| Avtor |
Sporočilo |
| < Delovno pravo ~ Mobbing |
 |
|
Objavljeno:
Čet 30 Mar, 2006 20:32
|
|
|
Pridružen/-a: Sre Jan 2006 12:45
Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
|
Psihično nasilje na delovnem mestu, ki se konča ponavadi z odpovedjo ali s samomorom šikaniranega v skrajnem primeru.
Sam sem se te teme lotil spoznavati pred kake pol leta,
samo sem res neizobražen in navaden delavec.
Zato bom vesel vsakega stokovnega in argumetiranega mnenje in sem željan in voljan o tem dobiti več znanja in informacij.
Iščem tudi pravnika oz. pravniško pisarno ki bi bila v Sloveniji pripravlejan uveljvati mobbing tudi v sodni praksi in v mojem primeru izterjati pravično odškodnino ..
http://www.bilten.net/univerza/mobbing.html |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet 31 Mar, 2006 8:26
|
|
|
Pridružen/-a: Sre Mar 2005 19:35
Kraj: Pomurje
|
|
Kolega pozdravljen!
Ne išči pravnikov in odvetniških pisarn, da bi udejanil svojo plemenito zamisel. Začeti boš moral na Ministrstvu za delo in ............, Ministrstvu za zdravje....., Ministrstvu za gospodarstvo..... Uradu za reforme...državnem zboru in pridobiti še katerega od večjih sindikatov. Ko boš te prepričal, da je tvoj predlog moder in koristen pa boš moral zlomiti še delodajalske organizacije in združenja. Interdisciplinarnih strokovnih podlag pa imaš na voljo že sedaj dovolj lahko pa boš potem zaprosil za dodatne še kakšen institut pri kateri od slovenskih fakultet. In ko boš vse to uspešno opravil, potem pa nastopijo pravniki, da bodo vse ugotovljeno in dogovorjeno oblikovali v pravne norme.
Dolga in trnova pot, spoštovani kolega in nisem prepričan, da se bova kdaj srečala na koncu uspešne poti. Danes in tukaj ter v tem najinem življenju zagotovo ne, mogoče v katerem od naslednjih.  |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet 06 Apr, 2006 20:21
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Apr 2006 20:14
|
|
Pri proučevanju pravne ureditve obravnavanega problema sem zasledila, da je norma, ki varuje zaposlene pred šikaniranjem, vključena samo v Zakonu o javnih uslužbencih, ne pa tudi v ZDR?
Prosila bi vas za vaše mnenje glede obravnavanega problema, pa tudi če mi lahko odgovorite na določena vprašanja, ki me zanimajo, ker sama ne najdem razlogov za takšno zakonsko ureditev.
Zanima me namreč zakaj prepoved šikaniranja ni vključena direktno v ZDR, če le-ta na splošno in primarno ureja vsa delovna razmerja. Ali niso delavci zasebnega sektorja zaradi tega diskriminirani? Zanimajo me tudi pravne posledice v primeru, da se za tožbo zaradi mobbinga (šikaniranja) odločita delavec zasebnega in delavec javnega sektorja. Ali sta glede na pravno podlago pred zakonom enaka? V katerih pravnih aktih lahko zaposleni v zasebnem sektorju najde pravne podlage, da se obrani šikaniranja. Zanima me kje so ovire, da se taka norma ne vključi tudi v ZDR?
Za vaše odgovore se vam vnaprej najlepše zahvaljujem in vas najlepše pozdravljam.
kati |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet 20 Apr, 2006 14:29
|
|
|
|
|
Po mojem mnenju to ZDR ureja saj ne dovoljuje diskriainciie žaljenaj in podobno.
Torej razlog če nekomu smrdi iz ustm ni dovolj simpatičen, zjutraj kdaj pozabi pozdraviti , če se mu zaradi teh razlogov začne nagajati in se skupina posameznikov odloči da ga bo vrgla na cestom je za to v zakonih več kot dovolj zaščite.
Drugo pa je kako se to v praksi lahko dokaže in izvede.
Vsi ki bi radi o mobbingu izvedel več oz ki bi o tem vedeli tudi kaj povedati dodati vabljeni na prenovljeno stran.
www.bilten.net/univerza/
Kmalu bomo na to temo organizitali tudi kakšen seminar delavnico. |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Ned 07 Maj, 2006 22:41
|
|
|
Pridružen/-a: Ned Maj 2006 21:35
|
|
| Pravne podlage o mobingu so obdelane v 12. številki letošnje Pravne prakse. Menim, da je pravnih podlag v SLO ta trenutek dovolj, čeprav bi lahkjo ZDR vseboval še kakšna določila. Res pa je potrebno najti dobrega odvetnika, ki si bo upal prevzeti tožbo proti delodaljalcu zaradi mobbinga.V Nemčiji je nekaj odmevnih sodb delovnih sodišč, čeprav Nemci ne poznajo precedenčnega prava jih sodišča vseeno upoštevajo. Zelo rada bi se povezala s kakšnim ambicioznim odvetnikom, ki bi si upal prevzeti tožbo proti delodajalcu (poznam primer uradnice, ki že več let trpi zaradi mobbinga) in bo uspešno speljal zadevo. Doslej namreč tožbe zaradi mobbinga v pravni praksi sodišč še ni. |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon 08 Maj, 2006 7:49
|
|
|
Pridružen/-a: Sre Mar 2005 19:35
Kraj: Pomurje
|
|
| Verena je napisal/a: |
|
Pravne podlage o mobingu so obdelane v 12. številki letošnje Pravne prakse. Menim, da je pravnih podlag v SLO ta trenutek dovolj, čeprav bi lahkjo ZDR vseboval še kakšna določila. Res pa je potrebno najti dobrega odvetnika, ki si bo upal prevzeti tožbo proti delodaljalcu zaradi mobbinga.V Nemčiji je nekaj odmevnih sodb delovnih sodišč, čeprav Nemci ne poznajo precedenčnega prava jih sodišča vseeno upoštevajo. Zelo rada bi se povezala s kakšnim ambicioznim odvetnikom, ki bi si upal prevzeti tožbo proti delodajalcu (poznam primer uradnice, ki že več let trpi zaradi mobbinga) in bo uspešno speljal zadevo. Doslej namreč tožbe zaradi mobbinga v pravni praksi sodišč še ni.
|
Pozdravljena !
Da pravne prakse na tem področju še ni, ne drži popolnima. Pravna praksa že obstaja, res bolj skromna in primeri niso bili okvalificirani pod pojmom mobbinga, temveč so bile uporabljene druge in bolj "domače" kvalifikacije ter poimenovanja. |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon 08 Maj, 2006 15:54
|
|
|
|
|
Vsak dan na moj naslov prihaja en kup pojasnil in razlag kako v teh primerih postopati, ravno tako me delodejalci sprašujejo kako sploh odpostiti delavca in podobno.
Točn je res da je marsikdo dobil tožbo in nazaj pravice in zaposlitev ravno zaradi teh postopkov in zakonov kot jih je sedaj opsial mobbing.
Kako pravna praksa deluje vemo Pravica je lahko tudi slepa.
Sicer bo v naslednjih 5 do 10 letih čas pokazal svoje in pa tudi moj primer.
Ker ni zakona bo pač pravna praksa in primer pokazal koliko je vredno psihična nemoč bolezen smrt samomor .. razpad družine alhkoholizem itd ..
Skratka na mojih straneh in na splošni kot primer bom sam takoj ko bom izćrpal vsa pravan in ostala sredstva proti delodajalcu vložil tožbo odškodnidnsko za azdnjih nekaj let trpelenja in še te mesece ko se izvaja obstoječa pravna praksa v višini vsaj 80.000 evrov. |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor 09 Maj, 2006 21:50
|
|
|
Pridružen/-a: Ned Maj 2006 21:35
|
|
Res ne drži, da bi kdorkoli tožil delodajalca za odškodnino zaradi mobbinga. Vsaj v Slo ne. So tožbe zaradi odpustov, ne pa zaradi šikaniranja. Dejstvo je, da niti odvetniki ne vedo, kako bi se lotili tega problema na sodišču. Za tožbo so potrebni dokazi, če nimaš dokazov - in pri mobingu jih večina ljudi nima, potem pač ne bo tožbe. Tisti, ki bo vložil odškodninsko tožbo zaradi mobinga mora biti nanjo pripravljen, zbirati mora dokaze, najboljše pisne, voditi dnevnik in podobno. Že leta se ukvarjam s to problematiko, ki je v evropskih državah dobro poznani. Mislim pa, da ni problem v tem. Naši sindikati spijo. Potrebno bi bilo, da sedaj, ko se spreminja ZDR vnesli še člene, ki se nanašajo na mobbing in bi bili kaznovani neposredno tisti, ki ga izvajajo. Zadnja sodba nemškega delovnega sodišča pravi, da je bil izvajalec mobbinga odpuščen brez odpovednega roka, ker je izvajal mobbing. Verjamem, da tega več ne bo delal, saj je tudi sam pristal med nezaposlenimi;)).
LP |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor 09 Maj, 2006 22:29
|
|
|
|
|
Ravno to je problem namesto da bi človek izvajal svoje delo mora zbirat dokaze. Sam imam vse dokaze o šikanranjih ukazih da se me odpusti zaradi nesposobnosti, neomogočanje izvjanen dela osvzem pisarne kljuev telefonv.. itd Še ko sem imel palačane kortizacije in so bila šolanaj in razni smeninarji brezplačni sem moral vzeti dopust in si sam plačti bivanja in vse stroške .. mislim da je to za začetek dovolj..
Potem je pa tu še dovolj emailov in konec koncev se lahko zasliši tudi priče to je prvi del. Drugi del ko so mi uknili delovno mesto in me tudi praktično vrgli na cesto pač še traja a tudi tu bo dokazov o načrtnem podtikanju in nagajanju dovolj, en je že ta da to traj aže od novoletne zabave pa vse do vročega podjetaj pa me niti ne obvestijo kdaj se mi izteče odpvoedni rok.
Res je če bi bilo vodstvo vsaj malo spsobno takih primerev ne bi bilo toliko...
Res je da so pri nas sindikati mrtvi. Sindikat bo zate naredil toliko kolikor boš ti sam, pač kot član sinidikata si ti sidnikat in moraš sam naredi vse.
Na sindikalen bogaboječe uradnike in predstavnike sindikata pozabi.
Ukrepaj sam in ti si sindikat ...
V tujini je tako (španija ) da zaščito in prevntvo izobraževnaja izvajajo sindikati. V skadinavskih in razvitih državah se s tem ukvarjajo tudi razne helat organizacije ki skrbijo za zdravo in lepo življenje in so po večini financirane iz državnega denarja.
Pri nas pa vsaj po mojih izkušnja se mobinga bolj zavedajo lastniki podjetij saj vsneot iščejo načine kako odpsotii čleovak na lep način.
Sicer to ni lepo tudi sam nisem prvič v situacji da menjam službo vendar odkar so izumili denar dogvor pogovor se da vedno vse dogovrit.
Gelde na to da se s svojim deldoajlcem nisem pogovarjal nikoli niti ko sem bil zaposlen je sedaj vsak pogovor čista iluzija...
Torej dokuumente dokaze imam
Pravne podpre nekaj malo vsi se strinajao da je to mobing in da se tako ne dela.. Sedja samo še nekaj et nekaj advokatskega znanja in vrjamem da bom pred penzijo ali kakim drgugim bog ne daj predčasnim koncem doživel obtožbo tudi na slovenskem sodišču, |
|
|
|
|
|
 |
|