Avtor Sporočilo
<  Družinsko pravo  ~  Šola mi ne da ocen mladoletnega otroka
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
markoz
PrispevekObjavljeno: Tor 04 Avg, 2020 22:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Okt 2010 13:24
Prispevkov: 13

Pozdravljeni,

Sem ločen. z težko ločitvijo, ki se vleče leta tako, da nekaj pojmov poznam.
Na šoli mi ravnatelj ne želi dati ocen mladoletnega otroka na srednji šoli, predvidevam, da je v ozadju mati. Ne želi povedati zakaj, enostavno noče.

- Šolska inšpekcija je dala medel odgovor in meša pojme kot so očetovstvo z starševsko skrbjo, pravijo naj pišem svetu šole?
- na policiji pravijo, da ne najdejo kršitve Kazenskega zakonika.

Kako naj dobim ocene otroka?
Ali ravnatelj krši vendarle nek zakon?

Sem oče mladoletnega otroka in imam starševsko skrb, odločbo o ločitvi, dodelitvi stikov, plačevanju preživnine.

Hvala in lep pozdrav,
Marko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 05 Avg, 2020 13:54  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1615

Domnevam, da je bil otrok dodeljen v varstvo in vzgojo materi. To pomeni, da je ona tista, ki ima nad otrokom skrbništvo. Vi skrbništva nimate. Če iz vaše dokumentacije izhaja drugače (skupno starštevstvo - čeprav dvomim, saj govorite o preživnini) potem spodnji odgovor ne bo držal.

Družinski zakonik pravi naslednje:

6. člen

(starševska skrb)

(1) Starševska skrb je celota obveznosti in pravic staršev, da v skladu s svojimi zmožnostmi ustvarijo razmere, v katerih bo zagotovljen celovit otrokov razvoj.


136. člen

(vsebina starševske skrbi)

(1) Starševska skrb so obveznosti in pravice staršev, ki se nanašajo na skrb za otrokovo življenje in zdravje, njegovo vzgojo, varstvo in nego, nadzor nad otrokom in skrb za njegovo izobraževanje ter obveznosti in pravice staršev, ki se nanašajo na zastopanje in preživljanje otroka ter na upravljanje njegovega premoženja.

(2) Pristojni organ lahko omeji ali odvzame starševsko skrb enemu ali obema od staršev pod pogoji, ki jih določa ta zakonik.

138. člen

(varstvo in vzgoja otrok)

(1) Če starši ne živijo ali ne bodo več živeli skupaj, se morajo sporazumeti o varstvu in vzgoji skupnih otrok v skladu z njihovimi koristmi. Sporazumejo se lahko za skupno varstvo in vzgojo otrok, da so vsi otroci v varstvu in vzgoji pri enem od njiju ali da so eni otroci pri enem, drugi pri drugem od njiju. Če se sami o tem ne sporazumejo, jim pri sklenitvi sporazuma pomaga center za socialno delo, na njihovo željo pa tudi mediatorji.

(2) Če se starši sporazumejo o varstvu in vzgoji otrok, lahko predlagajo sklenitev sodne poravnave. Če sodišče ugotovi, da sporazum ni v skladu s koristjo otrok, predlog zavrne.

(3) Če se starši ne sporazumejo o varstvu in vzgoji otrok, o tem odloči sodišče. Sodišče lahko po uradni dolžnosti v skladu z določbami tega zakonika odloči tudi o vseh ukrepih za varstvo koristi otrok. V postopku odločanja o varstvu in vzgoji sodišče vselej odloči tudi o preživljanju skupnih otrok in o stikih s starši v skladu s tem zakonikom.

(4) Sodišče izda novo odločbo o varstvu in vzgoji otroka, če to zahtevajo spremenjene razmere in koristi otroka.


151. člen

(izvajanje starševske skrbi)

(1) Starševsko skrb izvajata oba od staršev sporazumno v skladu s koristjo otroka. Če se sama o tem ne sporazumeta, jima pri sklenitvi sporazuma pomaga center za socialno delo, na njuno željo pa tudi mediatorji.

(2) Kadar starši ne živijo skupaj in otrok ni zaupan v varstvo in vzgojo obema od staršev, odločata o vprašanjih, ki bistveno vplivajo na njegov razvoj, sporazumno in v skladu s koristjo otroka. Če se sama o tem ne sporazumeta, jima pri sklenitvi sporazuma pomaga center za socialno delo, na njuno željo pa tudi mediatorji.

(3) Tisti od staršev, ki mu je otrok zaupan v varstvo in vzgojo, odloča o vprašanjih otrokovega dnevnega življenja in o otrokovem stalnem prebivališču, če s tem ne posega na vprašanja, ki bistveno vplivajo na otrokov razvoj.

(4) Če se starši v primerih iz prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena ne sporazumejo o vprašanjih, ki bistveno vplivajo na otrokov razvoj, odloči o tem sodišče.

(5) Kadar je eden od staršev zadržan izvajati starševsko skrb, jo izvaja drugi od staršev sam.

(6) Če eden od staršev ni več živ ali ni znan ali če mu je odvzeta starševska skrb, pripada starševska skrb drugemu od staršev.Torej, če vam otrok ni zaupan v varstvo in vzgojo, od šole ne morete zahtevati otrokovih ocen. Lahko pa jih zahtevate od otrokove matere. Če jih od nje ne morete dobiti, vam ostane civilna tožba, kjer bo sodišče odločilo, ali je v otrokovo korist, da vam mati te podatke posreduje.

Navedeno velja, če vam starševske pravice niso bile dodatno omejene (pa še opozorilo na pogosto zmoto: obveznost plačevanja preživnine imajo vsi starši, tudi tisti, ki so jim starševske pravice deloma ali v celoti odvzete).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markoz
PrispevekObjavljeno: Sre 05 Avg, 2020 16:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Okt 2010 13:24
Prispevkov: 13

Zahvaljujem se za mnenje. Se pa s tem ne bi mogel strinjati. Kot ste podrčtali imajo starši pravico do skrbi za otroka. Tudi ne gre za odločitev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 05 Avg, 2020 16:26  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1615

markoz je napisal/a:
Zahvaljujem se za mnenje. Se pa s tem ne bi mogel strinjati. Kot ste podrčtali imajo starši pravico do skrbi za otroka. Tudi ne gre za odločitev.


Vi ste vprašali za moj nasvet. Malce hecno je, da se sedaj "ne strinjate".

Predlagam, da iz zakonskega besedila, ne jemljete samo delčkov, ki so vam v korist, ampak gledate na zakon kot celoto. Niste otrokov skrbnik, zato šole ne boste mogli prisiliti, da vam posreduje otrokove podatke. Povedala sem vam, kakšna je pot, da podatke pridobite, ter pojasnila razloge za tako ureditev. Ali se boste nasveta držali ali ne, pa je seveda vaša stvar.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Družinsko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu