na odročnem kraju sem si na podedovani zemlji uredil majhno hiško za bivanje.Za nadomestno gradnjo sem zbral vsa potrebna dovoljenja, vse dokupljene sosednje parcele in tudi podeovane sem ažurno vpisal v ZK.
Odročna posest je bila 30 let zapuščena, do nje je bil včasih možen dostop le s konsko prego, naprej od posesti pa je bila včasih peš pot do potoka.
V zadnjih 25 letih zaradi zaraščenosti in robidovja, nihče ni uporabljal ne
kolovoza do posesti, kaj šele peš pot.
Z veliko truda in ogromno vloženega dela sem dostop do posesti počistil,
nasul dovozno pot.Za lažjo predstavo, dostopne poti je več kot 300 m.
Tudi v ostali del zemljišča je počiščen, zasejana trava.
V tako lepem naravnem okolju, bi bilo postavljanje ograj nesmiselno, zato me zanima kdo lahko nepoklican in nepovabljen sedaj hodi in se vozi po tej moji poti?
Razumem da nekateri lastniki sosednjih zemljišč, vendar bi ti lastniki sedjaj hoteli po mojem posestvu rovariti z močnimi traktorji, razmišljajo o
širjenju stare peš poti do potoka, da bodo lažje spravljali iz gozda les.
Ali jim moram to dovoliti, če pa 25 let te poti nihšče ni uporabljal, kaj šele, da bi mi kdo ponudil pomoč pri urejanju te poti ?
Prav tako me zanima sam vstop na privatno posest:
Na začetku poti proti moji posesti imam tablo: PRIVAT-PREHOD PREPOVEDAN, pa malo malo pride do hiške nepovabljen in nenapovedan
obiskovalec. V nedeljo zjutraj lovec, ki bi bil na preži 20 m od vogala objekta, in se je umaknil šele po grožnji, da bom poklical policijo, saj ne more streljati tako blizu objekta, menim pa tudi, da nima pravice uporabljati strelnega orožja na moji parceli, pa razni nepovabljeni ponudniki, ki prodajajo knjige, zavarovanja,....Res je, da nimam ograje, pa kaj je privatna lastnina res tako nepomebna, da lahko vsak raca po njej?
Hvala za odgovore in nasvete, kako ravnati, da bom imel željeni mir.
tesko bos zagradil sebe in druge
po zakonu ima vsak drzavljan slovenije pravico se sprehajati in nabirati dolocene gozdne plodove
pravico ima na gozdnih zemljiscih in na pasnikih
glede poti pa se boste ze zmenili ;prepreciti dostopa jim ne mores da pa pot sirijo brez dovoljenja ali odskodnine pa ne bo slo
Živimo v državi, ki izhaja iz tiste v kateri smo poznali družbeno lastnino. Torej: vse je naše. Miselnost ljudi se ne da spremeniti čez noč, pa še zakonodaja na tem področju ne predpisuje nobenih večjih omejitev glede gibanja v naravi.
Sosedje pa, tako kot je že moja predhodnica zapisala, brez vašega soglasja ne morejo delati kar pač hočejo. Z njimi oz. oni z vami, lahko sklenejo služnostno pogodbo v kateri vi lahko zahtevate odškodnino, ni pa nujno, da jim dovolite uporabljati vašo pot. Malo sicer še poglejte v kataster kaj je tam zapisano glede rabe ker, če je pot vpisana kot gozdna vlaka oz. pot, ki služi spravilu lesa, jim boste to moral omogočiti. Zavedam se, da je žalostno, da se 30 let nihče ni spomnil in poti očistil, kaj šele vzdrževal, ampak kot sem rekla, naša zakonodaja marsikaj dopušča, kar recimo kje drugje ni možno.
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu