Avtor Sporočilo
<  Zdravstveno pravo  ~  Dolg do ZZZS
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
dimnik12
PrispevekObjavljeno: Čet 16 Feb, 2012 22:01  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Feb 2012 13:29
Prispevkov: 1

Prosim za nasvet glede dolga, ki ga imama do ZZZS zaradi neplačanih prispevkov zdravstvenega zavarovanja iz naslova s.p. iz leta 2004. Leta 2005 sem s.p. zaprl in ker nisem mogel plačevati prispevkov, se mi še vedno vleče ta kalvarija. Ker tudi sedaj le s težavo shajam, me zanima glede na spodnjo odločbo, če imam kaj možnosti za odpis ali zastaranje dolga do zzzs. Ali pa obstaja kakšna druga rešitev?

Spodnja odločba je odgovor zzzs na vlogo za odpis in delni odpis dolga, ki sem jo poslal leta 2009. Na odločbi je datum 24.7.2011, jaz pa sem odločbo prejel 1.2.2012. Se pravi da je zzzs potreboval 3 leta za odgovor na vlogo. Na internetu sem zasledil da po ZUP-u mora javni zavod odgovoriti v 60 dneh.

A mi lahko kdo kaj predlaga? Hvala!Štev.:
Datum: 24.7.2011
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Območna enota Ljubljana, izdaja na podlagi 60. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju - ZZVZZ (Ur. 1. RS, št. 72/2006-UPB3 91/2007,71/08 in 76/08), Pravilnika o odpisu, obročnem plačilu in odlogu plačila dolga iz naslova prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje (Ur. 1. RS, št. 129/06) in Zakona o splošnem upravnem postopku (Ur.I. RS, št. 24106 -UPB2, 105/06, 126/07, 65108 in 8/10) o vlogi za olajšave pri plačilu dolga iz neporavnanih prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje, ki jo je vložil zavezanec: , naslednjo

ODLOČBO

Vlogi zavezanca za odpis in delni odpis dolga iz naslova prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje, ki je na dan 30.5.2009 znašal 1.474,75 €, od tega glavnice 1.124,33 € in 350,42 € zamudnih obresti, se z a v r ne.
Stranka nosi svoje stroške, ki jih ima zaradi postopka. Organu posebni stroški niso nastali.
Ob raz lož ite v:
Zavezanec na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Območno enoto Ljubljana (v nadaljevanju; Zavod) naslovil vlogo za odpis dolga iz naslova prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje.
Organ si je v skladu 139. člena Zakona o splošnem upravnem postopku (Ur.1. RS, št. 24/06 ¬UPB2, 105/06, 126/07, 65108 in 8/1 O; v nadaljevanju ZUP) po uradni dolžnosti priskrbel naslednjo dokumentacijo:
Poročilo Centra za socialno delo Vič - Rudnik št z dne 11.5.2009 in poročilo Davčnega urada Ljubljana o davčni izvršbi neplačanih prispevkov za zdravstveno zavarovanje z dne 26.9.2009.
Na podlagi pooblastila v ZZVZZ je bil sprejet Pravilnik o odpisu, obročnem plačilu in odlogu plačila dolga iz naslova prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje (Ur. 1. RS, št. 129/06; v nadaljevanju: Pravilnik), ki v 7. členu določa, da se zavezancu oziroma njegovim dedičem dolg iz naslova prispevkov lahko odpiše zaradi neizterljivosti ali zaradi socialne ogroženosti zavezanca. Ko evidenco o dolgu vodi Zavod, se dolg odpiše zaradi neizterljivosti z odločbo, s katero se ugotovi, daje prispevek neizterljiv zaradi tega, ker je zastarala pravica do izterjave prispevkov, ali
da je-zavezanec umrl in-nr-zapustit-nikakršnega prerrroženja, iz katerega me lahko dolg Izterjal.--¬Dolg se odpiše zaradi socialne ogroženosti vložnika, če so kumulativno izpolnjeni naslednji
pogoji:
socialna ogroženost zavezanca je ugotovljena z odločbo pristojnega centra za socialno delo o dodelitvi denarne socialne pomoči, ki mora biti veljavna v času vložitve vloge, mesečni bruto dohodek na družinskega člana ne presega 50 % minimalne plače po zakonu, ki ureja minimalno plačo,
plačilo oziroma izpolnitev obveznosti ni zavarovana v skladu z zakonom, ki ureja davčni postopek in
organ, ki je pristojen za pobiranje prispevkov, je že uvedel postopek prisilne izterjave dolga, v katerem je neuspešno opravil vsaj dve dejanji izvršbe.

Ker organ ugotavlja, da dolg zavezanca ni neizterljiv v smislu 2. odstavka 7. člena Pravilnika, je preverjal, ali zavezanec izpolnjuje pogoje za odpis iz razloga socialne ogroženosti. Iz podatka Centra za socialno delo Vič - Rudnik št z dne 11.7.2009 izhaja, da zavezanec pri pristojnem centru ni prejemnik socialne pomoči v času vložitve vloge

Ker, se dolg na osnovi prve alineje tretje točke 7. člena Pravilnika lahko odpiše samo, če zavezanec v času vložitve vloge prejema socialno pomoč, organ ugotavlja, da zavezanec ne izpolnjuje pogojev za odpis dolga. Organ se ni spuščal v presojo ostalih pogojev za celotni odpis dolga, -saj morajo biti za pozitivno 'odločitev izpolnjeni kumulativno vsi pogoji po 7. členu Pravilnika.

Upoštevajoč določila Pravilnika, v zvezi s celotno razpoložljivo listinsko dokumentacijo ter glede na navedeno, je bilo odločeno, kot izhaja iz izreka te odločbe.
Na podlagi 118. člena ZUP organ odloči o stroških postopka, kdo trpi stroške postopka, koliko znašajo ter komu in v katerem roku jih je treba plačati. 113. člen ZUP določa, da gredo stroški, ki nastanejo organu ali stranki med postopkom ali zaradi postopka, v breme tistega, na katerega zahtevo se je postopek začel. Organ ugotavlja, da stroški v zvezi s postopkom niso nastali, zato je odločil, kot izhaja iz izreka odločbe.
Odločba je takse prosta po 12. točki 28. člena Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/10 - prečiščeno besedilo), v nadaljevanju ZUT).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojplet
PrispevekObjavljeno: Ned 06 Jan, 2013 0:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Avg 2010 10:31
Prispevkov: 144

Je možno rešit, sploh če ste socijalno ogroženi ...ista odločba ...

jaz sem z s.p.-jem sem končal leta 2007 ,

ZZZS mi ni in ni hotel odpisati in priznati statusa ogroženosti in spremenjenih okoliščin. 12 prošenj sem jim odpisal , zraven poslal vso dokumentacijo , pa je vedno prišel isti odgovor, NE.

Tako pa se mi je vse skupaj vleklo kar tri leta in sicer se je ugotovilo da so moje odločbe od socijalne pomoči metali ven , kar je zanimivo, v odgovorih nikoli niso navedli da odločba socijalne pomoči ni bila priložena ... Nazadnje je pravzaprav to ugotovila varuhinja človekovih pravic, kamor sem se na kocu še lahko obrnil, preden bi vso zadevo predal na evropsko sodišče ...

Medtem pa sem dobil tudi brezplačnega odvetnika iz LJ ki mi je zadevo rešil v treh mesecih ... Ne vem kako je danes če se še dobi brezplačen odvetnik.

Vztrajajte le tako lahko rešite ... lahko dam ime priimek odvetnika na privat sporočilo pa se zmenita če še dela brezplačno preko sodišča (seveda sodišče mu plača, ne vi) ..

Imeti morate status socijalno ogroženega, .... biti morate tudi samski (živeti sami) potrdilo o gospodinjstvu se pošlje ZZZS-ju. .. Te dve stvari so najpomembnejše ostalo ni tako pomembno. Predvsem pa preverite če v vašem primeru tud vaša odločba socijalne ne roma ven iz kupa v koš. Kar so v mojem primeru (da jih sram ni) prav to delali.


To je nočna mora, bil sem na istem a se da rešiti ... lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Zdravstveno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu