Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Več lastnikov hiše
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Juventino
PrispevekObjavljeno: Ned 03 Mar, 2019 19:37  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Apr 2012 20:58
Prispevkov: 25

Pozdravljeni,
imam dokaj nenavadno vprasanje...Obstajamo 3je lastniki 1/3 hiše, ki je precej velika vendar pa v propadajočem stanju. V njej sedaj živi le en lastnik, ki pa pravno še ni lastnik, čeprav mu je mama po kateri je to dedoval umrla ze pred 10leti, vendar je zivela v tujini in enostavno nima papirja... Hiša ima kopalnico le v pritličju in sedanji lastnik si je pravtako v pritličju postavil neko malo kopalnico. Menim da te hiše ni možno deliti na tri dele, saj bi vsekakor nekdo ostal brez kopalnice, v prvem nadstropju pa sploh ni vode...
Sam imam v planu naslednje po končani moji zapuščinski sodbi bom solastnika pozval ali hišo prodamo ali pa naj me izplačajo, vsekakor se nebi rad kregal s sorodniki in vem da je situacija od tega ki zivi v hiši tezka in ne vem kje bo živel vendar pa je tudi moja tezka in v tej hiši zaradi mojega zdr. stanja sploh ne morem ziveti poleg tega pa sem 4h invldisko upokojen..
Kakšni so naslednji koraki in koliko potem priblizno traja??? v kolikor se solastnika ne bi hotela strinjati z mano... Hvala za odg...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 03 Mar, 2019 20:33  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1640

Domnevam, da gre za eno parcelo, ki ni razdeljena v etažno lastnino.

Najprej je treba vzpostaviti pravilno lastniško stanje v zemljiški knjigi. To pomeni, da če je tam vpisan nekdo, ki ni več živ, je treba po tej osebi izvesti zapuščinski postopek (pred našim sodiščem, ne glede ali oziroma če je tekel v tujini kakšen postopek). Za tak postopek potrebujete dokazilo o smrti osebe, ki je vpisana v zemljiški knjigi kot lastnik. Če smrtovnice ni, je treba predhodno pred sodiščem izvesti postopek dokazovanja smrti.

Ko je lastniško stanje v ZK urejeno, se lahko solastniki dogovorijo o delitvi nepremičnine. Lahko eden ali več lastnikov izplača druge, lahko se ustanov etažna lastnina, lahko se proda in deli kupnina ... možnosti je več, ampak solastnika ni mogoče prisiliti, da bi sprejel katero koli varianto.

Če do dogovora ne pride, lahko vsak solastnik pred sodiščem zahteva delitev nepremičnine. Delitev se praviloma izvede v naravi. Če je hiša velika (in je zato mogoče iz nje narediti več stanovanj), potem ima prednost delitev v naravi; sodišče postavi izvedenca, ki ugotovi, kakšna je možnost delitve. Kakšna je trenutna napeljava, koliko je kopalnic ... vse to nima pomena, ključno je, ali obstaja možnost, da se v vsakem delu hiše, ki bo postal svoja etažna enota, tehnično LAHKO v bodoče vzpostavi tako stanje, da je primerna za bivanje. Vsak lastnik potem dobi eno etažno enoto, ki je po vrednosti sorazmerna z njegovim deležem (ni torej nujno, da dobi površino, ki je sorazmerna z deležem). Upošteva se vrednost, kakršna je na dan cenitve v sodnem postopku. Če je kakšen lastnik investiral v hišo, mu ne pripada nič večji delež, kot tistim, ki niso, razen če obstaja pogodba o vlaganjih med vsemi solastniki, kjer je določeno drugače.

Šele če etažne lastnine ne bi bilo mogoče vzpostaviti, potem lahko sodišče nepremičnino razdeli tako, da en solastnik odplača druge. Odplačilo se izvede po ceni, ki jo določi cenilec v sodnem postopku. Nobenega solastnika ni mogoče prisiliti, da bi odkupil deleže drugih solastnikov.

Če nobeden od solastnikov ni pripravljen izplačati ostalih solastnikov, potem sodišče odredi, da dajo solastniki nepremičnino na dražbo. Kupnina se (potem, ko so odbiti stroški dražbe, davki itd.) razdeli med solastnike sorazmerno njihovim solastniškim deležem.

Postopki, kjer je lastniško stanje v ZK neurejeno, kjer je treba predhodno izvesti zapuščinski postopek in kjer solastniki niso soglasni glede načina delitve nepremičnine lahko trajajo kakšnih 6-7 let. V osnovi:bolj ko so solastnik skregani, daljši je postopek in večji so stroški.

Kaj storiti? Ugotovite ZK stanje. Če ni usklajeno, sprožite zapuščinski postopek. Če je usklajeno, se poskusite dogovoriti s solastniki. Če dogovor ni mogoč, sprožite postopek delitve. - Če ne veste (zelo podrobno), kako tečejo ti postopki in kaj delate, potem pojdite k odvetniku preden karkoli naredite. Napačen korak na začetku postopka vam lahko kasneje vse sesuje, podaljša reševanje za nekaj let, in podvoji stroške.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu