Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Dedovanje - posestno varstvo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Tt92
PrispevekObjavljeno: Pet 07 Sep, 2018 15:24  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Apr 2017 14:01
Prispevkov: 7

25 let smo z mamo, ki je letos umrla brez oporoke, skupaj živeli v stanovanski hiši. v vseh teh letih smo v hišo vložili veliko sredstev. plačevali smo tudi vse mesečne stroške ( kurjava, elektrika, voda ), seveda tudi za mamo.
Sedaj pa brata od mene zahtevata plačilo uporabnine, češ da imata isto pravico do uporabe hiše kot jaz. Zanima me kako bi se zaščitili do končne razdelitve premoženja. Kako je s posestnim varstvom. ne morem si predstavljati, da bi še nekdo hodil po hiši in me provociral, preden se sploh razdeli premoženje.

Najlepša hvala za odgovore
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 07 Sep, 2018 20:15  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1657

Če z lastnico niste imeli sklenjene pogodbe, na podlagi katere ste investirali, ona pa vam je za to priznala solastniški delež, ste vrednost investicije dejansko podarili njej, in ostalim dedičem. Ne pripada vam nič večji delež pri dedovanju.

Plačevanje stroškov tudi ne prinese nobene večje pravice pri dedovanju. Če je šlo za preživljanje zapustnice (in če se drugi dediči s tem strinjajo) se lahko prijavi del teh stroškov kot terjatev do zapuščine in se lahko poplača. Če se drugi dediči ne strinjajo, bo težka.

Od smrti zapustnice dalje je vsa zapuščina skupno premoženje vseh dedičev; če nekaj uporablja samo en dedič, mora drugim dati neko povračilo; seveda če en dedič v tem času vzdržuje nepremičnino (v soglasju z ostalimi!) ima pravico do povračila (poudarek je na tem, da mora obstajati ali soglasje ali pa sodna odločba za nujne investicije).

Posestnega varstva proti solastnikom oziroma skupnim lastnikom ni, ker imajo pravico do uporabe skupne lastnine ali solastnine. Nimajo pa praivice uporabljati stvari, ki se nahajajo v nepremičnini in ki so vaše. Ponovno - za uporabo skupne lastnine je potrebno soglasje vseh (dogovor).

Vaša situacija je pogosta, a ker ni bila še v času življenja zapustnice pravilno zastavljena, boste imeli hude in drage probleme, da to uredite. Zato pojdite takoj k odvetniku, preden se vam življenje še bolj zaplete.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
suha
PrispevekObjavljeno: Pet 07 Sep, 2018 20:37  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2012 12:48
Prispevkov: 30

Kolikor sem se v zadnjem času pozanimal sta brata že lastnika nepremičnine od dneva mamine smrti. In sicer ste vsi trije otroci lastniki vsak po 1/3 idealnega deleža dediščine, če ni bilo oporoke. To velja tudi za hišo. Tako bo verjetno tudi po koncu zapuščinske razprave, razen če se ne dogovorite sami in to razglasite na zapuščinski razpravi, kar je zelo priporočljivo, če se le da. Morda poskusite izkoristiti tudi mediacijo, ker je pravna pomoč brezplačna in kjer izkušen pravnik ali sodnik v popoldanskih urah razjasni morebitne pravne nejasnosti. Kasnejše rinjenje z glavo skozi zid z advokati in tožbami lahko drago stanejo, rezultat pa bo podoben kot na mediaciji.

Če menite da ste lastniki več kot 1/3 hiše ker ste v njo vlagali boste morali po koncu zapuščinske razprave ali ob prekinitvi razprave, vi tožiti brata in dokazovati kaj in kako ste vlagali. Pri tem se upošteva predvsem povečanje vrednosti nepremičnine. Torej mesečni stroški kot so kurjava, elektrika, voda, redno vzdrževanje objekta, naložbe stare preko 10 let itn., po mojem mnenju v to niso všteti. Konec koncev morate tudi razumeti, da ste imeli tudi vi (predvidevam) brezplačno streho nad glavo, ki vam jo je priskrbela mama, za mamo pa ste skrbeli prostovoljno, torej vas v to ni nihče sili, zato s tega naslova po mojem mnenju niste upravičeni do večjega deleža.

Če se z brati ne boste mogli dogovoriti o delitvi nepremičnine bo sodišče hišo poskušalo razdeliti, če je to le mogoče. Delitev ima prednost. Če to ne bo mogoče gre potem objekt na dražbo. Pa malo pazite na odnose. Konec koncev če bo sodišče hišo uspelo razdeliti po sistemu etažne lastnine (kjer bo določilo tudi skupne prostore kot je dvorišče, vhod, parkirišče, stopnišče, itn.) lahko brata svoja deleža zaradi nerazumevanja z vami tudi prodata ali dasta v najem. Komu bosta ta delež oddalala ali prodala pa je popolnoma njuna stvar. Verjetno bosta oddala / prodala nekomu za najboljšo ceno, lahko pa sta tudi "zlobna" in prodata takemu novemu sosedu ki vam nebo niti najmanj všeč.

Kar se tiče varstva pred dostopom ostalih dveh dedičev, si predstavljam da je mama v hiši živela v svoji etaži, vi pa v svoji. Ne vidim razloga zakaj brata nebi smela dostopati v mamino etažo. Bilo bi precej krivično, da bi imeli posest nad njo samo in edino vi. Se vam ne zdi? Glede dostopanja v vašo etažo / nadstropje / stanovanje bo odgovoril kdo drug. Bi pa samo še dodal, da kot sem zapisal že na začetku, sta brata solastnika zapuščine od dneva zapustnikove smrti. Torej lahko ob morebitni preprečitvi dostopa do lastnine (npr. menjava ključavnic) pokličeta tudi policijo kasneje pa skoraj zagotovo nato zahtevata uporabnino. Zato dobro razmislite preden boste kakorkoli ukrepali, sploh na lastno pest.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 07 Sep, 2018 20:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1657

@suha: Samo popravek - dediči (od smrti zapustnika do pravnomočnosti sklepa o dedovanju) niso solastniki ampak skupni lastniki, zato tudi nimajo solastniških deležev. Vsak je lastnik vsega do celote (enak režim kot velja za zakonca) in vse se lahko dogaja samo sporazumno. Šele s sklepom o dedovanju se ugotovi, kakšni do deleži, in ta skupna lastnina postane navadna solastnina.

Mediacija pa je postopek v katerem mediator poskuša "pobotati" sprte strani, tako da se doseže sporazum, ki je sprejemljiv za vse. To nujno pomeni, da mora vsak odstopiti od dela svojih pravic (dejasnkih ali tistih, ki jih ima). Mediator ne sodi in ne deluje tako, da bi odločil, komu pripada kakšna pravica - gre le za iskanje sporazuma. Prav tako mediator ni odvetnik od posamezne stranke, in ni dolžan pomagati na tak način kot odvetnik, zato je smiselno imeti s sabo odvetnika, ki poskrbi, da je formulacija dogovora res v vašo korist.

Dokazovati samo vložke v nepremičnino ni zadosti. Treba je dokazati SOGLASJE lastnika nepremičnine za vlaganja, za vlaganja po 2003 pa tudi dogovor, da se z vlaganji pridobi solastniški delež. Naložbe stare izpred leta 2003 se lahko upoštevajo, če gre za taka vlaganja, ki spremenijo bistvo nepremičnine in štejejo za gradnjo na tujem zemljišču.

Delitev na etaže se ne zgodi v zapuščinskem postopku, ampak v kasnejšem postopku delitve nepremičnine (drug postopek, dodatni stroški, cenilec, izvedenec).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
susa
PrispevekObjavljeno: Pet 07 Sep, 2018 21:41  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2009 11:56
Prispevkov: 702

" Konec koncev če bo sodišče hišo uspelo razdeliti po sistemu etažne lastnine (kjer bo določilo tudi skupne prostore kot je dvorišče, vhod, parkirišče, stopnišče, itn.) lahko brata svoja deleža [/b]zaradi nerazumevanja z vami tudi prodata ali dasta v najem. Komu bosta ta delež oddalala ali prodala pa je popolnoma njuna stvar."

Ko je določena etažna lastnina lahko to prodata komur koli, ne pa ko so deleži (1/3 )morata v odkup ponudit tudi vam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 07 Sep, 2018 21:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1657

@susa: v primeru stavbe v etažni lastnini z manj kot 5 posebnimi deli, imajo lastniki ostalih delov predkupno pravico. Isto kot v primeru solastniških deležev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu