Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  Umrl lastnik stanovanja, komu zdaj plačujem najemnino?
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
JohnnyB
PrispevekObjavljeno: Pon 30 Dec, 2019 4:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Maj 2008 9:40
Prispevkov: 3

Spoštovani!

Sem podnajemnik v stanovanju, katerega lastnik je umrl avgusta. Zapuščinska razprava je bila zaključena decembra, dedič pa je postal sorodnik umrlega.

Od kdaj je ta dedič lastnik stanovanja, v katerem bivam? Dejal je, da bo prišel pobrat najemnino za nazaj (od avgusta do decembra), ker je še nisem plačal. Ker si ta dedič, žal, rad izmišljuje stvari, me zanima, komu moram dejansko plačati najemnino od avgusta do decembra (dediču, državi, komu tretjemu …).

Mimogrede, položnice je že od avgusta plačeval taisti dedič (ker je predvideval, da bo podedoval nepremičnino), jaz pa sem mu skupne zneske za vse položnice nakazoval sproti, redno in v celoti. S prejšnjim lastnikom sva sicer podpisala obrazec »Najemno pogodba za stanovanje« za več let in zadevo prijavila na občini.

Hvala vnaprej za mnenja in prijeten skok v novo leto!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 30 Dec, 2019 13:37  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1638

Dedič postane lastnik nepremičnine v trenutku, ko zapustnik umre. (Oziroma, če sem natančna takrat postanejo lastniki vsi dediči skupaj.) Najemnino dolgujete ne glede na to, da je prejšnji lastnik umrl. V času do izdaje sklepa o dedovanju bi bili dolžni pozvati dediče, komu od njih nakazati najemnino, če pa odgovora ne bi dobili, bi najemnino položili pri sodišču. Če tega niste naredili, sedaj dolgujete najemnino enako kot doslej, vendar skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Novi lastnik je v enakem položaju kot dosedanji lastnik glede njegovih pravic in obveznosti, vi pa tudi. Izjema so ustni dogovori med vami in prejšnjim lastnikom - te boste težko dokazali. Efektivno bo veljalo to, kar ste napisali na obrazcu, in to kar določa zakon (tu gre zlasti za določbe, ki jih tudi s pisno pogodbo najemnik in najemodajalec ne moreta spremeniti, ter za določbe, ki veljajo, če jih pogodbenika izrecno ne izključita).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JohnnyB
PrispevekObjavljeno: Sob 04 Jan, 2020 0:57  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Maj 2008 9:40
Prispevkov: 3

Najlepša hvala za odgovor. Verjetno je najbolje, če najemnino nakažem na TRR, da bo črno na belem?

Pravi hec se bo pričel čez nekaj časa, saj je dedič dejal, da bo nepremičnino prodal, kupca pa že ima. Vse lepo in prav, a dedič je tudi omenil, da bo kupec hotel dvigniti najemnino, ki da je prenizka. (Res je nizka za tako stanovanje, a to je zaradi tega, ker je vsa oprema (tudi okna in vrata) stara več desetletij. Zato sva se s pogojnim lastnikom dogovorila za nižjo najemnino.) Kolikor vem, enostranski dvig najemnine ni možen, saj imam pogodbo, ki velja še nekaj let, na njej pa je napisan mesečni znesek najemnine, ki se spreminja z rastjo cen na drobno. A je dedič dolžan z mano skleniti pogodbo z istimi pogoji, kot sem jo sklenil s pokojnim lastnikom? A to potem velja tudi za vsakega nadaljnjega kupca stanovanja?

Po moji logiki bi dedič moral potencialnega kupca stanovanja opozoriti na to, da v stanovanju živi podnajemnik z veljavno pogodbo in določenim zneskom najemnine, a pravne razlage ne poznam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sob 04 Jan, 2020 1:04  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1638

Nova pogodba ni potrebna, ker še vedno velja že sklenjena pogodba.

Sprememba najemnine v principu ni mogoča. Ampak kot vsa pravila ima tudi to izjemo in sicer v primeru, da se bistveno spremenijo razmere na trgu.

Razmerje med dedičem in kupcem je njuna stvar in na vas ne vpliva. Izjema je, če vaša najemna pogodba ni vpisana v zemljiško knjigo in če kupec ne ve in ne more vedeti, da je stanovanje oddano v najem. V tem primeru najem preneha, kupec pridobi bremen prosto nepremičnino, vi pa lahko od dediča terjate povračilo škode.

Imate relativno močen položaj, ni pa zadeva tako "vodotesna", da ne bi dedič ali novi kupec našla načina, kako vam povečati najemnino ali vas izseliti. Zato predlagam rahje sporazumno reševanje razmerji oziroma sporov preden ti nastanejo, raje kot sodno pot.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu