov: 21

Podoben primer kot Markx sem imel pred 3. leti.
Mejnik v gozdu je bil premaknjen za cca 5 m, se en mejnik pa zakrit s kupom vejevja. Evil or Very Mad Ker nisem zelel dodatnih stroskov sem najprej obiskal vse lastnike sosednjih parcel. Vsi so trdili, da to ni njihovo delo, istocasno pa namigovali na enega-doticnega soseda. Ker se je ob mojih vprasanjih zelo razburjal, sem bil z ogledom stanja toliko bolj vstrajen.
Dosegla sva kompromis: pokliceva gozdarja, ki mu oba zaupava, pa po njegovih kartah in napotkih iz dveh diametralnih smeri odmerimo, kje bi moral mejnik stati. Pa naj bo kar bo. Po eni uri nasih meritev z metrom in kompasom, je moj sum bil potrjen. Mejnik (navadni kamen) smo postavili nazaj zraven pa zabili se zelezno cev - tako, tapravo ! Sestavila sva zapisnik, in navedla: zakaj sva delala, kaj sva delala, kaj ugotovila in da vsak izmed naju lahko NA SVOJE STROSKE kdajkoli kasneje izvede izmero po geometru. Podpisala oba papirja, podpisal gozdar, spili pol litra belega in se razsli. Od takrat je mir.

Aja, mislim, da mu nisem placal tistih cevi ?! ... pa saj me nikoli ni niti spomnil nanje ! Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu