Avtor Sporočilo
<  Izvršilno pravo  ~  Opomin pred izvršbo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Blizzard
PrispevekObjavljeno: Sre 13 Maj, 2020 11:16  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Apr 2013 0:23
Prispevkov: 23

Če dobite opomin od odvetniške pisarne vam odvetniških stroškov ni treba plačati. Niti 7 evrov niti 35 evrov, ali kolikor si izmislijo in napišejo.

Ponavadi je to odvetnik Gregor Lepoša ali odvetnica Alenka Čeh Gerečnik.

Če potrebujete pomoč, ker sem tukaj slabo aktiven pošljite opomin na mail enej86 afna gmail.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Sre 13 Maj, 2020 15:07  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 518

Am... delno res, delno ne.

Odvetnik nima pravice nasprotni stranki zaračunati svojih storitev. Torej: če bi A rad, da Bju odvetnik napiše poziv, sme odvetnik izdati račun le A-ju. Ker pa je A upravičen do povrnitve stroškov od Bja, lahko odvetnik ponudi/predlaga, da jih B, če se s plačilom "glavnice" strinja, plača "vnaprej".

Torej: A naroči odvetniku, da Bju pošlje poziv. A pripravo poziva plača, a odvetniku pove, da zahteva, da mu stroške (ob glavnici) povrne B. Odvetnik tako napiše. B prejeme poziv, plača glavnico, ampak glede na navodila eneja86, ne plača zahtevanih stroškov. A lahko za te stroške Bja toži. Jasno je, da bo potem B plačal in pravdne stroške Aja v zavzi s tožbo, povrnil sodno takso,...

Tako da... ja pa ne. Ni ti jih treba plačati, odvetnik ne more izdati računa, lahko te pa tako frajerišenje stane 10 x več kot da plačaš tistih par evrov (priprava "najcenejše" tožbe po OD je 120 EUR).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Blizzard
PrispevekObjavljeno: Sre 13 Maj, 2020 23:04  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Apr 2013 0:23
Prispevkov: 23

Skoraj imate prav. A pripravo poziva plača, ker je sam tako želel. Sodišče je že zavzelo stališče, da so stroški opominjanja poslovni stroški Aja, če A želi za vsak opomin plačati 30 eur je to njegova poslovna odločitev, nikakor pa ni B dolžan teh stroškov poravnati. B je dolžan stroške odvetnika plačati le, če tako odloči sodišče, nikakor pa na željo Aja ali na poziv Ajevega odvetnika. Ali ker je A tako naročil svojemu odvetniku.

Imate pa prav, da v Sloveniji lahko vsak za vsako stvar vsakogar toži. Ne gre pa mimo dejstva, da bo A proti Bju tako tožbo izgubil. Stroški opomina namreč niso niti procesna predpostavka za izvršbo. Da bi pa B po nepotrebnem plačeval stroške Ajevega odvetnika, ki jih po odvetniški tarifi mora plačati A, je pa way too much.

Tako frajerišenje, kot mu vi pravite, vas nikoli ne bo stalo 10x več, kvečjemu boste prihranili.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 14 Maj, 2020 0:05  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1620

Samo deloma drži. Takrat, ko je opomin potreben kot procesna predpostavka, je tudi strošek utemeljen. Vse je odvisno od tega, kakšno je pogodbeno razmerje, ki je podlaga za izdajo računa, če se uporabljajo določene uzance ali če je med strankama vzpostavljena določena poslovna praksa. Vsakič, ko plačilo ni prinosnina, je opomin nujen. Enako, ko lahko pride do spora glede zapadlosti računa (npr. ustni dogovori o podaljšanju roka zapadlosti).

Takrat, ko opomin ni potreben, ga upniki niti ne pošiljajo, pač pa takoj vložijo izvršbo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Blizzard
PrispevekObjavljeno: Čet 14 Maj, 2020 9:08  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Apr 2013 0:23
Prispevkov: 23

Govorimo o opominjanju fizičnih oseb npr. za zavarovalne premije, plačilo vrtca, plačilo gsm storitev. Kar je že splošno znana praksa, pri navedenih dveh odvetnikih.

Razni opomini pred tožbami za druge stvari, ki niso opomini za neplačane račune, je zgodba drugačna, vendar jih je težko pričakovati od zgoraj navedenih odvetnikov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Čet 14 Maj, 2020 12:48  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 518

Lej za navedena odvetnika ne morem govorit, ju niti ne poznam. Če misliš, da zaračunavata, pa ne bi smela, ali pa napišeta kot, da smeta, ne da bi pravilno opozorila: lahko da gre za disciplinsko kršitev Statuta in ju bo OZS obravnavala, če podaš prijavo.

Kar se tiče pozivov: odvisno od sodnika. Imaš sodnike, ki zavračajo vračilo stroška predpravdnega poziva, imaš take, ki ugodijo. Imaš sodnike, ki zmotno vrednotijo poziv kot "daljši dopis" (tar št 39) namesto zahtevek po tar št 38.

Tisto kar bo skoraj gotovo držalo je, da odvetnik Aju izda račun in ga A plača, potem pa gre v tožbo zoper B zaradi opravljenega plačila, bo sodišče skoraj gotovo tožbi ugodilo. Sicer zgrešeno, ampak stvar bo "postala resna", ker ne bo šlo več samo za priglašene stroške, ampak za plačan račun. Ne vem zakaj, ampak v očeh sodišča je potem to drugačna situacija. Aja mrbit zato: glede stroškov postopka ni mogoče it na Ustavno, če pa tožiš zaradi plačanega računa (ki izvira iz stroškov) pa te pomojem Ustavno sprejme.

Meni je pravzaprav vseeno, stranki povem kakšen bo strošek in kakšna je praksa sodišča. Ampak ne pa mislt, da nekdo, ki iz principa hoče dobit povrjen tudi strošek poziva, tega ne bo dobil... Dober odvetnik bo znal zelo dobro iztožiti tistih 30 EUR, toženec bo pa plačal 30 glavnice, 120 za tožbo, povrnil takso... a pridemo do 300? Če je bil narok (v primeru SMV se narok lahko zahteva), pridemo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Blizzard
PrispevekObjavljeno: Čet 14 Maj, 2020 14:36  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Apr 2013 0:23
Prispevkov: 23

Morda sem se narobe izrazil pri "opomin", mišljeno je bilo "opomin za neplačane račune" ali druge terjatve, za katere gre vložiti izvršbo na podlagi verodostojne listine. Odvetniku v primerih, katerih naslednji korak je vložitev tožbe, upoštevaje, da s tožbo uspe, pripada tudi povračilo opomina pred tožbo. Izvršbe ne moremo enačiti s tožbo. Ker je A plačal odvetniku nek račun, še ne pomeni, da je B dolžan strošek Aju povrniti, A pa v tožbi ne bo nikoli uspel z argumentom "zaradi opravljenega plačila". A vedno lahko vloži izvršbo, opomin pa ni procesna predpostavka za vložitev izvršbe.

Če je A plačal odvetnikov račun, je verjetno taka njegova poslovna odločitev. Če se opominjanje pooblasti odvetnika, še ne pomeni, da mora B kriti te stroške. Če jih A plača, je to njegova poslovna izguba. Odvetniške stroške je B dolžan povrniti, če predstavljajo npr. vložitev izvršbe in jih sodišče naloži Bju v plačilo. Stroške predsodnega postopka, ki jih odvetnik sam po svoji oceni pripiše dolgu, pa nikakor ne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Izvršilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu