Avtor Sporočilo
<  Izvršilno pravo  ~  Izvršba zaradi neplačanih stroškov
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Iream
PrispevekObjavljeno: Pet 15 Dec, 2017 21:35  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Dec 2017 21:19
Prispevkov: 1

Pozdravljeni,

na današnji dan sta moja mama in oče prejela Izvršbo na podlagi verodostojne listine zaradi neplačanega dolga.

Problem je sledeč: Moja mati in oče sta solastnika nepremičnine (50:50) v kateri bivava jaz in mama. Ped leti so v našem bloku zbirali podpise za gradnjo nove fasade. Moja mama je podpisala da je za, očeta pa o gradnji fasade sploh niso obvestili. Mama se je na podjetju, ki sedaj terja neporavnan delež (podjetje za upravo bloka) dvakrat osebno zglasila in poslala tudi priporočeno pismo, da bo ona plačevala polovični znesek, ki je predviden na stanovanje saj je le polovična lastnica. Očeta tudi o tem niso obvestili in mu niso poslali niti ene položnice. Sedaj terjajo oba.

Rada bi napisala pritožbo zoper izvršbe glede na mamino situacijo, vendar ne vem kaj naj navedem kot razlog za pritožbo (da je dolg poravnan, da je dolžnik nekdo drug)? Zanima me tudi kaj konkretno priložiti kot dokaz (odrezke plačanih položnic, kopijo pisma, v katerem mati navaja da bo plačevala za svojo polovico, potrdilo o poslanem priporočenem pismu)?

Zanima me še nekaj. Rečeno je bilo tudi, da sem jaz podpisala v očetovem imenu da se strinja z gradnjo fasade. Kako lahko dokažem, da ni res? Podpisal je pomoje kdo drug, saj brez njegove privolitve fasade ne bi smeli izdelat.

Za odgovor se Vam že v naprej najlepše zahvaljujem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Sob 16 Dec, 2017 12:35  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 519

Hej!

Sicer izvršba ni moje "domače" področje in bo verjetno dobrodošlo, da se ti oglasi M_L_P, ampak v osnovi:

menim, da bo tvoj ugovor sčasoma zavrnjen. Namreč: starša sta bila, predvidevam, skupna lastnika nepremičnine. Sicer je problem, da so pridobili le podpis mame, ampak, če so dobroverni (pravni standard), lahko zatrjujejo, da so predvidevali,da "govori za oba".

Skupna lastnina namreč pomeni, da tvoja mama ni lastnica do polovice. Je lastnica stanovanja v režimu skupne lastnine. Laiki pogosto težko razumete, da je domneva deleža med zakoncema na skupni lastnini res 1/2, ampak v očeh prava pa, preprosto povedano, sta ata in mama en subjekt. Torej so mamina pisma "Jaz bom plačala svoj del, a to je le 1/2", brezpredmetna. Kot rečeno, ob strani bom pustil vprašanje soglasja obeh in dobrovernosti, ampak fasada je bila obnovljena in izvajalec se ima pravico poplačati od subjekta A&M (ata in mama) kot en subjekt, kjer terja tvojo mamo za vse, potem pa ima ona možnost od očeta terjati polovico. Mama je namreč za skupne dolgove solidarno zavezana izvajalcu. To pomeni ravno, da izvajalec iztoži od mame vse, ona pa naj uredi potem naprej z očetom.

Kot rečeno, možnost ugovora imaš, če ga podaš bo zadeva odstopljena v pravdo. Tam po plačilo sodne takse, pa še kakšen odvetnik toženca (izvajalca),... stvar se bo zavlekla, ampak pomojem boš na koncu propadla in nastali ti bodo stroški.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 21 Dec, 2017 21:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1665

@forumuser28: hvala za reklamo Smile

Glede vprašanja:

Poenostavljeno: mamin solastniški delež na stanovanju nima čisto nobene zveze z višino njene obveznosti za plačilo izvajalca.

Forumuser28 ima prav glede vsega povedanega o skupnem premoženju, vendar velja, da sme tudi en zakonec sam prevzeti obveznost, ki izhaja iz skupnega premoženja (torej tudi če je stanovanje skupno premoženje, se lahko mama zaveže, da bo plačala celo fasado). Kako zakonca to med sabo rešujeta, ni stvar izvajalca.

Treba je it malo dlje nazaj, do pravne podlage za izdajo računa, ki se sedaj terja v izvršbi. Kakšna je bila pogodba? Kdo jo je sklenil? To je kritičnega pomena. Ne domnevajte, da je kakršen koli usten dogovor, "zbiranje podpisov", obljube izvajalcev itd. karkoli vreden, ko bo prišlo do dokazovanja. S pogodbo se lahko vsak zaveže, da bo plačal več, kot mu gre glede na sorazmerno lastništvo (v stavbi ali na stanovanju).

Torej prvo: ugotovite, kakšna pogodba je bila sklenjena.

Če je pogodbo sklenila samo mama, potem odgovarja samo ona in sicer do takšnega zneska kot se je zavezala s pogodbo.

V večstanovanjskih stavbah je mogoče tudi, da upravnik stavbe sklene pogodbo, če se z njo strinja določen delež stanovalcev (to je določeno ali v pogodbi o ustanovitvi etažne lastnine ali pa v aktih, ki so iz te pogodbe izvedeni; deloma to materijo krije tudi zakon). Brez vpogleda v listine vam ne morem z gotovostjo ničesar reči.

Dogovarjanje po prejemu računa oziroma mamina odločitev, da plača samo 50%, ni relevantna, kolikor ne morete dokazati, da se je izvajalec s tem strinjal. Ustne dogovore je v takih okoliščinah praktično nemogoče dokazati. Če se izvajalec ni izrecno strinjal, potem vse kar je mama počela ne spremeni njene obveznosti po pogodbi.

Tako da, če se le da, ne packajte s pritožbo (ki je v resnici ugovor) sami. Ker če na tej stopnji zavozite, tega kasneje noben odvetnik ne bo mogel sanirati. Zato pojdite z vsemi papirji k odvetniku. Pa pazite, da ne zamudite osemdnevnega roka.

Glede podpisa: vi za očeta ne smete podpisati, ker je to ponareditev in kaznivo dejanje. Dobite listino s tem podpisom, vprašajte očeta, če je tam njegov podpis in če ni, naj oče da kazensko ovadbo na tožilstvo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Izvršilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu