Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  Pogodba za nakup nepremičnine - notarski zapis
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
neznan
PrispevekObjavljeno: Čet 12 Jan, 2006 0:34  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2005 17:59
Prispevkov: 94

Kupec ima osnutek pogodbe za nakup nepremičnine. V njej je tudi člen, da stranke (kupec in prodajalec) te pogodbe izjavljajo, da so seznanjene z določilom petega odstavka 64. člena ZN, po katerem je za vsebino listine notar odgovoren le, če jo sestavi v obliki notarskega zapisa. Zanima me naslednje:
1) Če pogodba ni zapisana v obliki notarskega zapisa, ali potem za njeno vsebino odgovarja odvetnik, ki jo je pripravil?
2) Kaj to pomeni, da jo notar zapiše v obliki notarskega zapisa?
3) Kakšen je postopek, da jo notar zapiše v obliki notarskega zapisa (najprej se podpiše s prodajalcem tole pogodbo in jo potem notar še enkrat sestavi v obliki notarskega zapisa ali kako?)
4) Kaj vse notar potem preverja, če zapiše pogodbo v obliki notarskega zapisa? Katere dokumente mu je potrebno dostaviti in koliko to običajno podaljša zadeve, da on tole zapiše v obliki notarskega zapisa?
5) Koliko stane takšen zapis?

Prosim pa tudi za nasvet oz. odgovor tudi na naslednje:

a) v pogodbi je člen, v katerem piše, da prodajalec proda in izroči nepremičnino bremen prosto; Ali to pomeni, da so izključene tudi kakšne zahteve tretjih oseb - npr. dedovanje, kakšna morebitna izvršba... ali pa je to dobro še dodati v pogodbo? V ZK izpisku ni nobenih plomb niti hipotek, vse je čisto.

b) nekje sem bral, da je dobro dati tudi izjavo zakonca prodajalca, da se strinja s prodajo oz. nekaj v tem stilu, če je bila nepremičnina, ki jo prodaja, kupljena v času zakona in je samo eden od zakoncev kot lastnik vpisan v ZK? Kako to izvesti oz. ali navesti kot prodajalca oba zakonca, čeprav je lastnik samo eden, ali pa tole urediti posebej s izjavo, da drugi zakonec soglaša s tem? V predpogodbi, ki je podpisana je naveden kot prodajalec samo tisti zakonec, ki je tudi dejansko lastnik v ZK, ker so v agenciji rekli, da se bo tole lahko dodalo v končni pogodbi, ki jo sestavi odvetnik. Ali lahko sedaj zahteva kupec navedbo obeh zakoncev na pogodbi, čeprav v predpogodbi nista navedena oba? Katera pogodba je višja oz. nadvlada - predpogodba ali končna pogodba? Ali lahko določene stvari, ki so jih stranke dorekle v predpogodbi, v pogodbi nekako drugače definirajo ob pogoju, da se vsi strinjajo, ali je potrebna nova predpogodba?

c)v osnutku pogodbe tudi ni določila, da prodajalec odgovarja za kakšne napake na nepremičnini, ampak piše, da si je kupec ogledal nepremičnino in da jo kupuje v stanju, v kakršnem je ob podpisu te pogodbe. Ali lahko kupec zahteva, da prodajalec odgovarja za kakšne skrite napake, čeprav je nepremičnina stara?

Lepo prosim za čim hitrejši odgovor, v kolikor lahko kdo pomaga. In hvala že vnaprej.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Binko1
PrispevekObjavljeno: Sre 18 Jan, 2006 12:32  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jan 2006 22:46
Prispevkov: 15

Glede na obširnost vašega vprašanja, vam lahko svetujem le eno - obrnite se na kakšno nepremičninsko družbo, ki ima zaposlenega pravnika. V kolikor potrebujete sestavo pogodbe, vam bo le - ta preverile bremena na nepremičnini, njeno lastninsko stanje, uredil pogodbo ter izpeljal davčni postopek. Vse kar boste morali storiti prodajalec in kupec je, da bosta povedala prodajne pogoje in da bo prodajaelc overil svoj podpis na pogodbi. Pravnik vam bo pripravil tudi predlog za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo. Takšen način bo vsekakor najbolj varen, saj gre za ljudi, ki se s temi stvarmi vsakodnevno srečujejo in jih tudi najbolj obvladajo. Strošek, glede na riziko, ki bi ga nosili, če bi se s tem ukvarjali sami, prav gotovo ne bo prevelik.
V kolikor potrebujete nasvet glede pravnika, se javite.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
neznan
PrispevekObjavljeno: Ned 22 Jan, 2006 19:51  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2005 17:59
Prispevkov: 94

Binko1, hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu