Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  Nakup stanovanja
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Nadja
PrispevekObjavljeno: Sob 26 Mar, 2005 23:17  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2005 23:13
Prispevkov: 3

Pozdravljeni!

Odločam se za nakup stanovanja. Seveda bo potrebno nekaj kredita, obrok pa bom odplačevala z najemnino (študentje ali pa kakšen par). To bo npr. kakšni dve leti, potem se pa bom sama vselila vanj...

Zanima me sledeče: Ali se to sploh splača? Na kaj je potrebno biti še posebej dobro pozoren pri nakupu stanovanja?

Vsaka informacija bo zlo dobrodošla!

Hvala in lep pozdrav,
Nadja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
justicia
PrispevekObjavljeno: Ned 27 Mar, 2005 18:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Mar 2005 21:36
Prispevkov: 679

Vaše vprašanje zahteva precej širok odgovor. Ampak če poskusim na kratko:

Pri nakupu nepremičnine bodite skrajno previdni ne glede na to ali kupujete staro ali novo stanovanje. Pri starem morate upoštevati, da boste ob kupnini potrebovali še dodatna sredstva za renoviranje stanovanja ( v kolikor je to potrebno), pri novem pa boste vsekakor potrebovali kiar precej denarja za opremo. Tako da cena stanovanja še zdaleč ne predstavlja dokončne višine stroškov. V kolikor kupujete staro stanovanje se je potrebno prepričati o lastništvu z vpogledom v zemljiško knjigo. V kolikor pa stanovanje kot etažna lastnina ni vpisano, pa vam mora prodajalec izročiti verigo pogodb, ki kažejo lastništvo vseh vaši predhodnikov (če ste stanovanje kupili po stanovanjskemu zakonu, potem šteje ta pogodba kot prva pogodba in veriga pred temi pogodbami ni potrebna).

Vedno stanovanje prej poglejte ko ga kupite. ko se zanj odločite sledi sklenitev kupoprodajne pogodbe. Tukaj obstaja nevarnost ( če gledamo povsem črno), da bi stanovanje, ki ste ga kupili prodajalec prodal še komu drugemu preden bi ga vi uspeli vpisati v zemljiško knjigo oz. preden bi zanj plačali celotno kupnino, zato je dobro, če napravite zaznambo vrstenega reda. Ob sklenitvi kupoprodajne pogodbe lahko prodajalec predlaga zaznambo vrstnega reda in za to pooblasti notarja, ki nato tudi sprejme sklep o zaznambi vrstnega reda, ki se deponira pri njem, tako da s sklepom ne more razpolagati ne prodajalec ne kupec. Sklep o dovolitvi zaznambe bo nato notar izročil kupcu, ko bo ta plačal kupnino. Tako bo kupec prejel listino, na podlagi katere bo lahko vpisal lastninsko pravico v zemljiško knjigo, ob tem pa bo tudi varovan njegov vrstni red.

Najbolje bo, da vam kupoprodajno pogodbo sestavi notar ali odvetnik in da je zapisana v notarskem zapisu. Nato je potrebno v 15 dneh po sklenitvi kupoprodajne pogodbe le-to prijavite pri pristojni davčni upravi zaradi odmere davka z dvema originalnima izvodoma pogodbe (en izvod pogodbe ostane pri davčni upravi, ki odmeri davek na promet nepremičnin in vam na pogodbo da štampiljko.

V kolikor kupujete staro stanovanje, že vpisano v zemljiško knjigo, lahko na podlagi kupoprodajne pogodbe vložite predlog za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo kot etažna lastnina.

Za novo gradnjo velja enako: vložiti morate zemljiško knjižni predlog za vpis etažne lastnine, vendar šele ko je vpisana že celotna stavba v zemljiško knjigo ( to mora storiti prodajalec stavbe).

Sicer pa je pomembno pri pri prevzemu zelo dobro pregledate stanovanje in na zapisnik sporočite vse pomanjkljivosti. Tudi pri novogradnji so pomanjkljivosti in to precejšnje: preglejte vsa okna ( ker so lahko le-ta opraskana), ploščice ( ker so ponekod počene), tesnitev oken, parket ( ker včasih ni dobro zbrušen), ali funkcionirajo vse naprave v stanovanju ipd. Predvsem pa bodite pozorni na roke za grajanje napak.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nadja
PrispevekObjavljeno: Pon 28 Mar, 2005 21:27  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2005 23:13
Prispevkov: 3

Justicia, hvala za odgovor!

_________________
To, da je nemogoče ni dejstvo, ampak predsodek!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu