| Avtor |
Sporočilo |
| < Civilno pravo ~ civilna tožba |
 |
|
Objavljeno:
Čet 01 Jul, 2010 9:15
|
|
|
Pridružen/-a: Čet Jul 2010 9:04
|
|
Na kratko:
deset let nazaj storjeno dejanje povzročitev hude telesne poškodbe (podrobnosti niti niso pomembne, kaj ,zakaj..)
sojenje po kazenskem zakoniku zaključeno po nekje 6ih letih.. spoznan krivega povzročitve hude telesne poškodbe in obsojen na 2 leti pogojno z 1 letno pravo kaznijo...
Oškodovanca z njegovo zahtevo po odškodnini (90 000 € ?!?!!) napotijo na civilno sodišče kjer vloži odškodninsko tožbo...
Ker je od dejanja poteklo toliko časa in nimam niti približno denarja kot ga zahteva oškodovanec, ali so kakšne pravne luknje ali karkoli da ta zadeva zastara ali da se nekako to ne plača.. Oškodovancu bi celo dvignil kredit 10000,da izvensodno poravnamo vendar mu je to premalo ... Vem da sem storil napako in mi je res zal da se je to zgodilo, vendar ce tako vztraja pri svoji zahtevi, pa bom tudi jaz šel kolikor daleč grem lahko da ostane brez denarja!
Kakršenkoli nasvet bi bil zelo dobrodošel ???
Hvala lepa za odgovore |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre 28 Jul, 2010 12:52
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet 30 Jul, 2010 9:03
|
|
|
|
|
Odškodninska terjatev za škodo, povzročeno s kaznivim dejanjem
353. člen
(1) Če je bila škoda povzročena s kaznivim dejanjem, za kazenski pregon pa je predpisan daljši zastaralni rok, zastara odškodninski zahtevek proti odgovorni osebi, ko izteče čas, ki je določen za zastaranje kazenskega pregona.
(2) Pretrganje zastaranja kazenskega pregona ima za posledico tudi pretrganje zastaranja odškodninskega zahtevka.
(3) To velja tudi za zadržanje zastaranja.
Če je absolutni zastaralni rok bil 10 let od dogodka ali potem po desetih letih tudi civilna tožba apbolutno zastara?? |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet 30 Jul, 2010 12:00
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Apr 2006 15:07
|
|
| Žal odškodninska tožba skoraj sigurno ni zastarala saj kolikor mi je iz vašega pisanja jasno je bila vložena v zakonitem roku. Ni pa iz vašega pisanja jasno kako je z odškodninsko tožbo? kako se glasi?, kdaj je postala pravnomočna?, Vsekakor pa je skoraj sigurno, da terjatev niste rešeni in bi vam verjetno lahko pomagal samo kakšen mediator, ki bi poiskušal zadevo rešiti v obojestranskop zadovoljstvo. |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sre 04 Avg, 2010 8:03
|
|
|
|
|
Po končanem kazenskem postopku je on vložil civilno tožbo, pač da zahteva odškodnino v zgoraj navedenem znesku. Ko sem dobil to pošto sem jaz plačal odvetnika da napiše ugovor in sedaj zadeva roma na sodišče..
In ker poravnava ni mogoča sedaj razmišljam kako se izvlečt iz tega, če so za kazenski postopek rabili 8 let, kok bo zdej še civilna tožba trajala... In na koncu da še celo življenje plačujem za neki kar sem naredu pri 18ih...
Vem da bi moral prej misliti... ampak kaj naj zdej
kakršn koli nasvet razen mediacije, ki ni mogoča je več kot dobrodošel  |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet 05 Avg, 2010 22:09
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Apr 2006 15:07
|
|
No v kolikor še ni sodbe potem tudi ne morete vedeti kakšen znesek mu bo dosojen. Ko bo zadeva tako daleč, da bo sodba pravnomočna (zadeva se res lahko vleče) pa boste videli kako naprej. Je pa dejstvo, da se izvršbi po pravnomočnosti sodbe nikakor ne morete izogniti (razen neuspešnih izvršb v kolikor pač nimate premoženja, ki bi ga bilo v skladu z ZIZ močno rubiti). Zavedati pa se morate, da izvršba praktično nikoli ne zastara v kolikor je upnik dovolj agilen.
Osebno bi vsekakor počakal na sodbo in potem poiskušal z mediacijo saj še tako trd upnik ponavadi popusti, ko mu je ustrezno predočeno dejansko stanje in ugotovi, da bo z vstrajanjem izgubil več kot pa če se pogodi. |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet 06 Avg, 2010 14:13
|
|
|
|
|
hmmm
še eno vprašanje glede tega...
Trenutno sem zaposlen, toda, ko bo sodba pravnomočna mislim mam že zmenjeno da odprem doo na punco pa mi bodo nakazoval denar na račun firme, pa tut stalno bivališče bom odjavu,( mam ze zdej stalno bivališče v tujini) tko da kaksno ma on sploh moznost dobit to terjatev? al lahk tut pridejo rubit na naslov na katerem jst nism prijavljen ampak samo punca??
lepa hvala za odgovor |
|
|
|
|
|
 |
|