Avtor Sporočilo
<  Delovno pravo  ~  Zamenjava službe iz SLO v D - kaj je z dopustom?? NUJNO
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
vizio
PrispevekObjavljeno: Sre 21 Maj, 2008 21:34  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Maj 2007 21:40
Prispevkov: 5

Zaposlena sem v SLO, dne 2.6.(ponedeljek) nameravam dati odpoved. Po enomesečnem odpovednem roku mi torej delovno razmerje preneha dne 2.7. Po tolmačenju mojega sedanjega delodajalca naj bi mi po starem zakonu v tem primeru pripadal cel letošnji dopust in regres. Glede na novelo ZDR pa mi to menda pripada le v primeru, če ne bi imela novega delodajalca, torej, če se po odpovedi ne bi na novo zaposlila Shocked Shocked (sicer pa da pripada le 1/2 dopusta, drugo polovico lahko zahtevam pri novem delodajalcu). Ker se bom čez en mesec zaposlila v Nemčiji, me zanima, a sem tudi v tem primeru upravičena le do 1/2 dopusta (ter 1/2 regresa). Sploh pa, kako naj moj sedanji delodajalec ve, če bom oz. ne bom zaposlena po odpovedi?? Glede na to, da sem v Nemčiji že dogovorjena glede odmere dopusta (po njihovem zakonu), ne vem, kakšen je v tem primeru pomen delitve 1/2 na starega ter 1/2 na novega delodajalca.

Zahvaljujem se vam za vsakršen odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
petermaseter1
PrispevekObjavljeno: Čet 22 Maj, 2008 9:50  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Okt 2007 12:37
Prispevkov: 450

Vaše razumevanje določil zakona o dopustu je pravilno. Upravičeni ste do sorazmernega dela dopusta, če med letom sklenete pogodbo z drugim delodajalcem (enako je z regresom).

Zakon pa dopušča možnost, da se z delodajalcem dogovorita drugače. Če se delodajalec strinja, vam lahko omogoči izkoristiti ves dopust in vam lahko izplača ves regres. Vendar se o tem z deldoajalcem pisno dogovorite.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vizio
PrispevekObjavljeno: Čet 22 Maj, 2008 12:36  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Maj 2007 21:40
Prispevkov: 5

Hvala za odgovor. No, a potem razumem prav tudi, da v primeru ko se ne bi nikjer zaposlila, bi mi avtomatično pripadal cel dopust/regres?? Ker sedanji delodajalec pravzaprav uradno ne ve ničesar o moji novi zaposlitvi.
Poleg tega, na kakšen način pa se lahko dogovorim z delodajalcem, da mi prizna cel dopust/regres? Ker on vztraja, da domneva, da se bom ponovno zaposlila in mi temu ustrezno ponuja le pol dopusta/regresa. Razen če, kot pravi, dokažem, da se ne nameravam zaposliti Surprised (omenja neko izjavo, ki naj jo podpišem, itd.). Prosim za nasvet, kaj naj storim?? Zelo bi mi ustrezal cel dopust...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilado
PrispevekObjavljeno: Čet 22 Maj, 2008 13:01  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Mar 2007 22:35
Prispevkov: 374

Podpiši izjavo, da se ne boš v Sloveniji nikjer zaposlila. Zahtevaj cel dopust in regres. Mogoče še kakšno mnenje?

Lp iz Isole
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
petermaseter1
PrispevekObjavljeno: Pet 23 Maj, 2008 8:20  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Okt 2007 12:37
Prispevkov: 450

Razumete prav.

V ZDR v 162/2 piše: Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z [b]drugim delodajalcem, [/b]mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.

Dokaz, da se ne boste zaposlii, bi lahko bilo potrdilo o prijavi na Zavodu za zaposlovanje, potrdilo o upokojitvi, obrazec M4, iz katerega je razvidno, da si zavarovanje plačujete sami (ne kot s.p.) ipd.

Tudi izjava, da se ne boste zaposlili, velja. Ampak, se vam zdi prav, da podpišete izjavo, za katero že v naprej veste, da jo podpisujete s figo v žepu? Da jo boste prekršili ter zlorabili (namesto uporabili) pravico, ki vam jo daje zakon?

Rimsko pravo je poznalo rek Pogodbe se sklepajo zato, da jih izpolnimo (Pacta sunt servanda), po domače tudi Obljuba dela dolg.

Če se boste odločili za zavestno kršenje izjave, da se ne boste zaposlili, še kratko opozorilo.

V primeru kršitve izjave lahko deldoajalec, če kršitev odkrije, od vas zahteva povrnitev preveč plačanega regresa, zamudne obresti ter škodo, ki mu je s tem nastala. Po mojem mnenju bi lahko zahteval tudi neko odškodnino za dopust, ki ste ga neupravičeno izrabili. Ta odškodnina bi lahko bila v višini vaše plače za vse dni dopusta, ki ste jih izkoristili neupravičeno. Zahteva lahko tudi stroške postopka in odvetnika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vizio
PrispevekObjavljeno: Pet 23 Maj, 2008 12:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Maj 2007 21:40
Prispevkov: 5

Predlog o izjavi, da ne bom zaposlena v SLO se mi zdi dober. Glede "fige v žepu" pa lahko le rečem, da bi od dopusta/regresa rada koristila/prejela zgolj in le delež, ki mi pripada, ne več ne manj. Brez nobene prevare, z nobene strani. Težava je le, da mi pravzaprav nihče ne zna razložit, kako je ob menjavi službe SLO - druge države EU. Torej, koliko dopusta mi v resnici pripada, v mojem primeru. Novela ZDR tega gotovo (preverjeno) ne zajema. Ker - dejstvo je, da novi delodajalec (v Nem.) ne ve ničesar o delitvi letnega dopusta... Na ta način sem potem oškodovana, novi ZDR pa naj bi menda preprečeval točno to, da bi torej novi delodajalec NE prikrajšal delavca za pripadajoči dopust. Od tod ta delitev, če sem prav razumela.
Skratka, to je to, kar imamo od patetičnega nakladanja nekaterih naših "velikih umov" o EU, pa o usklajevanju, pa seveda od njihovih izletov v Bruselj na stroške davkoplačevalcev, pa itd.... Piškav zakon Mad

Zahvaljujem se za vsakršno nadaljnje mnenje...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
petermaseter1
PrispevekObjavljeno: Pet 23 Maj, 2008 12:59  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Okt 2007 12:37
Prispevkov: 450

Če med letom sklenete pogodbo o zaposlitvi z novim delodajalcem, vam je stari delodajalec dolžan omogočiti koriščenje dopusta v sorazmernem delu, glede na čas zaposlitve v tekočem letu pri njem.

Ker boste sklenili novo pogodbo o zaposlitvi (z delodajalcem v Nemčiji ali pa kjerkoli drugje na svetu), vam pripada sorazmerni del dopusta in regresa. Zakon ne omejuje sklenitve nove pogodbe na delodajalca iz Slovenije, iz EU ali kako drugače.

Deldoajalec iz Nemčije vam bo omogočil koriščenje dopusta v skladu s predpisi, ki veljajo v Nemčiji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Delovno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu