Avtor Sporočilo
<  Kazensko pravo  ~  Kupljen predmet preko portala Bolha
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Modrookec
PrispevekObjavljeno: Pon 31 Dec, 2018 15:28  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Avg 2007 15:27
Prispevkov: 10

Pozdravljeni!
Preko omenjenega portala smo pri prodajalcu iz Izole v dobri veri kupili rabljeno napihljivo igralo. Prodajalec v opisu izdelka ni navajal, da je z igralom karkoli narobe, razen, da je prepustnost materiala malce večja od običajne. Igralo je strao 3 mesece in se je v tem času rentalo za vikende. Ker imamo doma majhnega otroka (3 mesece), sem se po telefonu slišal s prodajalcem, kjer sem se dogovoril, da bodo igralo prišli gledat in prevzet prijatelji, ki imajo ravno pot tam mimo. Prodajalec ima na portalu še nekaj podobnih artiklov. Lahko, da je pri ogledu pokazal tudi kakšnega drugega, ker je imel dva. In, ko smo to igralo prevzeli in doma napihnili ter stestirali z našo najmlajšo populacijo do 3 let, pa še to minimalno otroki (3-4 naenkrat na igralu), se je igralo sesedlo vase in ni opravljalo funkcije za katero je bilo kupljeno. S tem, da so ga držali 4 odrasli (vzgojiteljice). Ob tem je bil še zakrpan, saj je bil preboden. Igralo ima tako veliko prepustnost, da je praktično neuporabno in nevarno, a se prodaja, kot brezhibno. Da pa je zadeva še bolj zanimiva, je bil tistem oglasu, po katerem sem stopil v kontakt s prodajalcem, naveden link strani do mojekocke.si, da si je možno podrobneje ogledati opis igrala tam. Ko sem stopil v kontakt tudi z omenjeno stranjo in lastnico le tega, je odgovorila samo "vse jasno", ko sem ji razložil problem. V naslednjem koraku pa je v oglasih, ki jih ima še vedno na voljo omenjeni prodajalec, prišlo do umika linka do te strani. Ko sem stopil v stik s prodajelcem, se je izgovarjal na videno-kupljeno in ni hotel niti slišati za kakšno vračilo kupnine za neuporaben izdelek. Vendar vem, da videno-kupljeno zajema tudi klavzulo skritih napak, ki jih v tem primeru smatram kot to, da nikjer v oglasu ni navedeno, da se prodaja tako prepustno igralo, da je v praksi neuporabno in nevarno in, da se zavestno nekdo odloči to prodajati poštenim državljanom. Niti tega ni bilo omenjenega, da je igralo bilo krpano, ker je bilo počeno. Skratka zanima me, kaj lahko kot opeharjen kupec naredim v tem primeru, ko sem v drobri veri po normalno rabljeni zadevi bil speljan žejen čez vodo?
Hvala za odgovor in vse dobro v letu 2019.

Lp

J
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 31 Dec, 2018 20:45  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1674

Nakup po načelu videno-kupljeno pomeni izključitev odgovornosti prodajalca za napake stvari - tako za očitne kot za skrite napake.

To določilo ne velja, v primerih, ko je bila napaka prodajalcu znana, pa o njej ni obvestil kupca. Hkrati je treba upoštevati, da je tudi kupec pri nakupu dolžan ravnati skrbno - to, da je bilo igralo zakrpano, bi bil dolžan opaziti vsakdo.

Življenje ste si zapletli tudi s tem, ko so ogled za vas opravili prijatelji. Dejansko kar so oni videli bo štelo enako, kot da bi to storili vi sami. Če torej oni niso bili dovolj skrbni, to gre na vašo škodo, ne na prodajalčevo.

Prodajalec odgovarja za napake, če izrecno jamči, da ima stvar določene lastnosti. Tako jamstvo mora biti izrecno in nedvoumno. Samo link na strank, kjer se nahajajo (nova) igrala, ne predstavlja takega jamstva za lastnosti stvari.

Rok za reklamacijo napak je 8 dni in sicer začne teči:
- za očitne napake (take, ki jih je mogoče opaziti pri običajnem pregledu stvari) z dnem dobave blaga
- za skrite napake z dnem, ko ste tako napako ugotovili (a največ 6 mesecev od nakupa)

Reklamirati je potrebno pisno (telefonski klic ni dovolj), pri čemer je treba opisati napako in prodajalca povabiti, da si stvar ogleda.

Ko je rok za reklamacijo zamujen, napak ni mogoče več uveljavljati.


Pogodbo je mogoče razveljaviti tudi v primerih sklenitve pogodbe s prevaro. Prevara je: (1) Če ena stranka povzroči zmoto pri drugi stranki ali jo drži v zmoti z namenom, da bi jo tako napeljala k sklenitvi pogodbe, lahko druga stranka zahteva razveljavitev pogodbe tudi takrat, kadar zmota ni bistvena.

Ponovno, tudi v tem primeru je treba upoštevati, da je kupec dolžan ravnati z določeno skrbnostjo - obstaja torej meja, do katere je opravičljivo, da se ne pustite prevarati, a ko ste enkrat čez to mejo, ste si sami krivi. (pravo pravo: če tečete po stopnicah z zaprtimi očmi in se polomite, ne morete kriviti gradbinca in arhitekta, da vam je naredil stopnice z napako. Če po stopnicah hodite z odprtimi očmi, pa vam ena pod nogami poči in se polomite, potem je kriv gradbinec in/ali arhitekt in lahko zahtevate odškodnino.)

V vašem primeru je problem predvsem to, da ste si stvar ogledali (po prijateljih), da ob dobavi teh prijateljev niste imeli zraven, da bi potrdili, da gre za isto stvar oziroma, da ob dobavi niste opravili natančnejšega pregleda in dobavo takoj zavrnili.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Kazensko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu